De bewoners en ondernemers van het Visserspad, Hermes- en Mercuriusstraat moeten het nog even doen met de oude riolering. De gemeente heeft de voorgenomen vervanging uitgesteld tot half 2025. De reden is de noodzaak van een aanvullend grondonderzoek.
De gemeente laat desgevraagd weten dat tijdens het grondonderzoek een milieudeskundige heeft aangegeven dat er rond Visserspad 3A een bodemverontreiniging zit: ‘de oorzaak is waarschijnlijk een wasserette die daar vroeger heeft gestaan. Ook al zit deze verontreiniging niet in de openbare ruimte (maar op privéterrein), er is wel aangegeven dat wij hiermee toch rekening moeten houden in verband met bemaling.’
De bestaande onderzoeksgegevens waren te oud om mee te werken. Daarom is aanvullend onderzoek gedaan om een actueel beeld te krijgen. De bewoners/bedrijven waar de vervuiling zit zijn destijds al op de hoogte gebracht.’
Bereikbaarheid
Ondernemers op het bedrijventerrein Mercurius maken zich zorgen over de bereikbaarheid tijdens de uitvoering van het werk. Met name voor hun bedrijfswagens en vrachtwagens van klanten en leveranciers. Wordt daar rekening mee gehouden? De gemeente laat weten:
‘Wij zijn door de wijk gelopen en hebben ook gezien dat er bedrijven zitten waarvan wij ook al zagen dat hier bevoorrading komt. De meeste bedrijven zitten aan de Mercuriusstraat. Wij zijn persoonlijk bij bedrijven langs geweest waar vanaf de straat al te zien was dat rekening moet worden gehouden met bereikbaarheid. De bedrijven met de grootste transportmiddelen wat betreft bevoorrading zijn Genesis en Soederhuizen. Bij deze twee bedrijven hebben wij bijvoorbeeld ook de draaicirkels laten zien van een kleinere vrachtwagen (12 meter). Beide hebben aangegeven hiermee wel te kunnen leven.
Zaanstad streeft ernaar bedrijven zo lang mogelijk bereikbaar te houden: ‘de situatie is wel zo dat wij buiten de rijweg geen openbaar terrein hebben voor bijvoorbeeld een route die om de werkvlakken heen leidt.’
De gemeente adviseert ondernemers om extra voorraad aan te houden tijdens de werkzaamheden, kleinere transportmiddelen te gebruiken of assistentie te vragen om spullen over de sleuf heen te tillen.
Een bypassstrook langs de rioolsleuf zorgt ervoor dat de buurt bereikbaar blijft voor nood- en hulpdiensten.
Gescheiden riool
Het huidige riool voert regen en afvalwater gemengd af. In het nieuwe stelsel gebeurt dat gescheiden. Door het schonere regenwater te scheiden van het vuilere grond- en afvalwater wordt de zuiveringsinstallatie minder belast. De bestaande huisaansluitingen worden aangesloten op het vuilwaterriool. De kolken in de straten op het nieuwe hemelwaterriool. In de betonbuis wordt een glasvezelkous aangebracht die beschadiging voorkomt.
Het werk wordt in vakken uitgevoerd. De straat wordt niet in zijn geheel opgebroken. De uitvoering gebeurt straat voor straat.
Asbest
Het bestaande riool in het Visserspad en de Hermesstraat is een asbestcementleiding. Het verwijderen van deze leiding gebeurt volgens de wettelijke veiligheidsvoorschriften door medewerkers in beschermende kleding. De rioolsleuf wordt afgezet met hekken. De rioolbuizen worden zo nodig nat gehouden en in plastic verpakt voordat ze worden verwijderd. Ze worden afgevoerd in afgesloten asbestcontainers.
Door Jaap de Jong. Bronnen: bewonersbrief en website gemeente Zaanstad, toelichting gemeente Zaanstad. (boven: Mercuriusstraat)
Maar goed dat de Orkaan er is voor de nodige info. Wij hebben een loods aan de Mercuriusstraat, maar hebben niets van de gemeente gehoord, Nu niet en nooit iets. Ons postadres is toch bekend bij de gemeente want de jaarlijkse aanslag komt wel altijd op ons postadres. Laatst hebben ze wel, op mijn verzoek en van mijn buren diverse gaten gedicht.