Volgens de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) voldoet cacao-verwerker Olam (ofi) aan “de wettelijke emissienormen”. De dienst is het dan ook niet eens met de strekking van de artikelen over Olam en ammoniak die in het NHD verschenen.
Volgens de Omgevingsdienst haalt het NHD ammoniak en ammonia (een verdunde oplossing) door elkaar.
In het NHD is overigens al eerder op dat argument ingegaan. Dat zou komen omdat de Omgevinsgdienst zelf die begrippen door elkaar haalt. Het klopt overigens wel dat de hoeveelheid die gebruikt wordt geheim gehouden wordt, er loopt een verzoek van het NHD op basis van de WOO om die informatie openbaar te maken. De dienst vond dit eerder ‘concurrentiegevoelig’ en wilde het daarom niet openbaar maken.
In het NHD wordt vooral ingegaan op het productieproces van de Oreo-koekjes waarbij ammoniak (ammonia dus volgens de OD) wordt gebruikt om de cacao zwart te maken. Maar, zo zegt de dienst: wij gaan daar niet over: “Het is expliciet níet de rol van de OD NZKG om de voedselkwaliteit te bewaken, en daarmee ook niet de receptuur. Hier ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op toe.”
Volgens de dienst is “er in de omgeving van Olam geen sprake is van vergiftigende omstandigheden.”
Lees hier de reactie van de Omgevingsdienst op de berichtgeving in het NHD.
Niets aan het handje dus allemaal opgeklopt. Niets giftig en niets geheim...
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/oreo-koekjes-bevatten-toegevoegde-giftige-stof/j
iedereen die iets van voedingsmiddelen weet kan dit doorgronden. Er is niets mis mee. Iedere bakker gebruikt Ammonia als rijsmiddel. Dat wil niet zeggen dat het in het eindproduct zit want het vervliegt in het proces. Vraag is alleen of ze binnen hunemissienormen blijven.
zijn de controleurs in staat om productieprocessen te doorgronden?
Kunnen zeker maar of ze willen is een tweede.
Als je ongeveer weet wat binnenkomt kun je ook vrij nauwkeurig weten wat er uit gaat. En of dat nu vast,vloeibaar of gas is maakt niet uit. Het is alleen de wil om het te doen wat veelal ontbreekt.
Hier is het Europees patent om cacao zwart te maken. Het patent is van Mondelez, de maker van de Oreo koekjes.
https://patents.google.com/patent/EP2819525A1/en
Waarom wil de Omgevingsdienst en Olam-directeur Eric Nederland dan geen openheid van zaken geven??????