De ondernemers van de Zaanse Schans hebben zich in een brief nogmaals uitgesproken tegen de plannen van de gemeente Zaanstad om de Zaanse Schans aan de openbaarheid te onttrekken en een verplicht toegangsticket in te voeren. Zij voelen zich niet betrokken bij de besluitvorming en vrezen dat deze maatregel ernstige schade zal toebrengen aan hun bedrijfsvoering.
Volgens ondernemersverenigingen OVZS en OV1509 is de openbaarheid van de Zaanse Schans een fundamentele waarde die behouden moet blijven:
‘Het gebied is vrij toegankelijk voor bezoekers, en dat moet zo blijven.’
De gemeente stelt dat het invoeren van een verplicht ticket noodzakelijk is voor een duurzaam exploitatiemodel, maar de ondernemers ervaren deze maatregel als plotseling en opgelegd zonder hun instemming.
Ondernemers schrijven te zijn overvallen door de plannen: ‘we hadden echter nimmer verwacht dat bij een dergelijk exploitatiemodel de openbaarheid van het gebied ter discussie zou worden gesteld. De openbaarheid van het gebied is immers een van de kernwaarden van de Zaanse Schans’.
‘Dreigement’
In november 2024 heeft Zaanstad het verplicht ticket al aangekondigd. Toen is ook gezegd dat als ondernemers niet akkoord kunnen gaan, de gemeente zou overwegen om aan zo’n ticket een juridische grondslag te geven. De ondernemers ervaren deze uitspraak als een dreigement en voelen zich onder druk gezet door de gemeente.
In feite was Zaanstad volgens Ondernemersverenigingen OVZS en OV1509 Zaanse Schans zelfs een maand voor het einde van de pilot (dus in juli of augustus 2024), al ‘voornemens om het gebied uit de openbaarheid te onttrekken’.
Rectificatie
Los van hun algemene bezwaren tegen het verplichte toegangsticket, willen de ondernemers de gemeente wijzen op schadelijke uitspraken die de erfgoedorganisaties hebben gedaan. Daarbij verwijzen zij naar de toeristische beurs ITB, die van 4 tot 6 maart 2025 in Berlijn werd georganiseerd. Tijdens deze beurs hebben erfgoedorganisaties onder meer aan contacten van de ondernemers, gecommuniceerd dat het verplichte ticket ‘met 99,9% zekerheid zal worden ingevoerd’. Dit werd vervolgens bevestigd in de mailing die op 18 maart 2025 door de erfgoedorganisaties werd verstuurd naar touroperators.
De ondernemers stellen dat deze communicatie hun bedrijfsvoering schaadt. Daarnaast wijzen zij op andere uitspraken van erfgoedorganisaties, zoals de opmerking dat het ‘jammer is voor de drie ondernemers op de Schans’ en dat ‘het prima is als er een miljoen bezoekers minder komen, want dan wordt er ten minste gereguleerd’.
Zij vragen de gemeente om de erfgoedorganisaties aan te spreken op deze uitlatingen en hen te vragen dit soort uitspraken niet meer te doen. Daarnaast verzoeken zij om een officiële rectificatie richting de touroperators die de eerdere berichtgeving hebben ontvangen.
Pauze
In de brief vragen zij ook om tijd en ruimte om een eigen alternatief plan te presenteren. Zij verzoeken om een pauze in het besluitvormingsproces en willen dat alle betrokken partijen, inclusief de ondernemers, serieus worden meegenomen in het proces.
Of dat gaat lukken is de vraag, de ondernemers schrijven zelf dat hun relatie met de partijen op de Zaanse Schans, sinds de invoering van de ‘vermakelijkhedenbelasting’ en bestuurswissel en directieaanstelling bij de Stichting Zaanse Schans ‘dermate is verslechterd dat er inmiddels geen communicatie meer is tussen de “erfgoedpartijen” en de ondernemers’.

Door: Merel Kan en Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan. Bronnen: brieven van ondernemersverenigingen aan Zaanstad en antwoord van wethouders.
Maar is hiermee dan ook het restaurant ter ziele? Wie gaat daar nog lunchen of dineren als je 20 euro entree moet dokken? Gezellig met 4 man daar eten. Dan ben je al 80 euro kwijt aan entree en dan nog het eten betalen.......
Dan hebben ze in de zomer misschien nog wel genoeg aan de toeristen, maar in de winter??
Als dit allemaal echt gaat gebeuren, iets wat ik ten zeerste betwijfel, dan ligt er voor een handig persoon en nieuwe wereld open.
Langs de Zaan komen geen hekken en je kan er overal aanleggen dus ik zou met een bootje toeristen voor pak en beet € 5,- per persoon naar de Schans brengen en komen er wel hekken dan regel je met de eigenaar van De Walvis of je daar mag aanleggen.
