Wij schreven al een paar keer over woontoren De Catharina bij station Zaandam waarbij we telkens vanaf hetzelfde punt vanaf het fietspad langs de Korte Rozengracht een foto maakten om de bouw in beeld te brengen.
We telden achttien bouwlagen maar volgens Ed de Keijzer klopt dat niet helemaal. Het gebouw krijgt zestien verdiepingen maar omdat daar nog een laagje met schuine daken bovenop zit, zijn het wel zeventien bouwlagen.
Op één van de twee foto’s die hij meestuurde is het werk op grote hoogte aan het dak in beeld gebracht (onder). Op de foto boven is recht naast de Catharina de lege plek voor het Figaro-gebouw te zien.
Door Piet Bakker en Ed de Keijzer (foto’s). Onder: een impressie van hoe het eruit moet gaan zien (projectwebsite Catharina)
Goede middag
Een praktisch vraagje : Waar kunnen de kinderen van de bewoners van de Catharina buiten spelen ?
Of is dit een gebouw voor mensen zonder kinderen ?
je kan daar echt niet met kinderen wonen.....als ouders fulltime werken spelen de kinderen op het KDV...denk ik🙄🙄🙄🙄🙄
Die vraag kun je inmiddels over ieder nieuwbouwproject in Zaanstad stellen. Bij de Houthavekade komt overwegend hoogbouw, langs het spoor is het alleen maar hoogbouw en bij de Spoorbuurt komen ook alleen maar flatjes. Er wordt kennelijk voornamelijk gebouwd voor kinderloze autoloze huishoudens. En dat terwijl we richting Westzaan op die zinloze weilanden (zogenaamde unieke natuur) prima mooie wijken hadden kunnen bouwen.
War een zinloze reactie
Zinloze weilanden???? Je hebt waarschijnlijk geen idee wat daar allemaal leeft, dat dieren de halve wereld over vliegen om hier te broeden, grutto's lepelaars etc, Dat boeren daar generaties lang leven om ons van voedsel te voorzien... Dat interseert je waarschijnlijk niks, Alles voor beton en asfalt nietwaar??? Het is überhaupt waanzin dat de gemeente de westzaner polder (hoogtij) aan volstampen is met zinloze industrie en magazijnen maar dat daargelaten.
In die Westzaanse weilanden wordt niet veel meer "geboerd". Het gross van de echte boeren is al jaren gelden verdwenen.
Bovendien die Grutto's en Lepelaars vinden wel weer een ander weilandje, Noord Holland ligt er vol mee als je "van boven" kijkt. En hoe uniek is die natuur eigenlijk, gecultiveerd door menselijke handen. Een paar duizend jaar geleden stond het grotendeels nog onder water; voor een mens een eeuwigheid maar voor de natuur niets meer dan een flits geleden.
Het is keuze, of jonge gezinnen dwingen in krappe opeengepakte behuizing te laten wonen of een stuk weiland voor royalere bewoning geschikt maken.
Dirck,
Hoewel ik je insteek begrijp, is de uitspraak "die vogels vinden wel een ander plekje" ongelofelijk krom. het gaat met bijvoorbeeld de Grutto (onze nationale vogel!) extreem slecht. en dat komt omdat we steeds minder natuur voor die vogels beschikbaar hebben. dat komt natuurlijk niet alleen door het bouwen van woningen op leefgebied van de Grutto, er spelen wel meer factoren. maar een ander plekje is er tegenwoordig gewoon niet meer voor die vogels. alleen maar omdat er geen koeien of schapen lopen, betekent niet dat het weiland niet meer gebruikt wordt. het is heel belangrijk voor onze ecologie dat we ongerepte stukken plat land houden, het liefst nog met een mooie laag water er in ook.
Dit is een gebouw, zoals er zoveel zijn inmiddels, voor mensen zonder kinderen. Ook voor mensen zonder auto’s trouwens. Bij gebrek aan groene speelruimtes en parkeerplekken.
Beetje vreemd toch? 16 woonlagen is 16 en geen 17, ook niet als er een schuin dak wordt geplaatst.