Het wordt bouwen aan de Heiligeweg in Krommenie. Deze week kwam een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor Heiligeweg 7 bij de gemeente binnen voor een woongebouw met vijf appartementen. Daarvoor moet het huidige pand gesloopt worden.
In september 2024 werd al een plan ingediend om twaalf appartementen, drie hotelsuites en een winkel aan de Heiligeweg 13 te bouwen. Dat plan voldeed niet aan het bestemmingsplan: het was te hoog, het bebouwingspercentage is te hoog, en bovendien is het hotel geen ‘echt’ hotel. Zaanstad moet over deze afwijking nog wel een besluit nemen en de aanvraag definitief goedkeuren.
Winkeliersvereniging DOKA maakte zich zorgen over de ontbrekende parkeerplaatsen in dat plan. Ze gaven aan dat de parkeerdruk nu al erg hoog is en dat dit nog meer zal toenemen. Ze vinden dat er te weinig openbare kort-parkeerplaatsen beschikbaar zijn en willen dan ook dat de blauwe zone verder wordt uitgebreid naar beide kanten van de Heiligeweg. Door het nieuwe plan zal het tekort uiteraard toenemen.
ROSA diende een agenda-initiatief in over nr 13, daarin kwam ook nr. 7 aan de orde, ROSA was blij dat dat pand er nog stond:
‘Foto’s van de situatie aan het eind van de negentiende eeuw laten nog een hele een rij houten gevels zien, deels ook uit voorgaande eeuwen. Daar is tegenwoordig nog slechts een enkele van over, met het houten huis op Heiligeweg 7 als pronkstuk, helaas nu in de schaduw gesteld door de te hoge, moderne appartementen er pal naast. Iets soortgelijks dreigt twee huizen verderop, op nummer 13, ook weer te gaan gebeuren.’
ROSA-fractieleider Hans Kuyper zou eigenlijk willen dat er strenger wordt gekeken naar het gebied van de ‘Linten, Dijken en Paden’, waar volgens hem ook de Heiligeweg onder zou moeten vallen. Het ziet er volgens hem bij deze ‘snode plannen’ niet best uit. Kuyper heeft wel wethouders Tuijn (wonen) en Groothuismink (monumenten) meteen ingeseind, maar vreest dat er niet erg veel aan te doen is: ‘het is geen monument’, hij hoopt dat de wethouders ‘een list’ verzinnen om het pand te behouden.
Op Funda werd nr. 7 aangeboden als ‘beleggingsobject’, het zou voor € 650.000 zijn verkocht. Nu zou het bedrijf ‘Taxi Jaap’ op dit adres zijn gevestigd.
Tegen de aangevraagde omgevingsvergunning kan nog geen bezwaar worden ingediend. Dat kan pas als erop besloten wordt.
UPDATE: Uit bovenstaande foto lijkt al af te leiden dat 1935 niet het bouwjaar lijkt te zijn. Het huis maakt deel uit van een bestaand rijtje en is dus niet net gebouwd, ook in de reacties wordt gesuggereerd dat het veel ouder is. Hans Kuyper kreeg een mailtje van Wim Andrea van het Historisch Genootschap Krommenie, die het pand Heiligeweg 7 een leeftijd van 390 jaar geeft.
Door Piet Bakker op basis van aangevraagde omgevingsvergunning. Foto boven: De Orkaan.
Maar waarom nu weer iets groots en lelijks op de plaats van een mooi historisch pandje? Op de Vinkenstraat in Zaandam is ook al een Zaans huisje verdwenen. Wees zuinig op ons erfgoed. Wie een lelijk fantasieloos duur vierkant ding wil neerzetten mag zich uitleven in IJBurg of Almere. Laat oud Krommenie een dorp blijven.
Wat voor ambtenaren keuren dit soort plannen toch goed en waarom worden ze niet teruggefloten?
Waarom geen duidelijk beleid en bestemmingsplan om de bouw en exploitatie van nieuwe "hotels" (woonkazernes zonder huurders bescherming) en verkamering totaal te verbieden in Zaanstad? Toeristen hoeven we ook niet meer te trekken, daar struikel je nu al over. Die ongeinteresseerde selfieschieters moeten we op een andere manier kunnen uitmelken en het geld ten bate laten komen voor behoud en onderhoud van ons erfgoed.
Dan zul je een heel ander woningbouw beleid moeten opzetten. Nu gillen ze over binnenstedelijk bouwen want gras is heiliger dan bestaande historische bouw.
