Volgend jaar begint de bouw van “een typisch Zaans buurtje” met 72 woningen: De Zaag op de Cypressehout naast het RegioCollege.
De gemeente Zaanstad en de ontwikkelmaatschappij “Zaandam Inverdan De Zaag” hebben vrijdag 10 juli de koop- ontwikkelovereenkomst getekend. Wethouder Verschuren: ‘Als gemeente zijn we blij met het resultaat. Het is een prachtig project dat goed past in de omgeving. Dit soort projecten maken Zaanstad een veelzijdige en aantrekkelijke stad.’
Voor ded Brabantse ontwikkelmaatschappij is dit het eerste project in Zaanstad. Het gaat om verschillende huurwoningen in het middensegment: een twintigtal loftwoningen van vier verdiepingen en kap.
Aan de Letterhout komen boulevardwoningen met 18 beneden- en bovenwoningen. Midden in het gebied, ingeklemd tussen de waterkant aan het ROC, de loft- en boulevardwoningen en de nieuwbouw aan de Amberhout, zijn 34 hofwoningen gepland. De huurprijzen voor de woningen zullen gemiddeld € 850,- per maand gaan bedragen. Afhankelijk van de grootte van het appartement.
Het ontwerp is van Roland Laurey van Laurey Architecture & Environment. Hij heeft zich laten inspireren door de typische Zaanse bouwstijl die al terug te vinden is in het nieuwe stadhuis en het Inntel hotel.
“Bij het ontwerpen hebben wij onszelf de vraag gesteld wat nu in essentie de ziel of het meest eigene aan de Zaanse architectuur is, afgezet tegen de aanwezig houtarchitectuur. Los van het karakteristieke kleurenpalet, leek ons het profiel en de kopgevel van een eenvoudige woning van één bouwlaag met tamelijk steile kap doorslaggevend. Dit hebben we terug laten komen in ons ontwerp.”
De naam De Zaag verwijst naar de historie van het gebied. Vroeger stonden hier namelijk houtloodsen en een zagerij.
De geplande nieuwbouw bij het station is ook op een oud Zaanse zaagtand-gebouw gebaseerd. Zie hieronder:
Leuke bovenkant, lelijke onderkant. En juist die onderkant, ook wel de plint genoemd, ga je het meeste zien en is bepalend voor het straatbeeld.
Die gele , niet inspirerende , blokkendozen hebben we al genoeg. Kijk maar naar de straat De Blokschaaf net achter het station. Dat is niet een straat waar je wilt wonen omdat de huizen zo mooi zijn.
Of de blokkendozen aan de andere kant van het station, aan de provinciale weg, met winkels onder en huizen boven.
Kan het ontwerp nog aangepast worden?
Ik mag toch hopen dat het Hembrugterrein anders wordt aangepakt.
Kijk naar het werk van Bureau van Stigt;
http://www.burovanstigt.nl/
Een bureau met enorm veel gevoel voor bestaand verleden.
In tegenstelling tot Soeters die met cliché's uit het verleden werkt.
Dus geen inhoudelijk oordeel want ik denk dat beide bureaus daarin niet voor elkaar onder doen.