In 2016 eindigde de geschiedenis van jachthaven De Hippert toen Cees van Zaane het familiebedrijf verkocht en de nieuwe eigenaar het RS Watersport ging noemen. Er kwam ook een nieuwe bistro (Remy’s) met een terras aan het Weerpad.
Sinds begin dit jaar is RS Watersport te koop, voor € 2,65 miljoen is het van jou (k.k. – en zonder horeca-inventaris).
Onze tippert voor de kopert: inhaken op de geschiedenis, het gewoon weer Jachtwerf De Hippert noemen (‘sinds 1850’).
Update: de huidige eigenaar laat weten dat hij niet blij is met onze berichtgeving:
‘De Hippert is namelijk mee gegaan met de familie Van Zaane en is niet over te nemen. Anders hadden wij dat destijds zelf ook wel gedaan.’
Door Piet Bakker. Bronnen: Funda in Business, eerder nieuws op De Orkaan. Foto (2019): Martin Rep (schreef destijds een bijdrage over De Hippert).
De naam komt van een gelijknamige enkelwerks oliemolen daar, Deze kwam van West-Zaandam, alwaar hij in 1681 verzekerd werd. Waar hij daar precies stond, blijft vaag. Volgens de "blaffert van de molens contribueerende in de windpacht" werd de molen "Van Westzanerban vervoert op Oostsardam." Aanvankelijk werd hij daar vermeld als volmolen: het opvullen van de openingen in wollen weefsel, om er glad, gesloten laken van te maken. Ook de schaatsers, die in 1726 een tocht vanuit het zuiden van Zaandam maakten tot Alkmaar, noemden hem volmolen. In 1731 bleek het een verf- en snuifmolen te zijn. Op 6 februari 1831 werd het ledige molenerf verkocht, dus toen was De Hippert (kort daarvoor?) gesloopt. Deze gegevens komen uit het boek "1100 Zaanse molens" van Ron Couwenhoven.
in de volksmond noemt iedereen het ook nog de Hippert!
Net als Weromere in Wormer het in de volksmond zo blijft noemen.
Is al een poosje De Hofjes, maar die is inmiddels ook al ter ziele.