Tandarts Wim Vonk uit Wormerveer is na 35 jaar met pensioen gegaan. Hij heeft zijn patiënten toevertrouwd aan een jongere generatie tandartsen.
Tessa de Vries-Harder neemt het stokje over en opende op 1 juli haar praktijk Mondzorg Wandelweg. Met veel enthousiasme en de overtuiging dat zij deze stap moest zetten om haar ideeën over haar werk en praktijkvoering te kunnen uitvoeren.
Tessa de Vries heeft lang getwijfeld of zij zich wel vrij moest vestigen. De doorslag gaven wat duwtjes van haar man Michael de Vries en schoonvader Hans de Vries en het feit dat de praktijk van Wim Vonk beschikbaar kwam. Zij voelt zich in de eerste plaats een zorgverlener en geen ondernemer. Toen de knoop eenmaal was doorgehakt, draaide ze haar hand echter niet om voor een bedrijfsplan en onderhandelingen met de bank en makelaar.
“Dat heeft allemaal veel tijd gekost, omdat het niet mijn dagelijkse werk is. Gelukkig is tegenwoordig alles op het internet te vinden. Ik kan nu alleen maar zeggen: ik had dit veel eerder moeten doen.”
Wat misschien nog zwaarder woog dan alle zakelijke beslommeringen en verbouwingsperikelen, was het afscheid nemen van haar patiënten en collega`s uit Purmerend. Ze was daar elf jaar verbonden aan een groepspraktijk.
“Ik hecht heel veel waarde aan een goede relatie met patiënten. Dat moet een vertrouwensband zijn. Mijn patiënten zijn een reden geweest voor mijn aarzeling, maar ik weet dat ze in goede handen zijn terecht gekomen.”
Licht en ruimte
Bij binnenkomst is meteen al te zien dat Tessa licht en ruimte belangrijk vindt voor een praktijk waar patiënten zich thuis voelen en ontspannen kunnen wachten tot zij aan de beurt zijn. Al die ruimte is ook functioneel nodig om te kunnen voldoen aan alle eisen ten aanzien van veilig en hygiënisch werken. De rode en groene verlichting in de sterilisatieruimte is daar niet om decoratieve redenen aangebracht, maar om de scheiding tussen steriele en gebruikte instrumenten duidelijk zichtbaar te maken. De loop moet zo zijn dat schone en vuile spullen van de tandarts niet door de wachtkamer gaan.
“Die eisen maakten het vinden van een geschikte praktijkruimte niet makkelijk. Ook omdat ik de investering van de verbouwing en aanpassingen het liefst in een eigen pand wilde doen. Ik stond net op het punt om toch voor een huurpand te gaan toen ik nog één keer op funda.nl keek en zag dat dit pand te koop stond. Echt een schot in de roos. De verkoper wilde de koop snel afronden. Hierdoor moest alles heel snel gaan, van ondernemersplan tot bouwtekeningen.”
Mondzorg Wandelweg is een algemene praktijk voor controles en alle voorkomende behandelingen. Er is een samenwerking met mondhygiëniste Karin Lenior die nu in het pand aan de Wandelweg haar praktijk voortzet.
“Daar ben ik blij mee, want preventie is cruciaal voor een gezond gebit. Met een goed mondhygiëne voorkom je een hoop ongemak.”
Voor chirurgische ingrepen, orthodontie en implantologie werkt de praktijk samen met specialisten. Er zijn twee behandelkamers ingericht, zodat er naast de patiënten van Wim Vonk plaats is voor nieuwe patiënten. In oktober komen twee tandartsen het team te versterken.
“Het is goed om met een collega tandarts te kunnen samenwerken voor bijval en overleg. Patiënten blijven wel altijd bij dezelfde tandarts.”
Angst voor de tandarts
Tessa de Vries heeft sterke affiniteit met het behandelen van mensen die angst voor de tandarts hebben.
“Onder narcose behandelen is niet de oplossing. Behalve als er sprake is van een ingrijpende behandeling zoals alle tanden en kiezen verwijderen voor een kunstgebit. Narcose neemt de angst niet weg. De volgende keer ben je nog steeds bang voor de tandarts. Angstige patiënten probeer je bij iedere stap van de behandeling ervan te overtuigen dat ze het aankunnen en dat de behandeling pijnloos is. De patiënt heeft de regie over de behandeling. Als hij aangeeft dat ik moet stoppen, dan stop ik.”
Is angst voor de tandarts dan zo`n groot probleem?
“Ja, zeker voor de generatie van vijftig jaar en ouder. Ik schat dat tachtig procent van die groep in meer of mindere mate bang is voor de tandarts. De belangrijkste oorzaak is de schooltandarts. Ik heb de meest nare verhalen gehoord over het tandartsbusje voor het schoolplein met allemaal huilende kinderen in een rij. Dat zijn ervaringen die een diepe indruk maken op kinderen en een leven lang blijven hangen.ʺ
Op de foto: Het team van Mondzorg Wandelweg: Dorien Tambach, Tessa de Vries-Harder en Liza Weber. Dorien en Liza zijn praktijkassistentes
Een bijdrage van Jaap de Jong