De 32 woonunits voor Oekraïense vluchtelingen langs de Twiskeweg staan er nog niet, maar de ondergrond ligt er al wel. In de tweede helft van 2025 moeten 21 woningen worden opgeleverd. Tijdelijk betekent in dit geval maximaal 10 jaar.
De locatie ligt in een beschermd natuurgebied maar de Provincie heeft het plan voor de tijdelijke woningen goedgekeurd.
Sinds maart 2022 vangt Oostzaan Oekraïense vluchtelingen op in hotel Van der Valk, waar 29 kamers met 103 plekken volledig bezet zijn. Ze worden opgevangen in gedeelde hotelkamers zonder eigen voorzieningen, zoals een keuken.
De 32 woonunits zijn onderdeel van een regionale aankoop in Zaanstreek-Waterland. Van deze units worden 21 woningen samengesteld: 11 studio’s en 10 drie-kamerwoningen, geschikt voor maximaal 62 vluchtelingen.
De geplande locatie voor deze woningen is het voormalige sportveld langs de Twiskeweg, tussen de sporthal en het beheerkantoor van het recreatieschap. In de loop van 2025 hoopt Oostzaan de woonunits af te hebben.


Door Piet Bakker. Informatie over opvang van website Oostzaan. Foto’s: De Orkaan.
Fijn dat er nu eindelijk eigen woonruimte kmt voor ze. Nu ook maar hopen dat de woningen niet na 10 jaar weer wegmoeten. Zou prima oplossing zijn voor onze Oostzaanse jonge woningzoekende.
De Oostzaanse jongere?
Die hoop is er niet. De verleende vergunning is ook in strijd met het recht. In dit natuurgebied is overnachten bij recht verboden.
Waarschijnlijk " bij WET verboden" ....
Nee , dat mag niet van de huidige woningbezitters. Meer huizen is slecht voor hun vastgoed. Ook Oostzaan zal net als Zaanstad (evenals Wormerland)voor betaalbare woningen de blik naar buiten moeten richten en weer een stukje veld ophogen om duizenden sociale huur- en koopwoningen te bouwen
wat een hoge berg zand het is meer dan een meter hoog,weet iemand waarom zo hoog.
Rob, dat is overhoogte, door het extra zand gaat de onderliggende grond zetten zodat het later niet of nauwelijks meer verzakt
Ik zie overigens geen zakbakens op de foto.
Een zaakbak is een stalen, vierkante plaat met in het midden een gat waardoor een stalen buis van 2,50 meter lang en ongeveer 4 duim diameter steekt.
Gemeten vanaf de bovenkant plaat is de buis exact 2,00 meter, de rest wordt in de grond gedrukt.
Vervolgens wordt de NAP hoogte van de plaat gemeten.
Als er vervolgens zand wordt gestort meet men periodiek de bovenkant van de buis en trekt daar 2,00 meter vanaf om de hoogte van de plaat te bepalen.
Dus als de plaat op -2,00 NAP ligt dan is de bovenkant buis 0,00 NAP, ligt bij een volgende meting de buis op -,0,07 NAP ligt dan is de plaat ( en dus de grond) 7 centimeter gezakt.
De buis wordt wekelijks een keer gemeten en als de zetting op een gegeven moment minder is dan enkele millimeters dan is de grond voldoende ingeklonken.
Omdat het hier om tijdelijke woningen gaat wordt er waarschijnlijk niet geheid en is het belangrijk dat de grond niet zakt.
Bert, en dan is Oostzaan nog een heel apart gebied. Globaal 7 m veen op een vrij dunne zandplaat. Dan weer 8 m veen en dan zit je op het echte zand. Heipalen 18 m lang derhalve. Da’s andere koek dan de koehuiden waarop alhier nog een aantal historische panden gebouwd zijn.
Nu heeft de bovenste laag veen de vervelende eigenschap ieder jaar bijna een cm in te klinken. En dat al honderden jaren. Je merkt er niets van omdat alles natuurlijk zakt. Alleen die laag zand op 18m niet. Volgens een terzake deskundige zakt het net zo lang door tot die eerste zeven meter vergaan is. Dat betekent dus nog 700 jaar zakken. Spijtig voor degenen die Oostzaan het liefst meteen in de grond zien zakken. Ze moeten nog fffff wachten. Zit jij overigens niet bij, Bert.
Louis,
Het is eigenlijk ongelofelijk dat oude panden na een paar honderd jaar nog steeds kaarsrecht staan.
Tot na de oorlog werden er later houten palen gebruikt die zeker geen 18 meter lang waren!
Of de ondergrond na de voorbelasting nog steeds een cm per jaar inklinkt betwijfel ik.
Ik woon nu ruim 35 jaar in Westerkoog en voor zover ik weet heeft de gemeente Zaanstad in 2006 voor de eerste keer de straat opnieuw bestraat waarbij de bestrating een centimeter of 5 is opgehoogd dus dan zou het gemiddeld 1,5 mm per jaar zijn gezakt, ons terras is in die tijd ook een keer opgehoogd met een centimeter of 5.
Verder klopt het wel dat de veenweide gebieden in de omgeving uit een dik veenpakket bestaat.
Toen de Coentunnelweg werd aangelegd werd het veen tot ca. 18 meter diepte met een cutterzuiger weggezogen en werd het cunet met zand volgespoten.
De gaten van deze zandwinning zijn nog steeds zichtbaar in de vorm van de IJplas, de Stooterplas en de Jagersplas.
Uit deze gaten kwam ook het zand voor het opspuiten voor de woonwijken in Zaandam en Amsterdam Noord.
En soms wil het best zakken. Ooit in de buurt van Groningen gezien dat 20 Ha 2 meter opgehoogd in een aantal jaren weer op het maaiveld lag. En dus weer vogeltjes land
Mooie uitleg. Dan geldt ook zeker voor het “Verkade” terrein?
Inderdaad Luuk, daar zie je volgens mij de zakbakens boven het zand uitsteken.
Een kubieke meter zand weegt ongeveer 1500 kg dus reken maar uit hoeveel gewicht er op de ondergrond drukt.
Natuurlijk worden de woningen daar wel onderheid maar je wilt niet om de paar jaar je tuin of terras op te hogen.
Ditzelfde geld voor de openbare bestrating en het riool, het hoofdriool zal misschien op palen komen maar de huisaansluitingen zullen wel zakken en de buizen uiteindelijk uit de moffen schuiven of breken.
Kwestie van uitvlakken….