In Oostzaan wil bijna niemand er echt aan denken, maar de provincie Noord-Holland is onverbiddelijk. De gemeente moet zelf plannen maken voor de ‘bestuurlijke toekomst’. Dat betekent dus fusie of innige samenwerkingen andere gemeenten. Een volledig zelfstandig Oostzaan lijkt eigenlijk geen optie.
Oostzaan heeft de mogelijkheden zelf op een rijtje gezet. Naast “het behoud van zelfstandigheid door middel van de doorontwikkeling van de ambtelijke samenwerking met de gemeente Wormerland” (de OVER-constructie) zijn dat fusies met Zaanstad, Amsterdam of Landsmeer.
Op 15 juni worden deze scenario’s in de gemeenteraad van Oostzaan besproken. In augustus of september krijgen de inwoners van Oostzaan, evenals lokale verenigingen en het bedrijfsleven de gelegenheid om aan te geven wat zij belangrijk vinden voor Oostzaan.
Volgens de raadswerkgroep die het proces begeleidt, is het doel van dit participatietraject”
“om een breed scala aan perspectieven en ideeën te verzamelen, zodat de gemeenteraad een weloverwogen besluit kan nemen over de toekomstige bestuurlijke koers van Oostzaan. Het streven is om voor het einde van dit jaar tot een definitieve uitspraak te komen over de bestuurlijke toekomst van de gemeente.”
“Wij gaan over de toekomst”
Dat zou betekenen dat Oostzaan zelf over de zelfstandigheid gaat. Edwin Stokvis (VVD), voorzitter van de raadswerkgroep bevestigt dat: “wij gaan over de toekomst, vanuit de provincie is geen enkele mogelijkheid om druk uit te oefenen. Als de gemeente in financieel zwaar weer komt, kan de provincie wel ingrijpen.”
De provincie stelde al eerder dat ze zich zorgen maakte: “met name over in hoeverre de kleinere gemeenten de komende vijf tot tien jaar in staat blijven de groeiende hoeveelheid aan gedecentraliseerde taken uit te voeren, de dienstverlening aan inwoners en ondernemers in stand te houden en om voldoende capaciteit en kwaliteit in te zetten voor de organisaties om de belangen te behartigen in de (boven) regionale verbanden en in Gemeenschappelijke Regelingen waarin deelgenomen wordt.” De provincie had ook al eerder “zorgen over de toekomstbestendigheid van de OVER-gemeenten.”
Stokvis: “we nemen de zorgen van de provincie serieus. Maar de provincie heeft geen drukmiddel zolang wij onszelf kunnen bedruipen.”
De Rijksoverheid noemt overigens nog twee redenen waarom ingrijpen van bovenaf (gedwongen fusie of samenwerking) afgedwongen kan worden: “als dit door regionale ontwikkelingen nodig is. Of als de bestuurskracht van een gemeente zo verzwakt is dat de gemeente haar taken niet meer kan uitvoeren.”
Amsterdam!
De analyse van die scenario’s die bureau Twijnstra Gudde uitvoerde, leverde het volgende beeld op: een fusie met Amsterdam heeft de meeste (6) groene stippen (financieel gezond, ‘in control’, flexibel en fijne werkgever, veel voorzieningen, goed in de regio) en slechts één rode (de identiteit van Oostzaan verdwijnt), de fusie met Zaanstad scoort iets minder goed: vier groene stippen. Fusie met Landsmeer en doorgaan met Wormerland in OVER scoren minder goed.
Lees ook:
- Regionale bestuurskracht Zaanstreek-Waterland (Provincie NH)
- Regels gemeentelijke herindeling (Rijksoverheid)
- Rapport Twijnstra Gudde (Oostzaan)
Tekst: Piet Bakker, foto: De Orkaan. Bronnen: gemeente Oostzaan, provincie NH, Rijksoverheid, rapport Twijnstra Gudde, persbericht Oostzaan, interview Edwin Stokvis (Oostzaan).
