In Krommenie staat een ingrijpende gebiedsontwikkeling op stapel. Tussen de Noordervaartdijk en de Noorderhoofdstraat ligt het Vaartdijkterrein, ook wel bekend als Chromos/Vlaar. Hier moeten ongeveer 350 tot 500 woningen komen, gecombineerd met werkplekken. De gemeenteraad besluit binnenkort over de startnotitie van het plan.

Ooit klopte hier het industriële hart van Krommenie, met enveloppenmaker Vlaar en drukkerij Chromos. Tegenwoordig rest vooral leegstand en verouderde bebouwing. Zaanstad ziet de transformatie als een unieke kans voor een gemengd ‘woon-werkmilieu’.

Wonen

De ambitie is om hier ongeveer 350 tot 500 woningen te bouwen, waarbij de verdeling gebaseerd is op het gemeentelijke woningbouwbeleid: minimaal 30 procent van de woningen valt onder het sociale huursegment, bestemd voor mensen met een lager inkomen en in beheer van woningcorporatie Parteon.

Nog eens 30 procent wordt gereserveerd voor het middensegment, zowel in huur als in koop. Daarbij gelden richtprijzen, zoals een maximale huur van € 1.157,95 per maand (prijspeil 2024) en koopprijzen tot € 390.000. De overige 40 procent van de woningen komt beschikbaar in de vrije sector. De gemeente wil met dit plan inspelen op de grote woningbehoefte in de regio.

Werken & mobiliteit

Zaanstad wil een woon-werkstad blijven en mikt op 15.000 extra banen in 2035. Daarom biedt de wijk niet alleen ruimte voor wonen, maar ook voor werk. Denk aan kleine bedrijven, creatieve werkplekken of ambachten, zoals een meubelmaker of koffiebranderij. Ook is er plek voor een huisarts en mogelijk horeca.

De gemeente stuurt aan op een verdeling van circa 65 procent wonen, 20 procent werken en 15 procent voorzieningen, om zo een goede balans te creëren. Belangrijk is dat de nieuwe functies in de wijk een aanvulling vormen op de bestaande winkels en voorzieningen aan de Noorder- en Zuiderhoofdstraat, en deze dus niet verdringen.

De wijk moet goed bereikbaar zijn voor fietsers, voetgangers en busverkeer bij de Padlaan. Auto’s blijven aan de randen; in de wijk zelf geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. Parkeren gebeurt op eigen terrein of in nieuwe parkeervoorzieningen. De inzet van deelmobiliteit wordt onderzocht.

Plangebied

Het plangebied voor de herontwikkeling van het Vaartdijkterrein ligt aan de rand van het centrum van Krommenie en wordt omsloten door de Noordervaartdijk, Noorderhoofdstraat, Forbobuurt en de Van Hogendorpstraat. Het terrein is circa 6,5 hectare groot en is eigendom van vijf verschillende partijen. Twee van deze eigenaren, woningcorporatie Parteon (Chromos-terrein) en Overhemmen Beheer (Vlaar-terrein), treden op als initiatiefnemers van de herontwikkeling. Ze zijn gestopt, en daardoor liggen de terreinen nu grotendeels leeg.

De andere drie eigenaren zijn Klinkenberg, Euroscaffold en Zaanlandia. Klinkenberg is nog volop in bedrijf en maakt nogal wat geluid, dus het plan is om het bedrijf op termijn te verhuizen. Euroscaffold zoekt al een nieuwe locatie en werkt mee aan de herontwikkeling. Zaanlandia is deels actief en wacht verdere ontwikkelingen af. Alle vijf eigenaren doen in elk geval mee aan de haalbaarheidsstudie, dus een gezamenlijke aanpak ligt binnen handbereik.

De gebouwen op het Chromos/Vlaar terrein van worden deels gesloopt en deels behouden. Uit de cultuurhistorische verkenning blijkt dat een aantal gebouwen waardevol zijn vanwege hun geschiedenis en uitstraling. Deze panden worden aangeduid als ‘smaakmakers’. Het gaat bijvoorbeeld om de voormalige spinnerij van Van Leyden en de monumentale gevel van het Vlaarpand.

De planning is als volgt: in 2025 worden de haalbaarheidsstudie en het Ruimtelijk Programma van Eisen uitgevoerd. Daarna wordt het bestemmingsplan aangepast, waarna de daadwerkelijke bouw kan beginnen. Verwacht wordt dat de bouw pas in 2028 van start gaat, afhankelijk van de voortgang van alle procedures.

Lees ook:

Door: Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem en eerdere artikelen. Foto’s: Zaanstad.