Zo creeer je een win win situatie, de toeristen zijn relatief goedkoop op de Schans en je hebt een leuke bijverdienste!
Logisch dat toeristen entree moeten gaan betalen voor Zaanse Schans. Voor alle andere musea in Nederland moeten ze toch ook betalen!
En de mensen dan...die lid zijn van Zaanse Molen ?????
ik neem vele klanten en kennissen naar de Zaanse schans. Daar drinken we wat en kopen souvenirs. ik besteed daar genoeg. Maar als ik ook nog entree moet betalen
Ga ik wel ergens anders heen. Het is weer een bezopen idee. Gemeente heeft geld tekort. Dus laten we het daar maar halen. Maar mensen met een kleine portemonnee kunnen ook niet meer.
Wat ik nu langzaam voel opborrelen is dat de ene club inkomsten gegenereerd en de andere onkosten heeft maar niet meedeelt in opbrengsten. Of de gemeente is niet welkom maar moet vooral fungeren als Pinautomaat.
En dan krijg je dus oplossingen als afsluiten van het terrein . De Gemeente heeft volgens mij wel door dat er samen niet meer uitgekomen gaat worden en zij de rol van Pinautomaat niet wenst te zijn.
Als de ondernemers geen afgesloten terrein willen zullen ze dus moeten betalen aan de onkostenclub en wel zoveel dat er een fonds Onderhoud Zaanse Schans van kan worden gevuld.
In de afgelopen Coronaperiode is het o.a. voor de ondernemers op de Schans al moeilijk genoeg geweest. Kennelijk is men dat al vergeten. Communicatie is hierin het sleutelwoord. Maar ja, dat is bij dit plan wel een dingetje. De Gemeente ziet niet voldoende in wat voor voor gevolgen deze beslissing straks heeft, gezien het verloop in deze kwestie. Het draait weer om een ding, geld binnen harken, want de Rijksoverheid heeft besloten de geldkraan naar de gemeenten dicht te draaien.
Wij komen elk jaar met onze gasten bij de zaanse Schans in totaal denk ik met 20 personen. als de intree met een begin prijs van 20 euro begint dan ben ik 400 euro kwijt. je begrijp hem al. je bent in ieder geval en aantal klanten kwijt. zonde van het wereld erfgoed wat de molentjes die krijgen het moeilijk. vooral doorgaan gemeente zaanstreek met alles kappot maken.
1 april 2026?? is dat niet een beetje vroeg voor zo'n grap?
De suggestie dat dit een Eén April-grap zou betreffen, begint inmiddels wat weinig origineel te worden.
Idioterie,
dan komt er toch geen hónd meer?!🤦🏽🙋🏽🤷🏽
In het begin heb ik echt gedacht dat het een grap was.
Volgens mij moet je voor Madurodam ook betalen, wel lekker de gemeenschap laten betalen voor de kosten van de Zaanse Schans en de ondernemers alleen de lusten, zo werkt dat niet.
Als de kennelijk voorgenomen prijs van 20 euro p.p. zou doorgaan, dan wordt het lekker rustig op de Schans. Een gezin met twee kinderen zou dan 80 euro moeten betalen? Wat denken ze wel?
En dus opnieuw een stuk openbare weg langs de Zaan afsluiten. Het is om moedeloos van te worden, al die idiote dingen van Zaanstad. Is er nou niks dat ze wél kunnen? Ik ben zo ontzettend klaar met die lui.
En morgen is het 1 april
Het is helaas geen grap
Ik vraag mij af of er inmiddels ook overleg is gevoerd met de gemeente Wormerland.
Dit m.b.t. de vele inwoners van deze gemeente( en Zaanstad) welke middels de fiets en lopend gebruik maken van het openbare fietspad door de Zaanse Schans.
Het alternatief langs de Amerikaanse windmolen komt bij mij niet als redelijk alternatief over.
Het is wachten op dat de eerste scholier uit de Wormer het ziekenhuis wordt ingereden.
Zijn er wel eens tellingen geweest hoeveel Fietsers dit fietspad gebruiken?
En de Zaanse Schansloop dan? (of hoe dat loopje inmiddels mag heten), die wordt dan ook lekker duur. Normale inschrijfkosten plus 20 euro......
Vergeet de Bromfietsen niet, het pad maakt soms deel uit van een tourrit door Noord Holland, georganiseerd door de Zaanse Bromsnorren. Wij rijden dan met 35 tot 45 oldtimer bomfietsen met bouwjaren van 1960 tot 1990, over de Zaamse Schans met altijd leuke reacties van de touristen.
ja ongeveer 1900 per etmaal, tellingen uit 2021