Optie:
Door in het verwilderde Oostzanerveld een groene woonwijk te bouwen kunnen Oostzaan en Landsmeer samen een grote gemeente gaan vormen. ....
Ik vind het een onzalig idee om meer woningen te bouwen. Er wonen al genoeg mensen in deze regio. Bouw maar lekker in Friesland of Gelderland ofzo. Vol is vol.
Amsterdam heeft op dit moment een schuld van ca 7,3 miljard. De verwachte schuld in 2025 is 8,4 miljard dus een gezonde financiële positie is op zijn minst twijfelachtig. Wie zou deze schuld moeten gaan gaan betalen denk je ……… kijk in dat opzicht alleen al naar de hoogte van de onroerendgoedbelasting in Amsterdam. Verder letten op de voorwaarden om te mogen bouwen, het toewijzen van woningen, de regels voor wat betreft de recreatievaart, het beleid op het gebied van milieumaatregelen, het bezit van auto’s enz enz enz.
Al de standpunten omtrent deze onderwerpen stroken nu niet echt met de belangen van de bewoners in Oostzaan, nog afgezien van de enorme schuld die Amsterdam heeft. Het onderzoek lijkt te zijn gedaan op een wijze waarbij de uitkomst vooraf heeft vastgestaan (is niet ongebruikelijk in de politiek), de burger wordt overgoten met incomplete info en wordt qua denkrichting in de gewenste richting gemanoeuvreerd.
Op 15 juni worden deze scenario’s in de gemeenteraad van Oostzaan besproken. Ik ben benieuwd wat daar besproken wordt.
In het verleden werd die vraag in de gemeenteraad beantwoord met: ontvlechting van OVER-gemeenten (2! ) is te duur - einde discussie
Omdat Napoleon in achtienhonderdweetikveel alle grond ten Oosten van de Zaan aan Zaandam gaf hoort de Zaanstreek eerder bij Oostzaan dan anders om.
Omdat in 1920 Amsterdam door een herindeling heel landelijk Noord in handen kreeg waarin begrepen de Oostzaanse buitendijkse gebieden van het Y, hoort Amsterdam Noord eerder bij Oostzaan dan anders om.
Omdat ik anno 2023 voor een sterke plattelandsgemeente als Gouden Driehoek tussen Amsterdam, Zaandam en Purmerend ben is dat Waterland aangevuld met Oostzaan en Landsmeer niet eens zo’n gek idee!
GS, doe er wat mee.
Oostzaan hoort bij de Zaanstreek dus uit historisch oogpunt zouden de Oostzaners voor Zaanstad moeten kiezen.
Als ik Oostzaner was zou ik voor geen goud Halsema als burgemeester willen hebben!
Landsmeer is meer georienteerd op Amsterdam dus lijkt me ook geen goede optie.
Oostzaners hebben niet de mogelijkheid om op Waterland te stemmen, een gemeente die misschien nog het beste past bij Oostzaan.
Maar de Oostzaners krijgen nu een aantal opties om te kiezen maar willen de inwoners van Zaanstad, Amsterdam of Landsmeer dat Oostzaan deel gaat uitmaken van hun gemeente?
Zou een onderzoek niet eerst moeten beginnen met :
Wil deze stad of dorp wel Oostzaan overnemen en onder welke voorwaarden.
Maja van Campen-Richter,
Wij in Landsmeer zijn nu zo lang bezig om een samenwerking te bewerkstellige, om Oostzaan en Wormeland en Waterland, maar ZEKER GEEN Amsterdam. De samenwerking is er en daar zijn geen klachten over. Maar fuseren is nog een stap te ver, misschien heel misschien hoeft het ook niet als we de samenwerking nog verder uitbouwen.
wie weet we hebben de zelfde intentie op veel vlakken, dus maar weer eens koffie drinken?
Landsmeer en Oostzaan zouden samen een krachtige gemeente "Twiske" kunnen vormen.
Met een groene long het recreatiegebied 't Twiske.
Probleem: vind daar maar eens betrouwbare en kundige bestuurders voor.....
Ach... Als op drie na kleinste gemeente in NL zul je toch op een gegeven moment moeten kiezen.
