De ondernemers op de Zaanse Schans hebben grote bezwaren tegen de manier waarop de nieuwe Zaanse Schans Card per 10 juni wordt geïntroduceerd. Volgens ondernemersverenigingen OVZS en OV1509 is de kaart een ’tourist trap’ die riekt naar misleiding omdat gesuggereerd zou worden dat zo’n kaart verplicht is.
Volgens de ondernemersverenigingen wordt de card op een ‘opdringerige manier’ aan de man gebracht door hosts “die actief aan de bezoekers vragen of zij wel een entreeticket hebben gekocht”. In de communicatie aan touroperators zou niet worden vermeld dat de card vrijwillig is. Er zou daarentegen worden gesuggereerd “dat de card noodzakelijk is voor een bezoek aan de gehele Zaanse Schans”. Ondernemers zouden al mails en telefoontjes hierover hebben gekregen. Op de nieuwe ticketbooths zou ook niet worden vermeld dat de Zaanse Schans vrij en gratis toegankelijk is aldus de ondernemers.
Openluchtmuseum
De ondernemers vrezen dat de Zaanse Schans “een gecontroleerd erfgoedpark of openluchtmuseum” wordt. Kwartiermaker Anton Kok, die door de Zaanse Schans, de gemeente en de musea is aangetrokken voor de pilot met de nieuwe kaart, zou hebben gesproken “over een mogelijke partiële onttrekking aan de openbaarheid.” Daar maken de ondernemers zich grote zorgen over.
Kwartiermaker Anton Kok zei overigens eerder tegen De Orkaan dat wel degelijk duidelijk wordt gemaakt dat de Zaanse Schans een openbaar gebied is en dat ook duidelijk vermeld wordt wat je wel en niet met die nieuwe kaart kan. Kok zei ook dat er van opdringen geen sprake zou zijn, de ‘supervisors’ op de Schans “zijn geen proppers.”
Buitengesloten
In de ‘brandbrief’ die de ondernemersverenigingen aan de gemeente Zaanstad stuurden, blijft het niet bij klachten over de nieuwe kaart. De ondernemers vinden dat ze buitenspel zijn gezet bij de plannen:
“deze pilot is eenzijdig tot stand gekomen door de zichzelf benoemde ‘erfgoedpartijen’ in samenwerking met Stichting de Zaanse Schans en is goedgekeurd door de gemeente Zaanstad (…), de ondernemingsverenigingen zijn en worden buitengesloten in de strategiebepaling, planvorming en besluitvorming over de toekomst van de Zaanse Schans. Hun ‘know how’ wordt onderschat, zo niet van tafel geveegd.”
De ondernemersverenigingen hebben bijna niks in te brengen aldus hun klacht:
“we mogen aan tafel schuiven maar hebben geen daadwerkelijke inspraak. De erfgoedpartijen bepalen het doel en maken de plannen en de ondernemers mogen hierop achteraf reageren vanuit een klankbordfunctie. De ondernemers kunnen geen plannen indienen en met hun belangen en perspectief wordt geen rekening gehouden.”
De plannen komen voort uit de wens van Zaanstad om tot een ‘duurzaam exploitatiemodel‘ voor de Zaanse Schans te komen. Daarmee zou onderhoud en druktebeheersing kunnen worden betaald. De partijen op de Zaanse Schans konden het niet eens worden over zo’n model waarna Zaanstad een kaartjes-belasting (retributieheffing) ging heffen. Omdat die minder opleverde dan verwacht, is die belasting onlangs verhoogt van 25 naar 55 cent per kaartje. Pas als alle partijen op de Zaanse Schans het eens worden over een exploitatiemodel en dat ook geld oplevert, trekt de gemeente de belasting in. De pilot moet aantonen of die nieuwe kaart zo’n model is.
De ondernemers stellen overigens dat de druktebeheersing niet opgelost wordt door het plan waarvan ze ook de financiële haalbaarheid betwisten.
De erfgoedpartijen (musea en Verening de Zaansche Molen) hebben de leden van de gemeenteraad op zaterdagmiddag 8 juni uitgenodigd voor een werkbezoek aan de Schans en een presentatie van de plannen van de pilot ‘druktebeheersing en entreegelden’.
Door Piet Bakker. Bronnen: brief ondernemersverenigingen aan Zaanstad, uitnodiging aan raadsleden van erfgoedpartiijen, eerder nieuws op De Orkaan. Foto: Ruud Baars.
Duidelijk is dat er iets moet gebeuren.
Dit is een pilot.
Nu zijn de burgers van Zaanstad sponsor.
Ik zie nu dat steeds dezelfde toeristenbussen parkeren langs de Leeghwaterweg in Wormerland, bij de voormalige bushalte dichtbij Burger King en het info bord.
Wie zou dit moeten controleren?
Bijna zeven jaar heb ik op de Schans gewoond, het was fantastisch. Te mogen wonen op een plek waar mensen van alle delen van de wereld naar toe komen omdat het daar zo mooi is. De Schans is een woonwijk, welliswaar een hele bijzondere woonwijk, maar het is een woonwijk. Dus geen verdienmodel voor een gemeente, wél voor de ondernemers. Die ondernemers zorgen voor het reilen en zeilen én allerhande aktiviteiten op de Schans. Zij zijn daar belangrijk en verdienen volledig recht op inspraak
Zo niet dan voer je je eigen campagne. Met borden duidelijk maken dat de molens te bezichtigen zijn zonder 'Card' (das toch gewoon kaart in het hollands?) voor een betaalbare prijs. Lekker afzonderlijk je eigen prijs bepalen, daar ben je immers groot genoeg voor, toch?
U slaat de spijker op zijn kop. Niks aan toe te voegen.
Het is ook nooit goed ieder heeft weer een opmerking over iets wat goed bedoeld is een Zaan eigenschap
Dit is het zoveelste voorbeeld van hoe de gemeente altijd een graantje mee wil pikken bij goedlopende projecten.Onder het mom van de term ,risicobeheersing' worden door de gemeente allerlei schijnbelastingen opgelegd om het toerisme op de Schans aan banden te leggen.
Ze verzinnen daar in het stadhuis werkelijk van alles om hun eigen kas te vullen..
De Zaanse. Schans is door de Zaankanters ooit gemaakt om een ontmoeting plek te zijn waar iedereen het rijke erfgoed verleden van onze streek kan ervaren en ervan kan genieten. Het is echter ook plek van vrijheid en onafhankelijkheid. Alleen daarom al moet de Schans gevrijwaard blijven van allerlei politiek gedoe en centenpikkerij .
Daarmee verwordt de Schans tot het Fort van weleer in plaats van het visitekaartje van de Zaanstreek dat nu is.