Een maand geleden werd door een publicatie in de Volkskrant duidelijk dat een aantal taalscholen mogelijk fraude pleegde. Eén van de opleidingen was TCI Compiti, met een vestiging aan de Peperstraat in Zaandam.
Gister werd bekend dat de Recherche Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woningen en bedrijfspanden van taalscholen heeft doorzocht. Zes mannen en een vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld.
De namen van de scholen zijn niet bekend gemaakt. Wel dat er o.a. huiszoekingen zijn verricht in Breda, de thuisbasis van TCI – maar dat kan uiteraard ook een andere school betreffen.
In december 2019 tekende Margot van Bragt namens TCI Compiti samen met wethouder Natasja Groothuismink het ‘Convenant Kwaliteit en Inburgering‘. Deelnemers moeten een certificaat van Blik op Werk hebben, dat bezit TCI inderdaad.
Jos Kerkhoven van DZ heeft destijds vragen over de affaire aan B&W van Zaanstad gesteld naar aanleiding van deze publicatie. De fractie van Democratisch Zaanstad maakte zich “ernstige zorgen over de situatie”.
Hieronder het persbericht van de Recherche Inspectie SZW:
De Recherche Inspectie SZW heeft op 25 juni vijf woningen en twee bedrijfspanden doorzocht in Rotterdam, Breda, Heerlen, Barendrecht, Roosendaal en gemeente Halderberge. Zes mannen en een vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld dat bedoeld was voor inburgeringsonderwijs. Er is onder meer beslag gelegd op administratie, enkele tienduizenden euro’s contant geld, drie auto’s, waardebonnen en bankrekeningen.
In het strafrechtelijk onderzoek is het vermoeden dat door drie taalscholen gefraudeerd wordt met gelden die uitsluitend bedoeld zijn voor het inburgeringsonderwijs. In Nederland is het verplicht om als immigrant binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen te doen. Taalscholen kunnen de immigrant helpen met onderwijs om dit examen te halen. Voor eventueel te volgen lessen krijgen de inburgeraars een lening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van maximaal € 10.000,- ter beschikking, onder de voorwaarde dat de taalschool een keurmerk heeft van Blik op Werk (BOW). De taalscholen dienen de facturen in bij DUO en deze betaalt vervolgens de scholen uit. Asielmigranten hoeven als zij slagen voor het examen de lening niet terug te betalen.
Het vermoeden is dat er onder andere valse facturen en valse verklaringen over deelname aan cursussen zijn ingediend. Zo zouden er meer uren zijn gedeclareerd dan er daadwerkelijk les wordt gegeven. Vermoed wordt dat de taalscholen cursisten blanco contracten laat ondertekenen zodat de contracten aangepast kunnen worden. Er zijn leerlingen die daadwerkelijk les volgen, leerlingen die alleen in het begin les volgen en leerlingen die helemaal geen les volgen. Bij inschrijving bieden de taalscholen de cursisten contant geld of een cadeaubon van een elektronicawinkel.
Verdachten hebben vermoedelijk het geld deels witgewassen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Getuigen kunnen zich melden bij de Inspectie SZW.