Landsmeer? Daar is volgens mij een "vete" mee. Zaanstad idem dito...
Wormerland ligt aan de andere kant van de spoorlijn Zaandam-Purmerend en is dus niet echt logisch, mits station Oostzaan terugkomt.
Amsterdam is dan het meest logische omdat we toch al verbonden zijn met Tuindorp
Welke 'vete'? Ik heb daar nog nooit van gehoord.
Ik zeg het eerlijk: als ik financieel succes boek, dan verhuis ik naar Landsmeer. Naar zo een grote vrijstaande villa aan het Twiske. Er is niks mis met Landsmeer wat mij betreft. Goed volk!
Ik denk dat Jeroen wat goedmoedige spot tussen buurgemeentes als een vete kwalificeert. Dat dat soms aanleiding was om een Zaandamse vrijer met een Oostzaans liefje over de Wateringbrug te smijten leidde wellicht tot een vete tussen betrokkenen maar niet tussen de inwoners.
Naderhand beviel het liefje wel in het Zaandamse ziekenhuis en was de drenkeling daarna gewoon Oostzaner.
Iets soortgelijks was met Landsmeerders gewoon niet mogelijk om de eenvoudige reden dat er tot de jaren zestig niet eens een weg, laat staan een brug was tussen beide buurgemeenten. Feit is dan weer wel dat in die jaren veel Oostzaanse meiden geen bezwaar hadden om de 6 km via de Oostzanerdijk naar de Landsmeerse dancing Robinson ( een soort Sodom en Gomorra volgens de bezorgde ouders) te fietsen.
Dus de plattelandsgemeente Twiske kan echt wel als je Zaanstad niet ziet zitten…..
De keuze om voor Amsterdam te kiezen is niet zo verstandig,hoge parkeerkosten en lang zoeken naar een parkeerplek,als je al een parkeervergunningkrijgt,veel te hoge huur, een burgemeester die meestal niet weet wat ze moet doen en dan de verkeerde beslissing neemt.
Ben blij dat ik sinds drie jaar in Landsmeer woon.
Amsterdam is Amsterdam niet meer
Ik HAAT Amsterdam! Ik heb er zelf jaren gewoond. Ik ben hier NIET in Oostzaan komen wonen om alsnog onderdeel te worden van dat vreselijke Amsterdam!
Als we MOETEN fuseren, wat ik liever niet wil, dan maar met Landsmeer. Of desnoods Zaandam. Maar ik verkoop mijn huis als dit Amsterdam wordt!
Onder Amsterdam kom je onder een GroenLinkse dictatuur. Begrijp de voorkeur hiervoor niet. Ben zelf afkomstig uit het door Amsterdam geanexeerde deel van Oostzaan. Bijna iedere vierkante meter is volgebouwd. het dorpse is daar volledig de nek omgedraaid. onder Zaanstad hebben de gemeenten hun identiteit kunnen behouden. had Oostzaan eerder met Zaanstad gefuseerd dan had ze meer van haar voormalige grondgebied kunnen behouden. denk aan de Noorder Y plas waar nu die megalomane windmolens door Amsterdam worden neergezet. Een voorproefje van wat Oostzaan te wachten staat.
Ik ken de geschiedenis niet zo goed, maar wellicht heeft u gelijk. We moeten GEEN slachtoffer worden van de verdere expansiedrift van Amsterdam!
We moeten dat sodom en gomorra een halt toe roepen! Tot hier en niet verder!
Eigenlijk zou dit de opstart moeten worden voor de opdeling van zowel de gemeente Oostzaan als Wormerland. De dorpenOostzaan en Wormer horen wat problemen en industrie bij iets als Zaanstad. Maar het buitengebied hoort bij iets als GrootWaterland. Een gemeente met weinig inwoners maar veel groen en water.
