Het drijvende zonnepark in de Noorder IJplas waarvoor de gemeente Amsterdam een vergunningsaanvraag heeft ontvangen moet onderdeel uit gaan maken van een groot eco-park.
Eco-Park Amsterdam wil van de Noorder IJplas een “park van de toekomst maken” met recreatie-mogelijkheden en de opwekking van duurzame stroom.
Het park moet onderdeel gaan worden van het te bouwen Havenstad en is een initiatief van NDSM Energie, een energiecoöperatie uit Amsterdam-Noord die een energieneutrale NDSM-werf wil realiseren in 2030. Het Eco-Park moet uiteindelijk 6500 huishoudens van groene stroom voorzien vanaf 2020. Behalve de zonnepanelen komen er windturbines op houten palen.
In het park komt een bezoekerscentrum terwijl er mogelijkheden voor wandelen, fietsen, zwemmen en watersporten worden gerealiseerd.
Een pilotproject van 7000 zonnepanelen moet in 2019 gebruiksklaar zijn, deze panelen moeten 900 huishoudens van stroom voorzien. De windturbines moeten in 2020 werken.
Exploitant van het drijvende zonnepark wordt de energiecooperatienoorderijplas.
GOED PLAN als ze maar het MTB pacours behouden en die schotse elanders daar weg
Bewoners van het zijkanaal H weg, hebben die nog iets in te brengen? Mogen zij straks genieten van de glinstering van de zon op de panelen? Verblind raken omdat ndsm werf mielieneutraal wil zijn? Denk we werkelijk dat je kan zwemmen tussen de zonnepanelen? Is het niet beter om zonnepanelen te plaatsen op een weiland ver van de bebouwing, zodat niemand er last van heeft? Dit gebeurd wel in Duitsland en andere streken. Graag hoor ik van andere bewoners wat die vinden. Als iedereen het geen probleem vindt, wie ben ik? Dan leg ik me erbij neer. Kan zo verhuizen??? Grapje???
Gezien de ligging van de plas en dus de zonnepanelen t.o.v. de bewoners van zijkanaal H, kan ik jullie alleen maar een heeeeeeel goede zonnebril adviseren.
Waar in Nederland is er weiland ver van bebouwing? En bovendien is weiland hard nodig voor onze boeren. Op het water staat het minder in de weg lijkt mij. Daarnaast moet het stroom voor woningen leveren, dan heeft het minder zin en is het veel duurder als het ver van bebouwing wordt gerealiseerd. Maar het lijkt mij dat u zeker zienswijzen kunt inedienen of bezwaar kunt maken om uit te vragen of er rekening is gehouden met verblinding door weerkaatsing. Ik vraag mij wel af in hoeverre u uw vrees baseert op kennis van de ligging van de panelen - hoe zeker bent u dat u veel last ervaart van weerkaatsing? Er zijn de laatste tijd vaker zonnepanelen op het water geplaatst, komt uw vrees voort uit verhalen die van bewoners in die buurten hebt gehoord? Het is niet een argument die ik vaker heb gehoord. Wel heb ik toevallig in het verleden gelezen dat ze bij het bedenken van mogelijkheden om wegen met zonnepanelen te bekleden hebben gekeken naar verschillende mogelijkheden om bestuurders van auto's niet te verblinden bij felle zon - wellicht dat die technieken ook toegepast (kunnen) worden bij zonnepanelen op water.
Op het moment dat de vergunning verleend wordt bezwaar maken? Als aanwonende ben je zeker belanghebbend.
Oei(...) bezwaar maken tegen Amsterdam en zijn/haar belanghebbenden? Wordt een hele klus.