De gemeente Zaanstad wil meer afval laten scheiden. Voor grof vuil moet worden betaald, plastic wordt voortaan eens per maand afgehaald, restafval moet worden weggebracht.
Voordat deze regeling erdoor komt, zal wethouder Emmer proberen de hele raad te overtuigen van zijn plannen. In het Zaanstad Beraad was verzet tegen deze plannen, maar Emmer houdt voet bij stuk. De oppositie heeft moties en amendementen ingediend.
Lees de update: grofvuil gratis opgehaald (voor €5 per huishouden)
Jaap Keijser van de Partij voor Ouderen en Veiligheid en Nora Swagerman (SP) willen dat de grijze container voor plastic afval niet eens in de vier weken maar elke 14 dagen geleegd wordt omdat de container plastic verpakkingen van vlees en kartonnen pakken van zuivelproducten bevat die in de zomer gaan stinken.
Jaap Keijser en Paul Laport (GroenLinks) willen ook dat het tientje voor het aanbieden van grof vuil vervalt en ze hebben daarvoor een motie ingediend: “Het in rekening brengen van € 10.- voor het aanbieden van grofvuil zal het dumpen van grofvuil fors zal toenemen aangezien dumpingen zonder kosten worden opgeruimd.”
GroenLinks (Paul Laport), SP (Nora Swagerman) en ZIP (Joke Havik) stellen dat huishoudens zo’n 36 kilo ongevraagd papier per jaar krijgen en dat daarvan zo’n 24 kilo papier in het restafval belandt. Daarom moet een “Ja/Nee” de standaardsituatie worden waardoor huis-aan-huisbladen en niet-commercieel drukwerk nog wel wordt bezorgd, maar reclamefolders niet meer. Inwoners die wel graag reclamefolders ontvangen moeten een Ja/Ja-sticker aananvragen, wie niks wil kan voor “Nee-Nee” gaan.
Proef
Eerder deed Zaanstad een proef met het wegbrengen van restafval in vier wijken. De bewoners hebben zo’n 38 % minder restafval ingezameld dan de gemiddelde Zaankanter.
In Zaandam-Zuid (Poelenburg) zorgden de bovengrondse verzamelcontainers zonder toegangscontrole voor restafval voor afvaldumpingen. Volgens omwonenden zou het om bewoners vanuit andere wijken of zelfs bouwbedrijven van elders gaan, die afval dumpen.
De Klankbordgroep Poelenburg stelt op haar website dat “van het failliet van het huidige systeem inmiddels vrijwel iedereen overtuigd is.” Naast grofvuil wordt huisvuil, zwerfvuil en afval van bedrijven (en van Oostzaners) in de wijk gedumpt.
Het op straat zetten van grofvuil op maandagmorgen werd toegestaan (en tijdelijke maatregel van de gemeente om de overlast tegen te gaan), maar het blijft dus niet beperkt tot grofvuil.
Helemaal met Jaap eens.Dick Emmer heeft het er door gedrukt en is nu vertrokken en wij zitten straks met de brokken.
Nou Zaanstad, toch ook eerst ook maar even de Kassa uitzending van 25 november kijken voordat we dat allemaal aan de hand gaan halen ( en later weer terug moeten gaan draaien. Geld weggooien. Gewoon de ontwikkelingen / onderzoeken afwachten.
Er zou een evaluatie komen op het Vissershop na 6 maanden maar helaas niets van dit alles. Het word op zijn Hollands gezegd het word door je strot geduwd.
Feb. 2016 een proef van een half jaar zou het worden. Hij is nu al 14 maanden aan de gang de proef. Het is echt een sooitje vinden de bewoners bij de containers met afval.
Siem
Volgens de (toendertijd)verantwoordelijke personen zou er een evoluatie plaatsvinden. Volgens de personen die het nu uitvoeren was er helemaal geen sprake van een evoluatie na een bepaalde tijd. Het Vissershop was een proef gebied, meer niet.
Wat het allemaal triest maakt is dat je er niemand meer op aan kunt spreken, de verantwoorldelijke personen die het in het Vissershop hebben ingevoerd zijn allemaal met de noorderzon vertrokken en met de personen waar je nu te maken hebt, zij weten niet beter dan dat dit beleid is en geen proef
Eric, zal nu geen namen noemen maar drie gemeente ambtenaren vertelde mij waren andere hoppers bij stonden dat er een evaluatie zou plaats vinden wanneer het scheiden in ging na 6 maanden. Jammer genoeg was je er niet bij dat wij met de gemeente in discussie gingen twee weken geleden.
Eric, nog vergeten uit deze vergadering komt een vervolg. wanneer weet ik niet.
Echt waar Corine ? Zo'n proef doe je toch samen met de bewoners ? Maar ja, luisteren naar de burgers is niet Zaanstads sterkste punt. Had eigenlijk niet anders verwacht.
Recente onderzoeken geven al aan dat na afloop afvalscheiden efficienter, goedkoper en schoner is. Lijkt mij beter dat Zaanstad deze onderzoeken even afwacht voordat er heel veel geld gestoken wordt in de nieuwe infrastructuur om dit vervolgens over een paar jaar weer terug te draaien.
Trouwens, afval scheiden doen we al ? Deed altijd netjes alle soorten glas in de daarvoor bestemde gaten in de glascontainer, blijkt bij het legen alles tegelijk doorelkaar in de laadbak te gaan. Wordt bij ons de groene en de grijze bak op dezelfde dag geleegd, ze gaan gewoon samen tegelijk de vuilniswagen in. Dus ... waar doen we het allemaal voor Zaanstad ?
Lees artikel over afvalscheiden : http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/nascheiding-van-plastic-is-beter-voor-milieu-en-economie-dan-bronscheiding
Gewoon nog even wachten dus Zaanstad !
Ik woon in een van de vier wijken waar de proef werd gehouden met het nieuwe afvalsysteem. Jammer dat de bewoners niet werd gevraagd naar hun bevindingen middels een enquete. Jemig wat hebben we geklaagd! En wat werd er gewoon niet geluisterd door HVC. Er zitten nogal wat haken en ogen aan dat nieuwe systeem. Ik wens GL, SP, POV en ZIP veel succes.