De gemeenteraden van Landsmeer, Oostzaan en Wormerland (WOL) willen onderzoek laten doen naar een mogelijke ‘groenlandelijke’ samenwerking.
Het is een breuk met het eerdere standpunten van in ieder geval Wormerland. Die gemeente heeft zich altijd verzet tegen een fusie, zelfs gesprekken over ambtelijke samenwerking werden afgehouden. Zelfstandigheid bleef het streven. Maar in een gezamenlijk overleg van de gemeenteraden van Landsmeer, Oostzaan en Wormerland zijn de raadsleden van Wormerland tot andere inzichten gekomen.
In Oostzaan is het college op pad gestuurd om naast groenlandelijke samenwerking ook fusies met of Amsterdam en Zaanstad te onderzoeken. Die optie wordt door de drie raden in het het verslag van het WOL-overleg niet genoemd. Dat willen ze kennelijk niet.
Landsmeer wil eigenlijk een fusie (bij voorkeur met Waterland). Ambtelijke samenwerking’ is een verwaterde variant van een fusie omdat dan de drie gemeentes (met drie gemeenteraden) blijven bestaan. Waarschijnlijk niet alleen ‘verwaterd’ maar vooral risicovol omdat de financiële zwakheid van de partners niet wordt opgelost.
De WOLlers willen dus onderzoek naar de “mogelijkheden, kansen en bedreigingen van ambtelijke en bestuurlijke samenwerking” tussen de drie gemeentes. Er is ook al een onderzoeksbureau geselecteerd. Als dat Twynstra & Gudde is, kunnen die onderzoek door de kopieermachine laten doen. Want zo’n onderzoek hebben ze al gedaan. Die groenstedelijke varianten kwamen er overigens niet als besten uit de bus. Maar als je maar lang genoeg onderzoek doet, verandert dat misschien nog wel.
UPDATE: in het raadsinformatiesysteem van Oostzaan staat de offerte van het uitverkoren bureau &VandeLaar, voor 29,5 adviesdagen vragen zij een projectbudget van in totaal € 46.197 aan (exclusief BTW).
De gemeenteraden van Wormerland, Oostzaan en Landsmeer gaan begin oktober over het voorstel praten.
Door Piet Bakker op basis van het WOL-persbericht en eerder nieuws op De Orkaan.
iedere inwoner kan zijn of haar voorkeur uitspreken via de enquete die nu online staat: www.aagje.online
En zie daar, men doet net of men alternatieven onderzoekt, maar met het plaatje wordt al aangegeven wat de voorkeur heeft. Alleen al stellen dat de gemeente Amsterdam financieel "gezond" is ......... dit jaar heeft de gemeente Amsterdam een schuld van bijna 25 miljard euro, je zou denken dat de burger geheel anders denkt over wat financieel gezond is. Gelukkig wordt er ook weer een onderzoeksbudget gevraagd (projectbudget van in totaal € 46.197 exclusief BTW). Volgens eerder berichten is dit het 3e onderzoek over hetzelfde onderwerp. Mochten die onderzoeken ook dit bedrag hebben gekost, dan is de burger in Oostzaan al 150.000,00 euro armer omdat er een gemeenteraad zit die good to good wenst dat Oostzaan verdwijnt en daarvoor argumenten zoekt (om de burger mee te krijgen). Ook nog even een groep georganiseerd van goedwillende inwoners die niet mee mogen discussiëren maar alleen mogen aanhoren wat de politici hebben besloten of gaan besluiten). Laat de raad (dat zijn de mensen die zijn gekozen door de Oostzaanse burger) nu gewoon doen wat de meerderheid van de Oostzaanse bevolking wenst .......... niets onderzoeken maar Oostzaan gewoon zelfstandig laten blijven (we zien wel hoe het afloopt qua financien). Laat men zich in de toekomst ondersteunen door mensen die voldoende bekwaam zijn om goed financieel beleid te voeren (bijvoorbeeld niet weer zoiets als een megalomaan gemeentehuis bouwen dat niet zou misstaan in een middelgrote stad). Gemeenterad, ontsla de Burgemeester (zeg het vertrouwen op, ontslaan kan niet) en doe dat waarvoor je gekozen bent ........
Hoe weet U wat de meerderheid van de Oostzaanse burgers wil. Is er ergens een volkstelling geweest en heeft de Orkaan dat gemist? Bepaalde inwoners willen het niet maar of dat een meerderheid is valt te betwijfelen.
Blijft natuurlijk wel zonde van de centen voor weer een onderzoek met eigenlijk al bekende uitkomsten
Ach, beste I. Ik heb nog nooit een volkstelling iets zien etaleren wat de mening van het volk weergeeft. Wellicht bedoelt u een volksraadpleging? Uiteraard kan dat de gewenste duidelijkheid bieden. Over twee jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Mooi moment. Om zo iets te organisen moet je nu beginnen. Kunnen we gelijk zien of de Raad dit wel wil, zo’n referendum……