Nieuwe plaatsnaamborden. Ouderwets blauw maar met een eigentijds accent: een logo. Als we eerlijk zijn – en dan zijn we even heel eerlijk – hebben we dat nog nergens gezien. Plaatsnaamborden hebben een plaatsnaam (daarom heten ze ook zo) en geen plaatje (anders hadden ze wel plaatjesborden geheten).
In Zaanstad en Wormerland zagen we deze nieuwe borden met logo. Maar wel met iets geks. Drie keer iets geks zelfs.
1. Wormerland bij Zaanstad?
Het logo bij het nieuwe gemeentebord van Wormerland is identiek aan dat van Zaanstad. Hetzelfde plaatje? Een voorbode voor een gemeentelijke samenvoeging? Streek-marketing? Twee logo’s voor één prijs? We vroegen het aan de afdeling communicatie van de beide gemeenten en als er een antwoord komt, maken we een nieuw bericht.
2. Waar is Zaandam?
Wie Wormer binnenrijdt (bij de Kalverringdijk) rijdt ‘Wormer gem. Wormerland’ binnen. Logisch. Maar wie Zaandam binnenrijdt (want de Kalverringdijk is Zaandam), rijdt Zaanstad binnen. En niet alleen daar, ook bijvoorbeeld bij de Thorbeckeweg ontbreekt de plaatsnaam. We hebben begrepen dat de oude dorpen op de borden nog bestaan (Assendelft-Noord, Oud-Koog etc.). Maar Zaandam lijkt verdwenen. Waarom? Mogen we dat niet meer zeggen? Is Zaandam Zaanstad en Zaanstad Zaandam?
3. Wat staat erop?
We hebben de borden aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen en kunnen er maar niet achter komen wat er op staat. Welke kerk is dat? Welke gebouwen? De Koepelgevangenis in Haarlem? De Walvis? De Doofpot? En die molen? Dat is een zeer vreemd exemplaar, de wieken zijn op een zeer afwijkende manier bevestigd. Daar is geen echte molenkenner aan te pas gekomen.
Update: dankzij online speurwerk van Kees Huyser (zie reacties) weten we nu dat het logo onderdeel uitmaakt van de intelligente snelheidsondersteuning (ISA). Zo’n systeem is per juni verplicht in nieuwe auto’s. Een wettelijke plicht van gemeenten om deze borden te plaatsen hebben we niet kunnen vinden. Het logo betekent dus ‘bebouwde kom’ (ongeacht of je in een gemeente met of zonder molens woont). Vraag 1 en 3 zijn daarmee grotendeels beantwoord. Maar waar Zaandam is gebleven weten we nog steeds niet.
Vandaag reed ik over de Noorderveenweg naar Assendelft en daar zag ik zowaar het nieuwe bord staan met onder het bord van Zaanstad en het tekeningetje met een wit bord met zwarte letters Assendelft-Noord ! En op de terugweg stond er netjes een rode schuine streep door het tekeningetje en ook een rode streep door Assendelft-Noord!
Ik erger me hier al jaren aan en het is nergens goed voor. Je voelt je al een derderangsburger door afgeserveerd te worden als een wijk, maar ik zal nooit zeggen dat ik uit Zaanstad kom. Ik kom uit de zaanstreek en woon in Krommenie. Dorpen en de stad Zaandam zouden gewoon een blauw bord moeten krijgen zoals alle omliggende gemeenten dit doen. Krommenie, gem. Zaanstad. Zaandam, gem. Zaanstad.
Flauwekul met dat Zaanstad propaganda moet een keer ophouden. Je kunt beter mensen gewoon trots laten zijn op het dorp of stad waar zij wonen.
Ook op de Rijkswegen wordt Zaandam niet meer aangeduid. Bij de eerste afslag Zaandam na de Coentunnel heet de afslag Zaanstad Zuid. Dit is al jaren zo.
En ik erger mij hieraan. Zaandam bestaat niet meer, wel Koog aan de Zaan, Wormerveer etc. Deze zijn toch ook een onderdeel van gemeente Zaanstad. Te triest voor woorden blijft het.
Nadat we van Zaandam (sorry, Zaanstad-Zuid) naar Krommenie verhuisd waren en daardoor vaker over de A9 naar huis reden, heb ik mij aangeleerd de afslag Uitgeest te nemen. Dan wist ik tenminste dat ik de afslag naar Krommenie genomen had. Op de A9 is het nog erger dan op de A8 en bestaan Zaandam-Zuid en -Noord zelfs niet. Beide afslagen heten Zaanstad.
Dit bord komt niet voor in de verzameling wettige verkeersborden:
https://www.verkeersbordenoverzicht.nl/#H
Er hoort altijd een plaatsnaam bij, de gemeentenaam is extra. Niet andersom.
Net als in andere fusiegemeenten blijven de namen van de voormalige gemeenten de leidraad dus deze namen mogen en kunnen nooit verdwijnen.
Neem de gemeente Hollands Kroon in de Kop van Noordholland, dat is ook een fusiegemeente en bestaat uit ca. 30 dorpen.( Anna Palowna, Middenmeer, Den Oever, Kolhorn, Wieringermeer om er maar een paar te noemen,
Je stuurt dus geen brief of pakketje naar bijvoorbeeld Kerkstraat 2 in Holland Kroon want er kunnen wel 10 plaatsnamen met deze straatnaam zijn.
Gelukkig hebben we wel postcodes dus de brief zal wel aankomen maar heb je een ambulance of een monteur nodig en die moet in de Dorpsstraat of Kerkstraat zijn dan kan het een poosje duren voordat ze ter plaatse is.
