Bewoners van de Zaanweg – en dan vooral die tegenover de Lassiestraat (Wormer) wonen – krijgen voor hun huizen een ’tijdelijke noodbrug’ die tijdens de bouw van de nieuwe Zaanweg dienst zal doen.

Moet dat wel? Waarom niet gewoon de logische route via de Prins Clausbrug onderzoeken? Het antwoord: “Dat gaan wij niet doen.”

De bewoners van Zaanweg 20 – het historisch pakhuis Gouda – vrezen “meer uitstoot van uitlaatgassen, geluidsoverlast, onveilige verkeerssituaties en langere files”

“Wij en ook onze buren, gaan door de aanleg van de brug heel veel woongenot inleveren of derven.”

De hele brief is hier te lezen. Evenals het antwoord van Zaanstad*:

“U vraagt om het oorspronkelijk plan, waarbij het autoverkeer wordt omgeleid via de Prins Clausbrug en de Ned Benedictweg, opnieuw te bekijken. Dat gaan wij niet doen. De stikstofproblematiek maakt
deze omleidingsroute onmogelijk en daarom is verder onderzoek naar deze omleidingsroute niet zinvol. Daarnaast hebben wij momenteel voldoende vertrouwen in de mogelijkheid om het personenautoverkeer via de tijdelijke brug te laten afwikkelen.”

Niet omleiden dus. Maar is de route wel een ‘omleidingsroute’? En kan Zaanstad (of Wormerland) er eigenlijk wel voor zorgen dat die niet genomen wordt?

Natuurlijk niet. Het is helemaal geen omleidingsroute. Ook zonder borden, pijlen, afgesloten afritten en verkeersregelaars gaan mensen die weg nemen omdat het één van de twee grote uitvalswegen uit Wormer is.

Via de Clausbrug…

Wie vertrekt vanaf de Roerdompstraat in Wormer en naar station Wormerveer wil, doet er volgens Google Maps 6 à 9 minuten (2,6 km) over in de ochtendspits om daar te komen via de Zaanbrug. Staat de Zaanbrug open of is er een file bij de rotonde, doe je over de 4,2 km via de Prins Clausbrug 8 à 12 minuten.

En dat is precies wat er gaat gebeuren. Een verkeersonderzoek op basis van cijfers uit 2010 toonde al aan dat een brug bij de Lasssiestraat gaat leiden tot files en lange wachttijden bij de brug, vooral al die geopend wordt.

De ontnuchterende waarheid voor Zaanstad en Wormerland is dat ondanks hun belofte dat er geen extra verkeer over de Clausbrug zal komen, dat precies is wat er zal gebeuren en dat ze geen mogelijkheid hebben om dat te beperken. Sterker nog: het is het gevolg van hun eigen keuze.

Voor de bewoners van de Zaanweg is dat misschien goed nieuws. Die 15.000 ‘verkeersbewegingen’ zullen zich grotendeels gewoon afspelen op de Prins Clausbrug.

Via de Zaanbrug
Via de Clausbrug

* De brief werd door de gemeente Zaanstad op 24 september ontvangen, maar werd pas recent openbaar gemaakt.