Een ‘bommetje’ vanmorgen op de website van de financiële onderzoekssite Follow The Money. Onderzoeksjournalist Ties Joosten schrijft:

“Hanwha Q.Cells, een van de grootste zonnepanelenfabrikanten ter wereld, is in handen van een conglomeraat dat ook clusterbommen maakt. Nederland heeft een strikt anticlustermunitiebeleid; toch liggen op veel gemeentedaken zonnepanelen van Hanwha Q.Cells.”

Ook Zaanstad stimuleert de plaatsing van zonnepanelen, waaronder ook ‘verdachte’ (zie update) exemplaren.

De gemeente werkt in haar Zonnepanelen-actie (duurzaambouwloket) samen met vijf installateurs van zonnepanelen uit de regio. Bij zeker één daarvan, ZaanZon uit Wormerveer, worden de zonnepanelen van Hanwha Q.Cells aangeboden.


Update: volgens aanbieder Eneregio (zie reacties) biedt één van de uitverkoren installatiebedrijven wel deze panelen aan maar maken ze geen deel uit van de ‘Zaanse’ aanbieding’. In de presentatie komt Q.Cells niet voor. Eneregio:

“Binnen deze actie worden zonnepanelen aangeboden van de merken Boviet, Longi Solar, JA Solar en Phono Solar, allen merken uit de zogenaamde Bloomberg Tier-1 lijst. Ook bij voorgaande door ons georganiseerde acties is deze fabrikant nooit gekozen.

Wij zullen na deze berichtgeving bij toekomstige acties de producten van Hanwha Q.Cells zeker niet overwegen. Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van clustermunitie, of ondernemingen die daar direct of indirect zaken mee doen.”

De Tier-1 lijst zegt iets over de financiële situatie van bedrijven, niks over de investeringen. En betekent ‘afwijzend staan’ tegenover bedrijven die zaken doen met clusterbomproducenten dat de banden met ZaanZon worden verbroken? [De Orkaan]

Ook ZaanZon reageerde via een mededeling op hun website:

“Wij werden vanmiddag 29 november 2018 geconfronteerd met een artikel over zonnepanelenfabrikant Q.CELL welk moederbedrijf Hanwha zich ook bezig houdt met wapenproductie. Dit heeft ons volkomen verrast. Wij hebben Q.CELL om opheldering gevraagd en inmiddels heeft het bedrijf een verklaring gegeven”

In de verklaring stelt Hanwha dat de clusterbommen geproduceerd worden voor de Koreaanse overheid en niet voor de export bedoeld zijn. Omdat Zuid-Korea nog steeds op voet van oorlog met het noorden zijn, waardoor de bewapening noodzakelijk is. ZaanZon blijft het merk voeren.


Q.Cells

Q.Cells was oorspronkelijk een Duits bedrijf dat van het faillissement werd gered door het Zuid-Koreaanse concern Hanwha. De productie is in Duitsland, Zuid-Korea, Maleisië en China. Moederbedrijf Hanwha Corp produceert ook wapens en munitie. FTM:

“Een van de producten in de catalogus van Hanwha Corp: clusterbommen, zoals de M864 Base Burn DPICM, waarmee 72 kleine granaten over een gebied uitgestrooid worden.”

Clusterbommen treffen in 99% van de gevallen burgers. Er is dan ook al 10 jaar een clusterbomverdrag waar gebruik, productie, transport en opslag van clusterbommen verboden is. 120 landen, waaronder Nederland, tekenden dat verdrag. Nederlandse financiële instellingen mogen niet investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van clustermunitie. FTM:

“De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op dat verbod en publiceert jaarlijks een ‘Uitsluitingslijst ten aanzien van het investeringsverbod in clustermunitie’. Een lijst bedrijven dus, waarin je niet mag investeren omdat ze clusterbommen maken. Vanaf dag één prominent op die lijst: de Hanwha Groep.”

Op 20 juni van dit jaar werd de relatie tussen Hanwha en zonnepanelen al gelegd:

Onderzoek

FTM maakte een belrondje en constateerde dat gemeentes en instellingen die deze panelen hadden, zich van geen kwaad bewust waren, maar dat ze wel vrijwel allemaal onderzoek gingen doen en in veel gevallen de samenwerking met partijen die deze panelen plaatsen, willen opzeggen of heroverwegen.

De woordvoerder van wethouder Sanna Munnikendam van Zaanstad laat weten:

“Dit is voor ons nieuwe informatie. We gaan ons verdiepen in het stuk en bekijken of wij hier, direct of indirect, een rol in spelen. Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover het (indirect) zaken doen met ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van munitie.”

ZaanZon is ook om commentaar gevraagd maar was nog niet in staat om een reactie te geven.

De afgelopen jaren hebben meer dan duizend inwoners zonnepanelen aangeschaft via dit soort acties. De laatste zonnepanelenactie van Zaanstad heeft ertoe geleid dat bijna 1000 inwoners advies vroegen. De eerste plaatsingen daarvan zijn waarschijnlijk in december.

“Samen met lokale aanbieders en installateurs is de actie ontwikkeld die zorgt voor een gunstige prijs en deskundig, onafhankelijk advies. Inwoners die overwegen om zonnepanelen te plaatsen kunnen zich tot 16 december inschrijven via www.duurzaambouwloket.nl/actiezaanstad.”

Foto: Zonnepanelen van Hanwha Q.Cells op de website van ZaanZon.