Buurtbewoners in Koog aan de Zaan zijn niet allemaal even blij met de plannen voor Boschjesstraat 4. Ze maken zich grote zorgen over de plannen van het Leger des Heils om daar een opvang te openen voor 28 dak- en thuislozen met psychische problemen.

Op dit moment wordt het pand aan de Boschjesstraat 4 gebruikt als woonlocatie voor jongeren. In het verleden waren er verschillende incidenten rondom deze groep, maar de laatste tijd is het relatief rustig. In de zomer van 2025 verhuizen zij naar de locatie aan de Klaas Katerstraat in Zaandam, waarna het pand aan de Boschjesstraat in negen maanden volledig wordt gerenoveerd.

Psychische problemen

Volgens het Leger des Heils krijgt het pand in de eerste helft van 2026 een nieuwe functie als ‘kortdurende opvang’. Er komen 28 volwassenen vanaf 23 jaar met psychische problemen, verslaving of schulden, zonder vaste woonplek, verdeeld over 14 tweepersoonskamers. De opvang biedt 24 uur per dag toezicht en helpt hen met een hersteltraject gericht op administratie, financiën en dagbesteding. Bewoners wonen hier tijdelijk, totdat ze een volgende stap kunnen zetten, zoals beschermd wonen of een eigen huis. Hoelang dat duurt, verschilt per persoon.

Er wordt momenteel een vergunningsaanvraag voorbereid, waar nog bezwaar tegen kan worden gemaakt. Deze vergunning is nodig voor sloopwerk met meer dan 10 m³ afval, verbouwingen en brandveiligheid. Het plan voor de kortdurende opvang van 28 volwassenen kan volgens het Leger des Heils niet worden aangevochten, omdat de functie van de locatie sinds 2012 vastligt.

Zorgen

Op 27 januari was er een informatiebijeenkomst over de plannen voor de locatie aan de Boschjesstraat 4. Samen met de gemeente Zaanstad werden de plannen toegelicht, maar de planning viel niet bij iedereen in de buurt in goede aarde.

John Heimensem woont sinds 1993 naast de Boschjesstraat 4 en zegt dat hij altijd een goede verstandhouding heeft gehad met het Leger des Heils en zijn bewoners. ‘We hebben een wijk met een goede sociale cohesie, en de bewoners zijn sociaal ingesteld.’ Maar een groep bezorgde buurtbewoners vindt de plannen voor 28 bewoners te veel voor de locatie en vreest overlast en problemen.

‘Ik ben niet tegen opvang, want dit is een landelijk probleem. De keerzijde van de welvaart is dat sommige mensen ontsporen, en die moet je opvangen. Maar dit kan zo niet.’

Heimensem hekelt de gebrekkige communicatie. In december hoorde hij op een bijeenkomst dat er nog geen concrete plannen waren voor het pand zodra de acht bewoners vertrokken. Kort daarna ontving hij een brief: het pand werd een crisisopvang voor 28 personen. ‘Toen dacht ik: word ik nou in de maling genomen?’

Hij benadrukt dat een multidisciplinaire aanpak nodig is, waarbij Zaanstad, Parteon, het Leger des Heils en buurtbewoners samenwerken. Volgens hem wordt de buurt nu buitenspel gezet, terwijl samenspraak juist belangrijk is. ‘Je hebt de kracht van de wijk nodig bij dit soort locaties.’

Door Nick Boeske. Info: Buurtbijeenkomst en gesprekken met buurtbewoners. Foto: De Orkaan.