Een boeiende voetbalmiddag in Westzaan tussen het westen en het oosten van de Zaanstreek leek voor OFC lang puntverlies op te leveren. Met nog een half uur te spelen werd de ommekeer ingezet door de bezoekers op het veld van VVV Westzaan. De selectie van Dave Derlagen won de derby in de 4e klasse met 1-3.

Het weer was zacht en de stemming zat erin, zaterdagmiddag om half drie, bij de aftrap van de Zaanse wedstrijd. Uit beide dorpen stonden toeschouwers langs de kant en ze werden niet teleurgesteld. OFC begon het treffen met negen punten uit vier wedstrijden, de ploeg wil meespelen om de promotieplaatsen dit seizoen. Westzaan, dat vorige week verrassend verloor bij Kolping boys, had drie punten minder en speelde dus om weer gelijk te komen op de ranglijst.

OFC loert…

Zoekend en aftastend begonnen west en oost aan de wedstrijd. Hier en daar werd, vanaf beide kanten, op proef een aanval opgezet en een experimenteel schot gelost, maar echt groot gevaar leverde dat niet op. Waar OFC in het begin licht de overhand had nam Westzaan het initiatief steeds meer in handen. Dat bleek vooral toen na een kwartier spelen een goede Westzaanse aanval werd geblokkeerd door OFC-keeper Nick Beerens. Het was de grootste kans tot dat moment en de thuisploeg wist dat er meer te halen was. OFC ging wat meer afwachtend spelen, loerend op de snelle tegenaanval.

In de twintigste minuut was het weer bijna raak voor Westzaan. Frank de Lange speelde linksvoor Niels Nielen aan, die schoot de bal net naast het doel. Zo ging het initiatief van, vooral, Westzaanse kant, nog even door. Dat leverde na precies een half uur spelen de grootste kans op toen Mohammed Bourchid over rechts opstoof en Frank de Lange van een voorzet op maat voorzag. De Oostzaanse keeper was alweer scherp als een mes en grabbelde de inzet uit de rechter benedenhoek.

Het duurde nog tot de laatste momenten voor rust tot de wedstrijd kreeg wat het verdiende, een doelpunt. Ditmaal kwam de bal, die de OFC verdediging verraste, over links bij Niels Nielen. Het schot van Nielen verdween in de verre hoek en zo beloonde hij Westzaan voor het harde werk in de eerste helft. Er werd vrijwel direct afgefloten voor de rust.

Gelijkmaker

Vanuit de kleedkamer nam Westzaan in de eerste tien minuten van het tweede deel weer gelijk het initiatief. Vanaf de aftrap waren ze enthousiast en gedreven om de voorsprong te verstevigen. Dat leverde gelijk een grote kans op, een kopbal ging er niet in maar werd verwerkt tot hoekschop.

Deze Westzaanse storm duurde tot ongeveer de zesenvijftigste minuut, toen de watervlugge Bourchid weer van zich liet spreken. Zijn aanval over rechts resulteerde in een knal op de buitenkant van de paal. Het was niet lang daarna dat de wedstrijd kantelde. Eerst was er nog een aanval van OFC waarbij de bal voor het doel langs rolde, na precies een uur spelen was het wél raak.

Het was invaller Rouchan Khairi die OFC na een aanval over de rechter kant van het veld op 1-1 schoot met een schot dat, evenals de eerste treffer van de dag, in de verre hoek rolde. Vanaf de zijlijn was het effect in de lichaamstaal van de spelers direct merkbaar. De Oostzaanse ruggen werden gerecht en de ploeggenoten keken elkaar aan met een blik die zei: ‘Nu gaan we ze pakken’.

Goedmakertje…

Toch was Westzaan nog verre van verslagen. Het team van coach Milano van den Burg ging direct weer in de aanval in een vlaag van heimwee naar de voorsprong. De grootste kans op het weerzien met de voorspong was er in minuut zeventig. Mohammed Bourchid, een constante luis in de Oostzaanse pels, brak door en legde de bal af op Niels Nielen die zijn tweede van de dag voor het inschieten had. Deze raakte de bal echter helemaal verkeerd en het schot vloog over het terras vol thuissupporters. Die konden een harde oerkreet van verbazing niet onderdrukken.

Zes minuten later was het aan de andere kant wél raak, OFC kwam op voorsprong, 1-2. Wederom was het Rouchan Khairi die hem maakte. Voor Khairi was het ook een goedmakertje richting zijn trainer. De aanvaller mocht namelijk niet in de basis beginnen omdat hij zich te laat op de club had gemeld vandaag. Daar zal hij vast niet meer op worden aangesproken.

Toen in minuut eenentachtig Tim Zwanepol, na een snelle aanval, de 1-3 maakte was de wedstrijd gespeeld. Westzaan probeerde nog wat maar OFC kon rustig uitverdedigen en de tijd aan splinters spelen.

Klasse-goals

Dave Derlagen, trainer van OFC, is blij met de overwinning en gaf aan wat volgens hem het verschil was tussen de eerste en de tweede helft:

‘In de eerste helft haalden veel spelers hun niveau niet, daarom hebben we in de rust gewisseld. Uiteindelijk is het voetbal een stuk makkelijker met de kwaliteit die Rouchan heeft. Als je de goals analyseert dan zijn het ook gewoon klasse-goals.’

OFC blijft mede-koploper.

‘Ik ben ook benieuwd wat de concurrenten hebben gedaan, maar we moeten naar onszelf kijken. Vandaag was het niet heel stabiel wat we hebben laten zien en het had ook anders kunnen lopen. Qua effectiviteit hebben we de wedstrijd beslist.’

‘Zuur’

Westzaan-coach Milano van den Burg staat ook deze week zonder punten na negentig minuten:

‘Het is zuur, kijkende naar het spel denk ik dat er maar één ploeg vandaag verdiende te winnen. Je moet ze wel maken om te kunnen winnen. Zij wisselen in de rust, waardoor het tactisch iets anders kwam te staan. Zo kwamen hun backs iets hoger door, dat hadden we wel verwacht. Tot echt grote kansen heeft het bij hen ook niet geleid. Als je de tegengoals analyseert zijn het momenten waarin wij verdedigend te snel onze man willen aanpakken, waardoor je in duels te snel hapt. Als je die dan verliest moet je doorschuiven of je moet meelopen met de man zonder bal en de bal maar even laten voor wat het is. Maar ik ben tevreden over hoe wij ons vandaag hebben gepresenteerd en de kansen die we hebben gecreëerd.’

Voor Milano van den Burg en zijn ploeg duurde de wedstrijd een half uur te lang.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Arno van den Broek.