In Zaanstad heb je ook aantal straatnamen die in meerdere plaatsen voorkomen, denk aan bijvoorbeeld Kerkstraat, Zuideinde of Stationsstraat.
"Je stuurt dus geen brief of pakketje naar bijvoorbeeld Kerkstraat 2"
Dat kwam in '74 juist wel voor, goed bedoelende mensen die netjes post naar de "Eendrachtstraat, Zaanstad" stuurden.
Ik weet nog dat er gewaarschuwd werd om de deelgemeente er bij te vermelden.
Waar moet ik zijn voor de Stationsstraat in Zaanstad?
Doe gewoon, iemand woont in Zaandam, Zaandijk, Wormerveer, ...
Irritante technocraten van dat Zaanstad.
Het groots stedelijk denken van de Ambtenaren in Zaanstad, of moet ik zeggen Zaandam en enkele lastige buitengemeenten. Het landelijk gelegen deel van Zaanstad heeft al tientallen jaren last van deze stedelijke gedachte.
lastige buitengemeenten ??? naar mijn weten was en is Zaandam 1 grote bodemloze geldput waar al het geld in gepompt wordt en er bar weinig uit komt daarom zijn die " lastige buitengemeenten" erbij gekomen
zaandam zou failliet gaan, "" de lastige buitengemeenten" , de dorpen hadden hun gelden goed op orde, waren rijk, de nieuwe gemeente Zaanstad zou zaandam moeten redden was het idee. ( als ik het me goed herinner uit de verhalen van oud Zaandijker gemeentemedewerkers.)
Ter compensatie zou het gemeentehuis centraal in Zaandijk gebouwd worden .
Zaandam is nog steeds niks , en wordt nooit wat maar snoept wel het meeste gemeenschapsgeld op.(miz)
En het Gemeentehuis is verplaatst naar zdm.
Laten we nu eerst vaststellen dat een gemeente niet failliet kan gaan, maar
een Artikel12-gemeente wordt. (Komt onder curatele te staan)
De nieuwe plaatsnaamborden met Zaanstad is weer de volgende blunder van de gemeente Zaanstad.
Op deze borden moet altijd staan Zaandam gem. Zaanstad of Zaandam.
Juridisch wordt het waarschijnlijk een probleem als iemand hier een boete krijgt voor te hoge snelheid.
Waar heb ik nu te snel gereden, in welke plaats ??
Zaanstad is geen plaats, maar een gemeente.
Hoi Nico, was dat in de jaren voorafgaande aan de fusie ook al zo of bestond de artikel 12 gemeente toen nog niet ?
De tekst op de plaatsnaamborden lijkt mij niet interessant voor een bekeuring, als de vermelding op de bekeuring zelf maar duidelijk is.
(Maar ik ben geen jurist.)
Ik verbaas mij er al langer over dat de naam Zaandam aan het verdwijnen is. Voor mensen buiten de regio onduidelijk. Naar mijn mening heeft Zaandam/Zaanstad last van grootheidswaan en wil te graag bij Amsterdam horen.
Zaandam is nog heilig, alle dorpen zijn al lange tijd weggevaagd
Dat staat al tijden ook op borden bij de grens als je binnen komt. Bebouwde kom is dat dorpje. Maar ja zeuren staat hier vooraan.
als het maar niet amsterdam wordtz
Dat maakt toch niets uit. Ook nu bepaalt dat durp ten zuiden van het NZ kanaal de koers van haar wijk genoemd A'dam NoordWest.
als je nauerna afrijd dan is dat einde Zaanstad..waar je dan wel terechtkomt?? geen idee.
Nee, Nauerna is nog gekker. Dat ligt volgens de borden in Westzaan en Assendelft.
Per 1 september 2021 is het standaard dat de symbool van de skyline op de nieuwe komborden staat. Dit symbool zorgt ervoor dat het intelligente snelheidsondersteuning (ISA) de juiste specifieke en gepaste feedback van de snelheid door kan geven aan de bestuurder.
Zie https://www.informatiebord.nl/c/382/verkeersborden-rvv/h-serie-plaatsnaamborden
En https://www.verkeersmaatregelen.nl/Info/Achtergrondinformatie/IntelligentSpeedAassistanceISA.aspx
Dat de intelligente snelheidsondersteuning (ISA) de juiste feedback geeft aan de bestuurder ?
Hebben bestuurders geen oogjes meer of zo ?
De meerderheid van het wagenpark beschikt hier nog lang niet over dus niet verstandig hier al zo op vooruit te lopen.
Bloedirritant en voor veel mensen van buiten de regio ook niet te begrijpen wanneer ze naar Zaandam rijden. De naam van de gemeente pushen als stadsnaam omdat er het woord 'stad' in voorkomt.
Inderdaad zeer irritant. Wormerland geeft het goede voorbeeld met de tenaamstelling “Wormer, (gemeente Wormerland)”. Zo hoort het en wordt het overal in Nederland toegepast.
Inwoners van de gemeente Zaanstad wonen in Zaandam of een van de andere zes dorpen. Je woont in Zaandam met bijbehorende postcode of anderszins.
Er bestaat geen postcode Zaanstad. Sinds de samenvoeging in 1974 hebben de stadbestuurders ten onrechte altijd Zaanstad gepromoot. Waarom?
Een vorm van calimero gedrag misschien?
En dan te bedenken dat Zaanstad niet eens een stad is !
Vandaar dat ze misschien de klinkers in de naam hebben weggelaten ?
Sinds de laatste wijziging van de gemeentewet hebben we geen steden of dorpen meer, maar slechts gemeenten.