Bij een ongeluk bij de Prins Bernhardbrug in Zaandam zijn twee personen gewond geraakt, een persoon moest uit het water worden gehaald.
Hoe het ongeluk gebeurd is, is nog onbekend, maar sommige bronnen stellen dat de brug ‘plots’ open ging. De brug blijft voorlopig gesloten voor verkeer.
De eerste melding kwam rond 19:15. Het werd onmiddellijk gemeld dat er één persoon te water was geraakt. Om 19:23 werd de lifeliner (helikopter) opgeroepen.
Volgens de berichten zou het om twee zwaargewonden gaan, één man van 78 zou in het water terecht zijn gekomen en een vouw van 77 die op het fietspad werd aangetroffen met verwondingen aan haar arm.
In de reacties (zie onder) wordt gemeld dat de brug:
“open ging omdat er een vrachtschip door moest. De rode knipperlichten stonden ook gewoon aan. Of de brug al dan niet plotseling openging heb ik niet kunnen vaststellen.”
Ook een andere getuige meldde zich bij De Orkaan:
“Ik kwam vlak voor het ongeluk vanaf de rotonde aanfietsen en zag dat de rode knipperlichten aangingen. Ik dacht toen nog zal ik een sprintje trekken. Heb dat niet gedaan en ben gewoon blijven wachten. Daarna gingen de slagbomen voor het autoverkeer omlaag. De slagboom voor mij, fietser vanaf de rotonde, gingen niet tegelijkertijd omlaag. Dat duurde vrij lang voordat die omlaag ging. De brug ging pas open toen de slagbomen, die ik kon zien naar beneden waren.”
De Veiligheidsregio meldde om 20.00 uur:
“Nabij de Bernhardbrug is een persoon te water geraakt en door omstanders uit het water gehaald. De persoon is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. De brug blijft voorlopig gestremd voor onderzoek”
@DeOrkaan probleem Bernardbrug? pic.twitter.com/aJcKAWpr6z
— Ilse Bakker (@ilsbak) 28 november 2018
Bij een ongeval op de Prins Bernhardbrug in Zaandam zijn woensdagavond twee personen gewond geraakt. Volgens ooggetuigen ging de brug ’plots’ open. Eén slachtoffer belandde daarbij in het water en werd door omstanders gered.
— Inge Bronger (@Inge_Bronger) 28 november 2018
Er zijn zojuist twee mensen gewond geraakt bij een ongeluk bij de Prins Bernhardbrug in Zaandam https://t.co/ZbzOomnSJa pic.twitter.com/j7AEdFOCzh
— NH Nieuws (@NHNieuws) 28 november 2018
In #Zaandam Nabij de #Bernhardbrug is een persoon te water geraakt en uit het water gehaald. De persoon is in #zorgwekkende toestand naar het #ziekenhuis gebracht. De #brug blijft voorlopig gestremd voor onderzoek.
Text: @VrZW
Foto: @nhdagblad pic.twitter.com/kChXAaw8Vo— 112FotoZaanstad (@112_foto) 28 november 2018
De gewonde slachtoffers van het ongeluk bij de Prins Bernhardbrug vanavond zijn een 78-jarige vrouw en 77-jarige man uit Zaandamhttps://t.co/JQi4fUK9tP pic.twitter.com/6tizKC19ZP
— NH Nieuws (@NHNieuws) 28 november 2018
Www.isdebrugopen.nl/Zaandam
De bruggen gaan plm om het kwartier omhoog. Wordt het geen tijd voor vaste openingstijden? Tegelijk met de spoorbrug? Wel eens als eerste voor de Uylbrug gestaan met de auto? Met die gescheiden brugdelen? Wat een krakkemikkige organisatie. Lichten, bellen, bomen, bellen uit, lichten, bellen, bomen, bellen uit. Nu heeft de Bernhardbrug geen gescheiden dekken, maar waarom gaan die bellen uit als de brug omhoog gaat? Het zou beter zijn om de beveiliging identiek te maken aan de spoorwegovergangen. Gewoon lichten en bellen aanlaten totdat de bomen weer omhoog gaan. Dat schept duidelijkheid.