Niet van dat benauwde maar hakken en lijmen,
Oostzaan past bij de gemeente Zaanstad. Oostzaan grenst bij de woonwijk poelenburg, dus Bruggetje over en je bent in Oostzaan. Gemeente Amsterdam past echt niet bij de gemeente Oostzaan ivm haar grote drukke stad. Oostzaan heeft punten wat Amsterdam niet heeft, gemeente Zaanstad kan deze Oostzaanse gedachtengoed behouden zoals het is. Amsterdam heeft geen verstand van zaanse erfgoed en van Oostzaan. Amsterdam is ongeschikt om Oostzaan over te nemen, kunnen dit niet aan.
Over de grootte van een gemeente (polis) had Plato al nagedacht, want van elk ding bestaat wel de ideale grootte. Volgens deze grote wijsgeer moet men uitgaan van de reikwijdte van de menselijke stem. Voorwaar een goed idee! Onder goede akoestische omstandigheden kan men nog vergaderen met maximaal 2000 mensen. Omdat vrouwen, kinderen en slaven geen stemrecht hadden, kwam Plato op een stadsgrootte van 2000 x 6 = 12000 inwoners. In zekere zin hebben kerken nog altijd het criterium van de stem als uitgangspunt. Schopenhauer vroeg zich af wat toch de drijfveer is van alle veranderingen: Hij dacht aan een of andere duistere wil, maar wellicht dat goddeloosheid de grootste boosdoener is.
😊👍 Prachtige reactie. Ik heb er van genoten. En er zit een kern van waarheid in. Die schaalveroting is van God los. Die 'anonimiteit ' leidt onherroepelijk tot een soort asociaal en crimineel gedrag dat je in Amsterdam kunt waarnemen. Dan moeten er weer overal dure camera's geplaatst worden en autoslopende verkeersdrempels.
Uiteindelijk willen ze van Amsterdam een gigantische metropool maken. Een soort menselijke bio-industrie. Zoveel mogelijk mensen op de vierkante meter om ze financieel leeg te melken met allemaal onzin-belasting en overpriced producten en diensten die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben.
En de mensen: die hebben uiteindelijk NIKS en ze zijn ook niet gelukkig.
Wat moet de burger met een goede werkgever?? De burger wil dat een gemeente er voor hem, haar is. Dat is het werkpunt voor Onze gemeente. Samengaan met een grote gemeente betekent dat je het schoothondje wordt. En Amsterdam heeft nogal wat achterstallig onderhoud. Worden onze burgers de melkkoe? Verhoging ozb? Betaald parkeren etc? Maar let op, ook de vvd en pvda staan festivals in oostzaans natuurgebied toe om andere gemeenten te pleasen! Kennelijk wordt er toch al politiek voorgesorteerd! Burgers let op uw zaak!
Voor de mensen die bij de gemeente Oostzaan (willlen) werken is het wel belangrijk wie de nieuwe werkgever wordt, kan ik me zo voorstellen.
nouja, de ervaring in Zaanstad leert dat het best handig is als mensen, om maar iets te noemen, vergunningverlener willen zijn en niet dat vanwege personeelstekorten alles 10 keer langer duurt.
Amsterdam is geen gezonde financiële gemeente. Deze gemeente kan totaal haar eigen openbare ruimte onderhouden. Daarnaast je gaat je eigen indentiteit totaal missen!
Oostzaners die vóór een fusie met Amsterdam zijn, raad ik aan om eens het oor te luisteren te leggen in Weesp. Die plaats is een tijdje geleden ook een deelgemeente van de hoofdstad geworden. De bewoners daar zijn niet meer zo enthousiast over de fusie als in het begin. Met name de regelzucht van Halsema c.s. geeft nogal eens frictie. Zie de archieven van TV NH.
Wow, een van de bolwerken waarin monisme en clientalisme nog welig tiert verdwijnt.
Hoop maar dat het niet opgenomen wordt in de lijst van cultureel erfgoed.
Ik stem voor Amsterdam b.t.w.. Vanwege de groene bolletjes en het rode bolletje
Inderdaad! Wat een mooie toekomst zou dat zijn voor deze forenzengemeente: villadorp van de hoofdstad van Nederland! En minder kans om de eerste PVV, BBB of FvD gemeente te worden