Cacao-verwerker Olam in Koog aan de Zaan staat op het punt een vergunning van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te krijgen om 80 ton ammoniak per jaar uit te stoten. Dat is ongeveer net zoveel als het bedrijf nu uitstoot.

Een natuurvergunning zou het bedrijf niet nodig hebben omdat ze nu werkt op basis van een Hinderwetvergunning uit 1994 waarbij 500 ton ver jaar uitgestoten zou mogen worden. Maar die lezing staat nu ter discussie.

In het radio-programma van Pointer (NCRV KRO) van afgelopen zondag werd gesteld dat Olam mogelijk toch een natuurvergunning nodig heeft omdat die vergunning is afgegeven na de invoering van de Vogelrichtlijn van 10 juni 1994, en na die datum zou wel een vergunning nodig zijn.

Anna de Groot van de SP gaat in de gemeenteraad van Zaanstad vragen stellen over deze zaak. Een natuurvergunning zou Olam met deze uitstoot waarschijnlijk niet krijgen. De Groot vraagt ook nog:

“Bent u met ons van mening dat de 80.000 kg ammoniak, die Olam volgens de ter inzage liggende omgevingsvergunning per jaar zou mogen uitstoten, teveel is en een desastreus effect heeft op de drie Natura 2000- gebieden rond Zaanstad?”

De vragen worden donderdag 15 april tijdens het vragenuur bij de gemeenteraad van Zaanstad gesteld.

In de radio-uitzending (beluister die hier) komt ook de biomassacentrale aan de orde. Daarvoor is nog geen vergunning, maar de centrale wordt wel alvast gebouwd.