Gre, er is een vreselijk ongeluk gebeurd, ik hoop dat men heel snel de oorzaak weet te achterhalen en dat zoiets nooit meer gebeurd.
Ik vind dit veel belangrijker dan een discussie over vaste openingstijden of wachttijden voor de bruggen.
Ik wens beide slachtoffers en hun naasten heel veel sterkte toe.
Mijn betoog, beste voorgaande schrijver, gaat over duidelijkheid. Duidelijkheid schept veiligheid. Dat vind je vast ook. En de brugwachter terug! Goede vaste protocollen kunnen ook ongelukken voorkomen. Ga maar eens luisteren en kijken bij de onduidelijkste brug die er is, die over de Voorzaan.
Hiermee zeg ik niet dat ik geen medelijden heb met deze mijnheer en mevrouw. Zij betalen de prijs voor de beknibbeling op veiligheid. Het is afschuwelijk.
Ik hoop dat ze geheel herstellen en nog kunnen omgaan met deze traumatische gebeurtenis.
Zelfs met camera's is het onvoldoende veilig. Ben ook al eens bij deze brug opgesloten geraakt door de slagbomen. Kon fiets nog net onder slagboom doorduwen om te ontsnappen. Het is niet goed voor elkaar en of de brugwachters moeten beter leren kijken.
Camera s waren ook "toevallig "defect bij het ongeluk op de Wiliam pont brug.Waarbij een Zeilschip zwaar beschadigd raakte.
En de gemeente zich ook niet verantwoordelijk voelt en noodzaak van camera s niet belangrijk vind voor waarheid bevinding.
Het is te hopen dat de camera's nu wel werkte.
Sterkte voor de slachtoffers.
De camera's bij de William Pontbrug 'streamden' beelden, waardoor ze niet later teruggekeken konden worden. Omdat later bleek dat niet de hele brug in beeld was, wordt deze brug nu weer met de hand (maar wel op afstand) bediend.
Zullen we maar weer gewoon de brugwachters in gaan stellen ?
De slachtoffers veel sterkte gewenst.
kost geld he brugwachters, alles boven mensen levens tegenwoordig. Wat een zooitje.
Alles kost geld,ook de geautomatiseerde op afstand bediende bruggen.
Vroeger kon de brugwachter nog wel eens de brug even een klein stukje open doen voor een bootje dat er net niet onderdoor kon.
Moet je nu zien,ruim van te voren bellen aan,wachten,lichten aan,wachten,bomen omlaag,wachten,brug helemaal open,wachten .....
en daarna weer in omgekeerde volgorde.
Leve de file's.
Er zullen zoveel cameras hangen dat de exacte toedracht wel duidelijk gaat worden. In ieder geval heel sneu voor hen die dit overkomen is, de familie en ook voor de brugwachter.
Zit daar dan een brugwachter?
Jazeker zit er een brugwachter. Echter niet op de brug zelf, maar op afstand in een bedieningscentrale. Het bedienen blijft dus mensenwerk.
Op deze manier kunnen met minder mensen veel meer bruggen worden bediend. Wil je op iedere brug een mannetje, zal iemand dat moeten betalen....
De brug ging in ieder geval open omdat er een vrachtschip door moest. De rode knipperlichten stonden ook gewoon aan. Of de brug al dan niet plotseling openging heb ik niet kunnen vaststellen. Van het ongeluk hoorde ik pas later, want ik ben omgedraaid toen het lang duurde. Triest bericht.
Ik hoop dat de betrokken instanties dit keer gelijk met een eerlijke verklaring komen, dus niet een waar ze later op terug moeten komen.
Dat vind ik ook. Toen ik via de Willem Alexanderbrug eenmaal aan de andere kant van de brug was zag ik de politie, brandweer en ambulance aankomen. Vervelend dat die niet over de brug kunnen, was mijn achteraf nogal bizarre gedachte.
Overigens moet ik ter verdediging van de brugwachters zeggen dat ik jarenlang, tweemaal daags vijf dagen per week de brug over moest en daar mensen de gekste dingen heb zien doen om nog snel even aan de andere kant te komen. En dat terwijl de slagbomen al dicht gingen. Aan de andere kant zie ik mensen van in de 70 dat dan weer niet zo snel doen. Laten we het onderzoek maar even afwachten.