Een oplettende lezer van De Orkaan spotte een scanauto die tegen de rijrichting in reed in de Zeemansstraat in Zaandam. Hoewel het misschien logisch lijkt gezien de taak van de boa’s om parkeerfouten en onbetaalde auto’s te controleren, mag dit niet.
De niet geheel onlogische tendens in de straat is: ‘zelf bonnen uitdelen, maar zich niet aan de regels houden.’
Geen urgente situatie
In Nederland moeten handhavers en politie zich, net als andere weggebruikers, aan de verkeersregels houden, zoals vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV). Tegen de richting in rijden in een eenrichtingsstraat is verboden, tenzij er sprake is van een noodgeval of spoedeisende situatie.
In dit geval was er geen sprake van een noodsituatie. De taak van een scanauto is het controleren van parkeren en het handhaven van parkeerregels, wat geen urgente situatie is die rechtvaardigt dat de handhaver tegen de richting in rijdt. Ook Zaanstad deelt deze mening.
Zie hieronder het eenrichtingsverkeersbord in de straat:
Klikspaan?
Elke andere Zaankanter zou voor deze actie op de bon worden geslingerd (€ 180), maar dit gebeurde natuurlijk niet bij de handhaver achter het stuur. De gemeente vroeg ons om een foto van de auto om de boa’s hierover aan te spreken. Dit deden we ook, maar dan wel met het kenteken geblurd.
Tuurlijk, als de gemeente echt haar best doet, kunnen ze vast wel achterhalen wie de schuldige is. Maar om een foto van de scanauto te sturen, dat vonden we toch weer net iets te ver gaan. Zo’n grote klikkers zijn wij bij De Orkaan nou ook weer niet. We belden gewoon even om te checken of handhavers in dit geval vrijgesteld zijn van verkeersregels, maar dat bleek niet het geval te zijn.
In ieder geval mag deze ‘klikspaan’ nog wel (vanaf de goede kant) door het straatje gaan.
Door: Nick Boeske. Info: Woordvoering Zaanstad, Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV). Foto’s: Albert Oosterkamp.
Waar ik persoonlijk meer moeite mee heb is dat de politie zelf voortdurend verkeersovertredingen begaat in Zaandam. Zo heb ik in de afgelopen jaren al twee keer een politieauto tegen het verkeer zien inrijden op de Westzijde nabij de Vinkenstraat. Ook heb ik twee motoragenten achter elkaar door rood zien rijden op de kruising Wibautstraat / Pieter Jelles Troelstralaan. Bij de kruising Peperstraat / H. Gerhardstraat, waar o.a. motoragenten vanaf de kruising het fietspad oprijden. In het verlengde van deze weg nabij het ziekenhuis, heb eerder eens een motoragent het gehele fietspad zien afrijden. Een ander moment stak ik per fiets het fietspad over – tijdens groenlicht – van de Provincialeweg bij de kruising met Dr. J.M. Den Uylweg. Terwijl op dat moment een politieauto met lachende agenten, vanaf deze Den Uylweg – door rood – op mij rustig op mij afkomt rijden. En zo kunnen wel door blijven gaan. Uiteraard zijn er uitzonderlijke gevallen, maar in bovengenoemde gevallen leek mij een geval van nood totaal niet aan de orde. In alle gevallen waren er geen alarmsignalen of was er geen haast bij geboden.
Wat ik me afvraag is of we te maken hebben met wetsdienaars die denken dat ze ten alle tijden boven de wet staan. Betreft het in dat geval niet een vorm van corruptie, wanneer je je machtspositie als dusdanig gebruikt of wellicht misbruikt? En als wetsdienaar dien je natuurlijk geen gevaar te vormen voor de ander, zoals het overige verkeer! Wat dus in een aantal van deze gevallen wel aan de orde was.
Zou het kunnen dat dit een cultuurprobleem is bij de politie te Zaandam? Zijn er meer mensen die dit zien of zo ervaren?
Beste wetsdienaar ofwel 'handhaver van de wet', u heeft ook een voorbeeldfunctie en dient u uzelf aan de wet te houden, want wie handhaaft dat?
Lange reactie van A. de Boer, mijn bijna even lange reactie hierop: de politie heeft onder omstandigheden vrijstelling. Deze vrijstelling geldt alleen als: het afwijken van de regels nodig is om een taak uit te voeren, er geen onnodig gevaar of hinder wordt veroorzaakt voor andere weggebruikers. Voorbeelden van vrijstellingen: door rood rijden, tegen der rijrichting, rijden over de vluchtstrook, het overschrijden van de maximale snelheid, parkeren op plekken waar dit normaal niet mag (bijvoorbeeld op een trottoir). Ook de toeters en bellen hoeven niet altijd aan. Voorbeeld: inbraakmelding. Wie zou daar nou met toeters en bellen op af gaan? Misschien hadden de lachende agenten rijles, om juist te leren veilig door rood te rijden. Of wil A. de Boer dat de politie, op weg naar een heterdaad, bij b.v. een inbraakmelding rustig voor het stoplicht gaat staan wachten of aansluit in de file?
