Het Zaanstad Beraad had bijna twee uur uitgetrokken om te praten over het onderzoek naar de derde ontsluiting van Westerwatering. Maar binnen vijf minuten was het dilemma van tafel na een voorstel van POV’er Nino Keijser: ‘de busbrug gaat open, dus er is geen dilemma meer’.
Daar zat Keijser mis, want dat busbrug-plan is nog helemaal niet rond en bovendien ging het dilemma niet over de busbrug (ontsluiting nr. 2) maar over de derde ontsluiting: ‘hoe verhoudt de wens voor een betere bereikbaarheid van Westerwatering zich tot de uiteenlopende effecten die een derde ontsluiting in verschillende delen van de stad veroorzaakt’.
‘Stemming’
Toch werd het voorstel van de agenda afgehaald. En daar ging het voor de tweede keer mis – en niet zo’n beetje ook. Beraad-voorzitter Annemarie van Nieuwamerongen bracht het ordevoorstel om niet over de derde ontsluiting te praten in stemming. Nadat ze daar een meerderheid voor had waargenomen (tijdens een chaotisch vergaderslot), sloot ze af met de opmerking dat het ‘besluit’ genomen was het van de agenda te laten.
Maar in het Zaanstad Beraad kan helemaal niet gestemd. Het Beraad is er om raadsvergaderingen voor te bereiden en meningen te peilen. De voorzitter kan na een discussie concluderen dat een voorstel naar de debat-agenda of de stem-agenda van de volgende raadsvergadering kan. Er kan niet gestemd worden omdat het geen raadsvergadering is (niet alle raadsleden zijn aanwezig, sommige fracties ontbreken, ook steunraadsleden die sowieso niet mogen stemmen zijn aanwezig).
De voorzitter mag wel ‘peilen’ hoe de verhoudingen liggen, maar niet laten stemmen en dat gebeurde wel. Het ‘besluit’ dat vervolgens is genomen, is volgens het Reglement van Orde dan ook niet mogelijk. Er zit weinig anders op dan het opnieuw op de agenda te zetten.
Volgens griffier Marleen Catsburg was het misschien niet zo ‘handig’ van de voorzitter om een ‘stemming’ te laten doen, maar is er met de besluitvorming en het voorstel van orde verder niks mis.
Geen discussie
Het afvoeren van de agenda zou overigens betekenen dat de raad niet over het onderzoek ‘Bereikbaarheidsonderzoek Westerwatering’ (kosten € 220.000) kan praten. In dat onderzoek worden verschillende alternatieven (tunnels richting Vincent van Goghweg, verleggen bocht Houtveldweg) tegen elkaar afgewogen, de gevolgen voor verkeersstromen uiteengezet, en de kosten tegen elkaar afgewogen. Dat de busbrug er op termijn komt staat overigens gewoon in dat rapport.
Maar daar wil de POV dus niet over praten, gesteund door DZ, GL, PVV, D66, CDA, DENK, PvdD, CU en Groep De Boer (Lokaal Zaans). PvdA, VVD, ROSA, SP en Groep Lassooij willen er wel over praten.
VVD-raadslid Casper Davelaar vindt het onbegrijpelijk dat de raad niet in het openbaar over de ontsluiting van Westerwatering wil praten ‘na al het geld dat in dat onderzoek is gestoken’ en vind het ook tegenover inwoners van Westerwatering een schoffering.
Agenda-initiatief
Via een achterdeur zette Davelaar de ‘Derde ontsluiting Westerwatering’ als Agenda-initiatief op de valreep toch weer op de agenda van Zaanstad Beraad:
‘Dat de Derde Ontsluiting er dus moet komen lijkt de VVD evident, bewoners en bezoekers van Westerwatering rijden nu dagelijks kilometers en kilometers om. De belangrijkste reden van infrastructuur is ook om zo veilig en snel mogelijk van A naar B te komen en dus omrijden te voorkomen. Tot slot is het allerbelangrijkste nog wel dat uit het bereikbaarheidsonderzoek blijkt dat bewoners van Westerwatering, deze lang beloofde ontsluiting, graag willen hebben.’
Het initiatief is ingepland voor het Zaanstad Beraad van donderdag 10 april 2025. Als blijkt dat het ‘besluit’ van donderdagavond ten onrechte is genomen, moet het dilemma-voorstel ook weer op de agenda.
Door Piet Bakker, op basis van Zaanstad Beraad, agenda-initiatief en gesprekken met Casper Davelaar, de griffier van Zaanstad en Beraad-voorzitter Annemarie van Nieuwamerongen. Kijk hier de vergadering terug (het zit helemaal aan het eind, op 2:35).
Beter een weg aan de westkant aan de buiten kant van westerwatering aan sluitend aan de guis weg . ruimte genoeg !
