Het aantal horecazaken in de Zaanstreek steeg in 2020, ondanks de corona-crisis. In Zaanstad nam de ‘horecadichtheid’ toe met 2,7 procent (van 500 naar 510) en in Wormerland met 10,6 procent (van 45 naar 50). Alleen in Oostzaan nam het af: -7,4 procent (van 40 naar 35).
Die toename is minder dan het landelijk gemiddelde van +5 procent. In Noord-Holland nam het aantal vestigingen met 6 procent toe.
Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.
De groei zit vooral in kantines, cateringbedrijven en hotels, het aantal café’s nam met 3 procent af. Het CBS:
“Nederland telde op 1 januari 2021 ruim 72 duizend horecavestigingen, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijgende trend van de laatste jaren zet daarmee door.”
Die stijgende trend is ook in de Zaanstreek zichtbaar. In Zaanstad steeg het aantal horeca-ondernemingen tussen 2007 en 2021 (peildatum 1 januari) van 270 tot 510. In Wormerland (2e grafiek) ging het van 25 naar 50 en in Oostzaan van 25 van 35. (foto boven: de nieuwe Johnny’s Burgers aan de Zuiddijk in Zaandam)
Vraag is of de Zaanse groei ook kwalitatief is en bijdraagt aan de diversiteit van de horeca.