Den Haag zal nooit meer hetzelfde zijn. Winnie de Wit, onze vrouw voor lucht, en een gezonde leefomgeving bestormde gisteren het binnenhof gewapend met een kunstkijkboek over overlast door vliegverkeer.
Na alle jaren van geroep in een grote leegte hoopt ze door middel van kunst de politiek te wijzen op de overlast veroorzaakt door vliegtuigen.
Winnie stuurde een verslag van haar bezoek met het boek en dat plaatsen we graag:
Kunstboek Kunst en Vliegwerk aangeboden
Een afvaardiging van door vliegtuigherrie gehinderde kunstenaars, schrijvers en illustratoren bood vanmiddag aan een kleine delegatie Tweede Kamerleden van de Commissie Infrastructuur en Waterstaat het kunstboek Kunst en Vliegwerk aan.
Aanwezige parlementariërs van rechts naar links: Habtamu de Hoop (PvdA), Suzanne Kröger (GL), Tjeerd de Groot (D66) en Mahir Alkaya (SP).
Commissievoorzitter Tjeerd de Groot (D66) verwelkomde de afvaardiging in de z.g. petitiehal. Alfred Blokhuizen – voorzitter van SchipholWatch en van BTV Rotterdam – sprak de parlementariërs toe, waarbij hij aan het eind één gedicht uit het boek aanhaalde, en zijn speech begon met een vrije bewerking van het gedicht van J.C. Bloem Denkend aan Holland*.
Voormalig Zaanstad wethouder GGD-zaken Songül Mutluer (PvdA) was eveneens in de petitiehal aanwezig, om een petitie van Jezidi-vluchtelingen in ontvangst te nemen, en kreeg ook een Kunst en Vliegwerk-boek aangeboden. Als wethouder GGD was zij jaarlijks een keer aanwezig bij het reguliere overleg van SOS Zaanstreek met Schiphol-wethouder Wessel Breunesse.
Opmerkelijk veel meer Kamerleden van de Commissie I en W kwamen vlak na ‘ons moment’ luisteren naar een petitie aangeboden door KLM-personeel. Zij hadden naast een speech een groot kleurig getekend bord bij zich. Daarop fier in het midden de verkeerstoren van Schiphol, en links daarvan allemaal liepen KLM’ers in het gras, die graag schonere en stillere motoren wilden. Aan de rechterkant van de verkeerstoren liepen ‘wij’ – er woest uitziend, met protestborden en al – en wij wilden krimp en hogere belastingen. Mooi beeldend gedaan, maar niet zo mooi als onze kunst 😉
Daniel Koerhuis (VVD) – de man van Vliegen, vliegen, vliegen – was niet bij ons, maar wel bij de KLM-mensen aanwezig. Wel was hij zo aardig om ook een boek in ontvangst te willen nemen, waarna er zich een uitgebreide discussie ontspon. Maar wie voor het belang van vliegen voor de economie pleit heeft (te) weinig oog voor de ellende die het op de grond veroorzaakt. Dus daar kwamen we niet uit.
*Denkend aan Holland zie ik breede luchtvaartuigen
scheurend over oneindig laagland gaan.
En rijen zichtbare grove, witkleurige strepen
als lange pluimen hoog in den einder,
tegen de blauwe ruimte verankerd staan
Verspreid door het land, steden, dorpen, samenleving jegens winstbejag
Verdienmodel in grootsch verband
Nooit meer slapen, leven, spelen,
Men wordt er goed gestoord
Fijnstofvlokken dwarrelen langzaam omlaag, de zon is er vaag
en wordt in grijze veelzeggende vliegtuigdampen gesmoord
En in alle gewesten wordt de stem van luchthavens omwonenden
met onnoemelijk veel klachten, gevreesd maar nooit gehoord
Kunst en vliegwerk
Een prachtige parodie inderdaad, op het gedicht Denkend aan Holland. Maar J.C. Bloem zou, zo hij nog leefde, de eerste zijn om te zeggen "ik was het niet hoor"
Herinnering aan Holland werd namelijk in
1936 geschreven door Hendrik Marsman, tijdens een verblijf aan de Middellandse Zee.
Een aanvulling op dit bericht: Er was ook een kamerlid van de Partij van de Dieren aanwezig. Lammert van Raan. Een niet onbelangrijke medestander in het streven naar een gezonde leefomgeving
Helemaal waar - Lammert van Raan kwam later de trap afgerold! Samen met Suzanne Kröger verwoordt hij al jaren onze stem in de Commissie I en W. Weten alles van 'het leed dat Schiphol heet' en prikken de sprookjes van Schiphol door.
Tijd voor een Orkaan-serie met de titel en vraag:
"Ik moet vliegen omdat ... "
Of Uit mijn vliegtuigraam …
Mooie actie……..Winnie!
En……….. niet te vergeten de titel, die daar voor gebruikt wordt.
MET KUNST EN VLIEGWERK……!
En…..nu maar hopen dat deze ludieke manier van protesteren aanslaat!
Ook bij het grote ‘Vliegpubliek’, dat nog steeds voor een ‘kopie op de eerste rang’ wil zitten. Zelfs ten koste van de enorm zware arbeid van de ‘koffersjouwers’, die daarvoor
zwaar onderbetaald worden!
Wat een prachtige bewerking van het bekende gedicht. Een schot in de roos!