Ik ben weggegaan uit de wat grotere stad met zijn nieuwbouwwijken om wat kleiner en fijner te wonen. Bevalt mij prima in Krommenie maar het ziet er naar uit dat het die kant op gaat net zoals de grote steden. Erg jammer, wil hier niet weg, maar mocht het te groot en te druk worden weet ik niet of ik hier zal blijven.
Na even twijfelen toch ook een reactie van de zus van Roos en Sara die hier ook reageren. De geschiedenis van het huis wordt beschreven in de kroniek nr. 83 van het historisch genootschap van Krommenie. Daarin is te lezen dat in 1639 vd eerste keer de eigenaar bekend is. Het huis heeft 17 eigenaren gehad. De eennalaatste was de oma van mn vader. Mijn vader heeft het van haar gekocht. Uiteraard is er heel veel vertimmerd en verbouwd aan de woning maar de staat vd woning is nu wel erg verouderd en "helaas" geen monument. Het had een droom geweest die uitkwam als het een gemeentelijk monument had kunnen worden en helemaal gerenoveerd had kunnen worden. Dat kost helaas heel erg veel geld. Ook ik ben aan het huis gehecht. Mijn zus beschrijft het mooi. Maar de realiteit is dat we het niet konden overkopen. Ook ik rij er met weemoed maar heel veel goede herinneringen vaak langs.
Ja, ik zal er de rest van mijn leven met verdriet langs rijden.
Ik ben namelijk op Heiligeweg 7 opgegroeid, samen met mijn 4 zussen, 1 broer en vader en moeder.
Mijn vader was Muus Goedhart en heeft het sanitairbedrijf VBK opgericht aan de zuiderhoofdstraat. Mijn broer Reindert was er in meegegroeid en heeft de zaak later overgenomen.
Rein overleed in 2015 en pa is afgelopen jaar overleden.
Rein heeft tijdens een kort en zwaar ziekbed de verkoop vd zaak nog kunnen regelen.
Er zijn dus, alleen al van de VBK, slechts herinneringen over en dat geldt straks ook voor ons ouderlijk huis.
Ik begrijpen dat er niets op de wereld voor altijd blijft zoals het was maar vind het een heel vreemd idee dat `mijn huis' straks alleen nog bestaat in mijn herinneringen.
(... tot ik, eventueel ter zijner tijd, dement zal worden.. ) Het zij zo...
Sara Wempe-Goedhart
Ik moet altijd zo lachen om al die verontwaardigde reacties als er weer ergens wat gesloopt wordt om nieuwe huisvesting te realiseren. Het is rechtsom of linksom maar als je alleen binnendorps wenst te bouwen zal er gesloopt moeten worden. Wel zeuren over een tekort aan woningen maar alles afkraken als er plannen worden gemaakt. Ook in Krommenie is niet heel veel plek meer voor nieuwbouw behalve tussen Krommenie en Krommeniedijk .
er zijn nog steeds ook plekken als de roereieren waar gebouwd kan worden maar uit wordt gesteld om onbekende redenen. een huis als deze ruilen voor 2 appartementen is een slechte ruil. anderzijds, de panden ernaast zijn ook niet bepaald fraai. het wordt een aaneengesloten betonnen façade. dat is jammer.
roereieren = rolreder
nr 7 is oorspronkelijk uit 1600 zoveel. De voorgevel is mogelijk in 1935 aangepast, waardoor dat bouwjaar wordt genoemd. Ik heb dat nooit precies geweten. Mijn vader is uit 1935 en kocht het rond 1963 van familie. We zijn er allemaal geboren en groot geworden.
Word zeker beslist door mensen die niets met krommenie of zaanstad te maken hebben. het grote geld is aanlokkelijker dan het gezicht van een dorp wasr je toch niet woont. andere mensen wonen er wel en vinden hoogbouw of een hotel totaal niet nodig.
Gemeente Zaanstad moet zich de pleuris schamen. Weer een pand wat beeld bepalend is laten slopen voor dure appartementen die jan modaal niet kan betalen.
Stop nou toch eens een keer met die waanzin. Het dorp is vol er kan niets meer bij.
Dat zou toch te erg zijn, als zo'n mooi Zaans pandje verdwijnt!
Prachtige foto en die mensen nog in een rijtje poseren voor "de gebeurtenis". Super gaaf.