Deze foto maakten we gisteravond, vrijdag 10 maart, om 23.55. Het is de hoogspanningsmast bij de Hoornse lijn, bij het appartementengebouw De Dikkert, op de hoek van de Westzijde en het Blauwe Arendspad.
Het mooie plaatje is vooral onheilspellend omdat de woningen onder de hoogspanningsmasten vanaf 1 januari 2017 in feite onbewoonbaar – of minstens onverkoopbaar – zijn geworden.
De rijksoverheid wil alle hoogspanningsleidingen ondergronds hebben, en waar dat niet mogelijk is moet de woonbestemming van de huizen onder die leidingen ingetrokken worden.
Dat de leidingen gevaar opleveren is eigenlijk niet echt aangetoond maar het ministerie wil de “maatschappelijke onrust” wegnemen.
In totaal gaat het om honderden (minstens 350) woningen in Nederland. In Oostzaan, Zaandam, Westzaan en Assendelft gaat de hoogspanningsleiding over de woningen.
De bewoners weten niet goed waar ze aan toe zijn, maar ze weten wel dat ze hun huis bijna niet meer aan een particulier kunnen verkopen omdat er geen woonbestemming voor deze panden wordt verleend. Een bedrijfsbestemming (tandarts, kantoor, kinderdagverblijf) is wel mogelijk.
Als de aan de overheid (gemeente) verkopen, is de kans groot dat ze een lage prijs krijgen. Hun WOZ-waarde zou al verlaagd zijn. Bijna de helft van de appartementen in De Dikkert zou geen woonbestemming meer krijgen. Dat heeft grote invloed op het woongenot en de prijs van de andere woningen.
Hieronder het Blauwe Arendspad vanaf de andere kant, deze foto namen we in de zomer van het vorige jaar.
Hieronder nog eens de eerste foto, wie precies op de maan klikt ziet de foto twee keer zo groot worden.
Uw bericht is onjuist, dan wel zeker niet volledig. De uitkoopregeling is "vrijwillig" en feitelijk voor mensen die zich ernstig zorgen maken m.b.t. hun gezondheid. Echter dat is niet aangetoond en bewoners van De Dikkert worden heel oud. Men hoeft dus niet gebruik te maken van de uitkoopregeling en dan blijft de woonbestemming er gewoon op gehandhaafd. Men behoeft dus niet aan EZ te verkopen, maar kan gewoon particulier verkopen, echter een nieuwe eigenaar kan geen beroep doen op de "uitkoopregeling". Dat e.e.a. wellicht toch invloed heeft op de waarde is niet uit te sluiten. Voorzitter VVE De Dikkert.
Dat het (veel) uitgebreider kan, klopt natuurlijk. Vooral in het bijzondere geval van De Dikkert omdat daar een VVE is wat de situatie compliceert. Alleen de huidige eigenaar kan gebruik maken van de uitkoopregeling - die toch al niet erg riant is - de nieuwe niet. Dat zoiets "wellicht invloed heeft op de waarde" lijkt ons een understatement. Dat komt volgens ons neer op "bijna onverkoopbaar".
Dus tandarts kan wel.
Dat de amalgaamvullingen automatisch rechtstreeks uit je mond naar de hoogspaningsleidingen getrokken worden deert niet.
(Ik heb trouwens een neef, en die woont in New York, en die heeft een tandarts, en die trekt met z'n been.)