De provincie Noord-Holland gaat samen met de gemeenten de strijd opvoeren tegen georganiseerde criminaliteit en andere vormen tegen ondermijning. Gisteren – 3 december – hebben de Gedeputeerde Staten de ‘Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid’ aan de 44 gemeenten voorgelegd. De norm zal 9 januari 2025 ondertekend worden door de burgemeesters en Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.
Deze norm biedt volgens de provincie houvast aan de gemeenten en de provincie zelf om ondermijning en criminaliteit te voorkomen. De Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) ondersteunen de norm.
Volgens Noord-Holland biedt de norm praktische richtlijnen om risico’s te herkennen en bevat het een stappenplan om deze risico’s aan te pakken. De provincie schrijft dat de norm is opgesteld omdat overheden ‘steeds vaker met dreigingen van buitenaf’ kampen. Zo zouden politici, bestuurders en ambtenaren in toenemende mate te maken hebben met intimidaties, bedreigingen, agressie en geweld. Ook de toenemende cybercriminaliteit is een reden voor het opstellen van de norm.
Sterk front
De norm moet bijdragen aan een veilige werkomgeving en politieke besluitvorming beschermen. Het zou een ‘gezamenlijk sterk front’ vormen tegen datgene wat hier een dreiging voor is. Gedeputeerde van de Koning Arthur van Dijk benadrukt het belang van de norm op de website van de provincie:
‘Ondermijning kent veel verschillende vormen waar niemand zich volledig aan kan onttrekken. Ook in mijn werk kom ik ermee in aanraking: mensen vragen vaak dingen met goede bedoelingen, maar soms zit er een verzoek tussen dat een ander doel heeft. De Weerbaarheidsnorm biedt handvatten om ons hier bewust van te zijn en te voorkomen dat we in zulke situaties kwetsbaar worden’
Door: Rick Nieborg, info: noord-holland.nl, foto: Orkaan-archief.
Ik weet niet wat er met andere lezers gebeurde na het lezen van dit artikel, maar ik kreeg een vieze nasmaak.
De indruk wordt gewekt dat onze samenleving steeds meer onveiliger en crimineler wordt.
Dat bestuurlijk nederland vaker wordt bedreigd en dus strijdvaardiger en weerbaarder moet zijn. Dit klinkt bijna als een 'oorlogsverklaring' . Hoe komt het dat 'onze overheid' de burger ziet als onbetrouwbaar, onberekenbaar, geneigd tot bedreigen en zelfs geweld?
Zover ik weet gaat iemand over tot bedreigen en geweld als hijzelf wordt bedreigd, tenzij hij dronken is. De burger voelt zich steeds meer beperkt in zijn vrijheid (bedreigd) door maatregelen van de overheid. Die maatregelen stapelden zich de afgelopen vier jaar flink op. Dat varieert van medische, financiële en reisvaardige maatrelen tot aan contact beperkende maatregelen aan toe. Terwijl diezelfde overheid zich onttrekt aan die beperkingen. Dat lokt onvrede uit en op de lange duur dreigen en agressie, logisch.
Bestuurlijk nederland ziet die bui wel hangen en probeert zich te beschermen zodat ze ongehinderd hun gang kunnen gaan. Door 'slimme' wetjes en regelgeving probeert de vierde macht (ambtenarij) zich te onttrekken aan verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. En dát is dus die 'Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid". Bah.... alweer een vieze smaak in mijn mond. Weet je wat ze hiermee bewerkstelligen? Die kloof tussen overheid en burger wordt nóg groter. Nog meer wantrouwen, nog meer afstand.
Dit initiatief wordt ook nog eens ondersteund door de Regionale Informatie en Expertise Centra. Door de wat? De RIEC? Nooit van gehoord. Zeker weer zo'n kluitje ambtenaren die zonder medeweten van de burger beleidsbepalende adviezen verstrekt aan een ander groepje ambtenaren, die op hun beurt weer bepalen dat bijvoorbeeld het zebrapad op de Westzijde geschilderd moet worden in de kleuren van de regenboog. Uiteraard bezoldigd met een ruim bovengemiddeld maandsalaris, betaald uit de zakken van de niets vermoedende belastingbetaler.
Dan is het misschien toch wel te verwachten dat die politici, bestuurders en ambtenaren in toenemende mate te maken hebben met bedreigingen, agressie en geweld? In ons politiek systeem moeten zij functioneren als volksvertegenwoordigers, niet als volksmenners. Zij behoren uit te voeren wat democratisch is bepaald. Er is nóóit democratisch bepaald dat zij op eigen initiatief en inzicht de samenleving mogen veranderen en de burger onwetend mogen houden. Dát is de norm! Als hun 'norm' moet bijdragen aan een veilige werkomgeving (lees beveiligde werkomgeving) en aan politieke besluitvorming te beschermen dan moeten wij als lezer dondersgoed begrijpen dat die politieke besluitvorming zeker weten níet democratisch is! Ambtenaren worden namelijk niet gekozen maar ingehuurd.
Graag wil ik hierbij afsluiten met de woorden van Arthur van Dijk, gedeputeerde van de koning :
"Ondermijning kent veel verschillende vormen waar niemand zich volledig aan kan onttrekken".
Helemaal waar! Als deze 'norm' het democratisch systeem ondermijnt dan zijn de mensen die deze 'norm' hanteren ter verantwoording te roepen.