Ook hier de vraag: "is de natuurvergunning al verleend voor het Guiswegproject?" De bouwkeet is vandaag al wel neergezet, dat kan allemaal heel snel blijkbaar!
Als wij, inwoners aan de westkant van de spoorlijn, deze soap van de Gemeente Zaanstad toestaan zijn we hopeloos verloren en afgeschreven en wordt er met ons gespeeld alsof we een tennisbal zij die over het net wordt geslagen om door de tegenstander terug gemept te worden. Dit kan en mag toch niet..........
Zaanstad laat het Guiswegproject los en zorg samen met de Provincie N.H. ervoor dat wij niet de dupe worden van deze zin.
De Guisweg wordt ondertunneld zodat de trein vrij baan krijgt om op de Zaancorridor (lijn Alkmaar-Amsterdam).
Het gaat uiteraard de NS niet om de burgers in Zaanstad en de Gemeente laat ons barsten en kan helemaal NIETS goed regelen voor zijn burgers.
Zaanstad speelt één heel smerig spel over de ruggen van zijn burgers!
De voorzitter hoefde niet te concluderen hoe het naar de raadsvergadering zou gaan, want er lag helemaal geen besluit voor, alleen een dilemma. De meerderheid van de fracties vond dat er geen dilemma was, dat hadden we één voor één kunnen zeggen, of zoals nu allemaal tegelijk. Bij het agenda initiatief volgende week gaan we weer hetzelfde zeggen lijkt me.
Als stikstof geen probleem meer is, wat let de gemeente om de busbrug vandaag nog volledig open te gooien. Zijn er dan vervolgens problemen in Westerkoog met de doorstroming, dan kunnen die op basis van de opgedane ervaringen worden opgelost ipv er twee jaar over doen om aanpassingen aan te brengen die achteraf niet nodig zijn, of die anders hadden moeten worden uitgevoerd. Dat is efficiënter en goedkoper, toch?
er hoeft helemaal geen derde ontsluiting te komen die busbrug miet gewoon 24/7 open een derde ontsluiting gaat bakken met geld kosten en de inwoners van zaanstad draaien hier weer voor op. Misschien moeten de ambtenaren maar niet meer langs de molen rijden als ze naar hun werk gaan
Moet je opletten, dan wordt de rondweg zo enorm slecht ingericht dat het alsnog sneller is via de houtveldweg. Past precies in het plaatje van hoe het gaat hier.
Had men dat niet kunnen bedenken voordat Westerwatering werd gebouwd? Ik zou voorstellen een tunnel thv het oude Verkade terrein/sportveldje ooit. Daar heb je ruimte om met een mooie slinger die tunnel in te gaan.
Dat hadden ze wel. Het fietspad wat tussen de busbrug en de Total loopt, had eigenlijk een doorgaande route moeten worden voor auto's, zodat je vanaf de busbrug in een keer de wijk uit kan rijden, zonder dat bewoners van de rondweg er last van hebben.
Die weg stond wel op papier maar onder aanvoering van de Groene Maffia , die veel bewoners van Westerkoog en Westerwatering meekregen, is de weg buitenom geschrapt. En toen begon de saga van de Busbrug omdat ze blind achter die Groene Rattenvanger aanliepen en zo vergaten waar hun weg dan zou moeten komen.
Boonstra, die weg buitenom is toen geschrapt omdat er veel bezwaren van bewoners van Westerzoom waren en van die bewoners waren er een aantal wethouder!
De vereniging ongeschonden behoud van het Westzijderveld gaf het laatste zetje door bezwaar te maken tegen de weg buiten.
Best kans dat dit bezwaar is betaald door die wethouders want het zou natuurlijk vreemd zijn als wethouders tegen hun eigen college gaan procederen.
De busbrug 24/7 openstellen kan gewoon niet als de route door Westerkoog niet veilig is en als er straks ook nog een tunnel komt naast de A8 dan zijn de rapen helemaal gaar.
Waarom daar een tunnel moet komen is sowieso vreemd, een paar honderd meter noordelijker komt hopelijk binnen afzienbare tijd het nieuwe complex van De Kraaien en dat ligt in hetzelfde gebied.
Het hele stikstof probleem is een door links gemaakt probleem en ons opgedwongen door de EU.
Nederland moet eens leren om niet altijd het braafste jongetje van de klas te zijn maar gewoon zeggen dat er 1.000.000 woningen gebouwd moeten worden en de infrastructuur verbeterd moet worden.
Als we op de wereldkaart kijken moet Nederland met een vergrootglas gezocht worden en dat hele kleine beetje stikstof dat Nederland produceert is te verwaarlozen.
zal moeten de bouwketen staan al bij station zaandijk van prorail dus verkeer zal erdoor moeten via busbrug voor project guisweg
ik zie dit verband niet