Een bewoonster die 19 parkeerboetes ontving, gevaarlijk hoge begroeiing langs de weg en bewoners die wekenlang zonder lift moeten doorbrengen: over deze onderwerpen schreef uw ombudsjournalist de afgelopen tijd. Maar welke ombudsverhalen hebben De Orkaan nèt niet gehaald?   

Sinds het aantreden van een ombudsjournalist op 1 mei kreeg De Orkaan tientallen tips binnen van lezers. Orkaankracht Arne Doornebal kijkt terug op zijn eerste 10 weken als ombudsjournalist:

‘Het verhaal over mevrouw Heijmans die maar liefst 19 parkeerboetes kreeg, was exemplarisch. Na berichtgeving van de Orkaan streek Zaanstad met de hand over het hart en schold er 15 van kwijt. Ook na verhalen over een kapotte lift in Wormerveer en hoge begroeiing naast een weg, die tot ongelukken leidde, werd actie ondernomen. Om de parkeerchaos bij Et Buut/Westerkim terug te dringen zijn inmiddels maatregelen genomen door een slagboom te gebruiken, zag ik onlangs.’

Niet iedere tip leidde tot een artikel. ‘Zo heb ik lang getwijfeld over een verhaal over een kind van Syrische ouders waarvan die ouders vonden dat er een te laag schooladvies gegeven was. Ik heb alle stukken erover gelezen en het blijft een kwestie van twee versies van het verhaal tegenover elkaar,’ zegt de ombudsjournalist.

Dit zijn de andere binnengekomen tips die wel relevant zijn maar (nog) niet tot een verhaal geleid hebben:  

Het mysterie van de verdwenen schutting

We kregen een tip over een schutting die tijdens sloopwerkzaamheden per ongeluk was mee gesloopt. De eigenaar was daar natuurlijk niet blij mee, en vroeg ons te achterhalen welk bedrijf daar achter zat. Na ouderwets journalistiek speurwerk bij het Kadaster en de Kamer van Koophandel kwamen we uit bij de projectontwikkelaar: Locus Delicates. Na hen in contact gebracht te hebben met de eigenaar om samen te overleggen over mogelijke compensatie bleef het van beide kanten heel stil – kennelijk vooral op voorspraak van Locus Delicates, dat het ‘een vreemde omweg’ vond om benaderd te worden door een journalist en liever buiten de publiciteit wilde blijven. Waarvan akte.

Kabels uit de grond bij de Gashouder

Een lezer tipte ons onlangs over een aantal kabels die nog uit de grond steken bij het nieuwe appartementencomplex De Gashouder. Het betreft privé grond, dus de gemeente Zaanstad kon niets met meldingen van bewoners daarover. De Orkaan ging langs om de situatie vast te leggen: netjes afgewerkt ziet het er zeker niet uit. Maar is het gevaarlijk? Wat zit er in? Tips hierover zijn welkom, zodat we binnenkort verder kunnen speuren.  

Onveilig gevoel door heien

In mei werd De Orkaan hartelijk ontvangen door twee jonge ouders, die vlak achter de bouwput wonen die ontstaan is door de sloop van de Scapino en aanpalende panden. Tijdens deze sloop, die al enige maanden eerder plaats gevonden had, voelde de -destijds zwangere- bewoonster zich niet veilig. ‘Ons huis trilde helemaal heen en weer, dagen achter elkaar. Ik dacht gelijk aan hoe de mensen in het aardbevingsgebied in Groningen zich gevoeld moeten hebben,’ liet de bewoonster weten. Ze waren in contact geweest met de gemeente en de aannemer over de toegestane trillingsnormen, die inderdaad een aantal keer waren overschreden. De reden om dit verhaal niet te publiceren was het feit dat deze trillingsoverlast inmiddels een paar maanden eerder gebeurd was. Voor een nieuwsmedium is ‘een paar maanden terug’ simelweg te lang geleden. We gaan het in de gaten houden.

Door: Arne Doornebal, ombudsjournalist van De Orkaan.

Zijn er andere lezers die, nu er zoveel gebouwd wordt in de streek, te maken hebben met ernstige trillingen, stress en zelfs schade aan woningen? U weet ons te vinden. Ook voor andere tips natuurlijk: ombudsjournalist@deorkaan.nl