Het is Zaanstad nog niet gelukt de Stichting Muziekschool Zaanstreek en cultuurkoepel FluXus op één lijn te krijgen over de toekomst van het muziekonderwijs in Zaanstad. Het ‘interventieplan’ van Zaanstad om de zaak vlot te trekken is (nog) niet goedgekeurd door de muziekdocenten.

Bij de ledenvergadering van de Vereniging Muziekschool Zaanstreek waren niet genoeg leden aanwezig om een besluit te nemen. De leden die er wel waren, stemden in meerderheid tegen het ‘reddingsplan’ van Zaanstad. Dat was ook het advies van het bestuur van de vereniging. Dat Fluxus de baas blijft is onacceptabel volgens het bestuur van de vereniging: ‘door de grote inmenging van Fluxus en de beperkte inzet van de Muziekschool is het onmogelijk om de gewenste rust te garanderen’.

Er volgt nu een schriftelijke stemming waarvan over een week de uitslag bekend moet zijn.

Interventie

Het interventieplan van Zaanstad houdt in dat de Stichting Muziekschool Zaanstad verantwoordelijk wordt voor activiteiten op de locatie Muziekschool zoals de talentklas, de talentconcerten, de Muziektrein, de Ensemble-regeling en de organisatie van het Jan Pasveer Concours. Daarvoor is € 100.000 uitgetrokken waarvan € 80.000 voor een programma-coördinator. Het beheer en de exploitatie van locatie Muziekschool en het beheer van het docentenbestand en administratie van de verhuur blijft bij FluXus.

Volgens de vereniging zorgt dit niet voor rust en biedt ook geen uitzicht op een zelfstandige muziekschool in 2025. Zaanstad wil de muziekdocenten en FluXus op afstand van elkaar laten opereren tot de zomer. Maar die afstand is dus niet groot genoeg volgens de docenten. FluXus blijft het beheer van het gebouw aan de Westzijde 148 doen waardoor er een voortdurende confrontatie tussen de strijdende partijen is. Ook zou er niet genoeg budget zijn uitgetrokken om de zelfstandigheid na de zomer voor te bereiden.

Er is trouwens geld genoeg volgens het bestuur van de vereniging, bij FluXus is ‘voldoende financiële ruimte om een hoger bedrag per direct ter beschikking te stellen aan de Muziekschool’, maar ‘wij constateren echter dat er hier onwil is vanuit het bestuur en/of RvT van Fluxus om tot een goede transitie te komen. Dit stelt ons enorm teleur’.

Zelfstandig

Het rommelt al jaren tussen de muziekdocenten en FluXus. Muziekdocenten willen het liefst zo snel mogelijk los van FluXus. Diverse activiteiten zijn gestaakt, overleg is door het FluXus-management opgezegd, een medewerker die te veel op de hand van de docenten zou zijn is op staande voet ontslagen, huren voor muziekdocenten zouden zonder overleg sterk zijn verhoogd.

Docenten vinden dat ze met het geld dat FluXus voor het muziekonderwijs krijgt dat zelf beter en efficiënter kunnen organiseren. En het liefste zouden ze dat in het gebouw aan de Westzijde 148 doen, met geld dat door Zaanstad voor het muziekonderwijs is bedoeld.

FluXus wil wachten met een besluit tot een visietraject over haar toekomstige rol is afgerond. En zover is het voorlopig nog niet.

Ultieme voorstel

Als de docenten volhouden in hun verzet is Zaanstad niet van plan concessies te doen: ‘De gemeente kan op dit moment geen verdergaande stappen zetten wat betreft de exploitatie van het gebouw’. Wethouder Breunesse stelt dat dit het ‘ultieme voorstel’ is: ‘Het is erg spijtig dat ondanks de intensieve gesprekken, er nog geen uitsluitsel is over de uitvoering van de interventie. Na het kerstreces zullen we ons – mede op basis van de uitkomsten van de ALV van SMZ – beraden op verdere stappen’.

Breunesse twijfelt ook aan het draagvlak van de vereniging: ‘Daarnaast melden zich bij het gemeentebestuur in toenemende mate docenten die zich niet vertegenwoordigd voelen door SMZ, twijfel hebben bij een grotere rol voor SMZ en een genuanceerder standpunt innemen over het conflict tussen FluXus en muziekdocenten. Het is voor de gemeente als neutrale partij belangrijk om ook rekening te houden met deze geluiden.’

Door Piet Bakker op basis van raadsinformatie en berichten van bestuur van Vereniging Zaanse Muziekschool. Foto: De Orkaan.