Bij de jaarwisseling van 2016/2017 viel in Nederland één dode terwijl er 472 mensen naar de spoedeisende hulp moesten na vuurwerkongevallen. Particulieren liepen voor € 14 miljoen schade op. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt daarom een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk voor.
In Zaanstad wordt er al jaren gepleit voor een vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones – met name door GroenLinks – maar voor deze voorstellen is tot dusver geen raadsmeerderheid te vinden.
De Onderzoeksraad stelt vast dat de helft van de gewonden in 2016/2017 omstander was. Bij de laatste drie jaarwisselingen was 45 procent van de gewonden jonger dan 20.
Het aantal gewonden neemt overigens wel af. Tien jaar geleden bezochten zo’n 1000 mensen de spoedeisende hulp, tot 2013/2014 was het stabiel op 700, de laatste twee jaarwisselingen ging het om bijna 500 gewonden.
Ongelukken met illegaal vuurwerk zijn vaak ernstig, de meerderheid van ongevallen die tot amputatie leiden is het gevolg van illegaal vuurwerk. De Veiligheidsraad pleit daarom dan ook voor strengere aanpak van de handel in dit soort vuurwerk.
Het aantal ‘verstoringen van de openbare orde’ tijdens oud en nieuw (vuurwerk, mishandeling, vernieling, branden) neemt niet al en ligt al jarenlang boven de 10.000 waarbij wordt aangetekend dat veel incidenten niet gemeld worden. Een overzicht van 2016/2017 (klik voor vergroting.)
Tijdens de begrotingsbehandeling van 9 november 2017 diende GroenLinks opnieuw een motie in, “om tot maatregelen te komen die de overlast van het afsteken van consumentenvuurwerk kunnen beperken” (vuurwerkvrije zones).
De motie werd ontraden door burgemeester Hamming en bestreden door VVD, D66 en ZOG. Hier Harm Jan Egberts (VVD), Romkje Mathkor (GroenLinks), Flip Hoedemaeker (D66) en burgemeester Jan Hamming.
De lamlendigheid in de bestuurlijke besluitvorming over het in een andere vorm gieten van vuurwerk afsteken zal nog wel even voortduren,want stel je toch voor dat je een bepaalde branche op de teentjes trapt.
Van Handhaving moet je je trouwens niet veel voorstellen. Het afsteken neemt in mijn woonwijk in november een aanvang en sterft in de loop van januari langzaam uit.Het liefst als alle katjes grauw zijn vanzelf. Handhavend toezicht in de uren waarin het juist nodig is(ook m.b.t. andere zaken),dus na zonsondergang,ontbreekt.Men laat de handhavers liever overdag flaneren op b.v. de Gedempte Gracht.