Een bijna onbegrensd vertrouwen in de (politie)mens bij Krom. Maar ten onrechte, vrees ik. Het gedrag van onze wetshandhavers ergert mij soms nogal. Dus ben ik bijvoorbeeld enkele keren rustig achter hen aangereden nadat door hen verkeersovertredingen begaan waren. Totnogtoe bleek er niets aan de hand; gewoon hun rondje door de wijk, niet zien dat hun licht al op groen stond omdat ze in gesprek gingen met een kennis, hapje eten halen, enz.
Erger nog is het vrijwel ontbrekende zelfcorrigerende gedrag. De rangen sluiten zich vrijwel altijd ihkv de verfoeilijke korpsgeest. En dat met een gekmakend arrogant toontje.
Begrijp me goed, het is moeilijk werk dat vaak goed gedaan wordt. Maar de politie staat niet boven de wet.
Als in Oostzaan een heel College de wet aan zijn laars lapt wat moeten we dan van het ondergeschikt personeel verwachten......
Erg irritant om te zien dat gedrag. Maar soms is de politie door de meldkamer naar een locatie gestuurd waarbij sirene en zwaailichten juist niet moeten!
Denk bijvoorbeeld aan een overval bij een tankstation terwijl de overvaller nog binnen is. Om die dan niet te waarschuwen en eventueel gevaarlijk gedrag naar slachtoffers niet aan te wakkeren.
Trouwens, dit is niet de enige overtreding die ze begaan. Het koppelen van digitale bestanden, om in dit geval naam en toenaam te kunnen koppelen aan een nummerbord, is nog steeds bij de wet verboden. Privacy- beveiliging. Maar ja, waar maak ik me 'druk' om. We leveren privacy maar al te graag in voor onze (schijn)veiligheid.
proces-verbaal opmaken voor de handhaver. immers foto's van politieauto's die een overtreding begaan komen ook bij het cjib terecht en deze worden door agenten betaald. Althans in Amsterdam
Hi Gerard.. geen proces-verbaal maar een gedraging, vastgelegd in de Wet Mulder en moet er dus een kennisgeving van beschikking worden opgemaakt. Ik ben erg benieuwd welke opsporingsambtenaar dit gaat doen -en inderdaad werden de “ bekeuringen” soms door de agenten betaald in Amsterdam.
Mulder bonnen komen bij de kentekenhouder terecht. De politie of de gemeente. Alleen het Openbaar Ministerie kan de beschikking seponeren. In situaties die voortvloeien uit het werk, zoals het rijden door roodlicht tijdens een achtervolging gebeurt dat dan ook midels een verklaring door de leidingevende van de in overtredende zijnde beambte aan de Officier van Justitie. Die seponeert dan vrijwel altijd.
Met boeven vang je boeven!
Van mij mag hij, pak die foutparkeerders maar aan. Verkeerd parkeren is in Krommenie niet meer incidenteel. Het is een algemeen geaccepteerde overtreding. Op de Noorderhoofdstraat moet elke kinderwagen of slecht lopende de rijweg op. Omdat er al sinds jaar en dag een auto op het trottoir geparkeerd staat. Ga er niets van zeggen want ze zijn altijd "zo weer weg" We hebben handhaving medewerker welke geparkeerd in een auto zat, er wel eens op gewezen. De reactie was "dan moet u een melding maken" Het allerliefst staan ze ook nog met een draaiende motor. Want het is zo koud....brrr
Ze controleren hier of auto's met de neus de verkeerde kant op staan omdat het hier eenrichtingsverkeer is, dan mogen ze ook even een selfie maken.
Het is niet alleen de scanauto die tegen de richting in rijdt. Ik kan 30 foto's per dag insturen van gemeente wagentjes, politieauto's, vuilniswagens, buurtbewoners, parkeerplaats zoekers etc. Er wordt, net als in de Vinkenstraat, niet gehandhaafd. Maak de Vinkenstraat tweerichtingen en veel ergenis lijkt hiermee opgelost.
Wij zagen afgelopen zaterdagmiddag hetzelfde: de scanauto reed op de Czarinastraat tegen de richting de Rozengracht in. Helaas hebben we geen foto gemaakt.
Niet alleen de scanauto maar ook de politie negeert al jaren het eenrichtingsverkeer op de Czarinastraat en de Rozengracht.
komt hij niet ver met de weekmarkt
Het kenteken blurren heeft weinig zin als Zaanstad maar 1 scanauto heeft hè?
De foto is niet op de Zeemanstraat genomen maar op de Herengracht.
nee is de zeemansstraat. ik zie het huis en de auto van mijn zwager staan
precies ze denken dat ze alles mogen
We hebben het nog een keer gecheckt, maar het is toch echt de Zeemansstraat...
Helemaal gelijk