Annie Allan-Groot: ‘Ik lag in bed, het was ’s avonds, vader en moeder hadden bezoek en als ze bezoek hadden mochten mijn zusje en ik niet uit bed komen.
Toen hoorden we luid gepraat in de gang, dus mijn zusje en ik toch uit bed, en toen gingen we op de bovenste traptree zitten. We zagen vader zijn jekkertje aantrekken en zijn hoed opzetten en hij ging met een paar vreemde mannen mee.’
Vandaag doet NL. In Zaanstad betekent dat onder meer dat burgemeesters en wethouders de handen eens flink uit de mouwen gaan steken. Ze gaan aan de slag bij Korfbalvereniging Koog-Zaandijk.
Annie Allan-Groot:
‘Mijn vader was heel sociaal, hij was commandant van de brandweer en voorzitter van de korfbalclub. Later was hij hoofd van de luchtbescherming.’
De volksvertegenwoordigers zullen deze dag de tuin opknappen, zand storten op het beachkorfbalveld en de toestellen in de speeltuin een beurt geven. Dat zou de vader van Annie mooi hebben gevonden want:
‘bij het onderhoud van het terrein enzo hielp hij ook altijd.’
Jan Groot was KZ’er en lid van een van de eerste verzetsgroepen in Nederland: de Stijkelgroep. De groep werd verraden en al in 1941 opgepakt. Via strafgevangenis Oranjehotel in Scheveningen en een gevangenis in Berlijn, kwam Jan Groot op 4 juni 1943 op een schietbaan in Tegel (bij Berlijn), te staan. Hij en zijn medeverzetsstrijders zijn met tussenpozen van vijf minuten doodgeschoten.
Vandaag, tijdens NL doet, wordt ook de plaquette die door de korfbalclub gemaakt werd voor Jan Groot herplaatst op het terrein.
Annie Groot:
‘Op 25 november 1945 toen kregen we officieel bericht van het Rode Kruis dat het …dat ie daar gefusilleerd was. Soms als er zo’n trein kwam dacht ik toch even kijken of vader erbij is.’
De minidocumentaires waarin Jan Groot voorkomt
De plaquette die in Tate en Lyle hangt (waar Groot boekhouder was):
En het monument in het Koogerpark:
Vorig jaar deed waarnemend burgemeester Vreeman nog tijdens NL Doet.
De quotes van Annie Groot komen uit de transcripties van de interviews die ze gaf aan Monumenten Spreken.
Onze ware helden moeten we blijven eren. Jan Groot was één van hen. Ik ben blij dat de plaquette weer terug is waar het hoort: op het terrein van Koog Zaandijk.