Het nieuw aangelegde riool in de Schildersbuurt in Zaandam is in sommige straten al verzakt en moet worden vervangen.
In de tweede week van januari beginnen de werkzaamheden in de Van der Helstraat. Daarna komt ook in de Claude Monetstraat, de Rembrandstraat en Jan van Scorelstraat nieuw riool.
Volgens Zaanstad zijn mogelijke oorzaken dat het veen in de grond in aanraking is gekomen met zuurstof en het zwaarder worden van de ondergrond (wat uiteraard geen verrassing zou moeten zijn in Zaandam).
Het nieuwe riool is vanaf maart 2021 aangelegd in de Schildersbuurt. Gelijktijdig zijn toen de bestrating, het groen en en groot deel van de openbare verlichting vervangen.
Meer informatie op de Projectsite.
Bronnen: bewonersbrief, projectsite, foto Van der Helstraat van Google Streekview.
Zit er geen garantie op? Want je mag toch verwachten dat het riool langer meegaat?
Of is het werk verkeerd aanbesteed door de gemeente Zaanstad?
het lijkt wel of we tegenwoordig niets fatsoenlijks meer kunnen maken-alles is binnen no time naar de filistijnen.
Het vervangen van het nieuwe riool is niet nieuw.Ongeveer 10 jaar geleden is er in de Jeroen Boschstraat, een zijstraat van de Rembrandtstraat,ook een riool van kunstof buizen en putten aangelegd. Dit systeem moest in verband met verzakkingen vervangen worden door beton.
Dit is precies wat er nu ook aan de hand is.Toen ging het over 60 meter en heeft 2 mnd werk gekost.We praten nu over 400 meter .Het lijkt er op dat het lerend vermogen van de gemeente Zaanstad zeer beperkt.Ook de huidige planning van 6 mnd is meer een droom dan werkelijkheid.
De hoop is dat alles met Kerst 2023 klaar is.Gezien de huidige ervaring is Pasen 2024 eerder werkelijkheid.
Om moedeloos van te worden dit. Als dit klaar is, zijn we bijna tweeënhalf jaar bezig... de straat is een soort maanlandschap, bij regen staat de halve parkeerplaats onder water en het is een soort wild west parkeren geworden. Hoe is het toch mogelijk!
goedkoop is duurkoop is een zootje bij de gemeente
Nou, dan kunnen ze gelijk daarna in de Irisstraat in Koog komen kijken wanneer we het over verzakken hebben.
Moeten ze pittig diep graven om het nog te vinden, de boompjes groeien in het riool en altijd problemen.
Volgens de gemeente is het riool pas nog aangepakt.....nou worden we wat ouder en het kan zijn dat mijn geheugen wat minder wordt maar ik kan het mij niet meer herinneren behalve dat er hier en daar bij heel slechte plekken een soort condoom ingeblazen is maar dat is het dan ook wel kwa onderhoud.
Recent is wel de hele bloemenbuurt hier op de schop gegaan incl vernieuwen riool echter niet de Irisstraat.
Een Iris is toch echt een bloem volgens mij...denk dat toen het geld op was.
Ik heb van 1974 tot 1988 in de Irisstraat gewoond en toen wij er kwamen wonen was het riool pas gelegd dus het riool is ca. 50 jaar oud.
Het riool is van beton en is gefundeerd maar de buizen kunnen poreus worden waardoor er grondwater en zand de buis insijpelt waardoor verzakkingen kunnen ontstaan.
Met een camera-inspectie wordt het riool periodiek bekeken maar met die inspecties kan alleen het hoofdriool bekeken worden en niet de huisaansluitingen.
Deze huisaansluitingen die in de Irisstraat van PVC zijn kunnen ook gaan lekken waardoor er water met zand kan weglopen.
De techniek van het van binnenuit plaatsen van een kous versterkt met glasvezel en kunsthars ken ik en het is een handige manier van rioolreparatie maar je verstevigd alleen het riool en je vernieuwd het niet..
wij wonen in de omgeving Louisestraat/Emmastraat/Mariastraat en daar is het riool in 2013 vervangen en ook hier staat om de haverklap RRS op de stoep vanwege verstoppingen. Gebleken is dat in veel gevallen het nieuwe riool niet juist op het oude is aangesloten en daarbij ook niet diep genoeg ligt waardoor de boomwortels het riool tierig irriteren...
Onzin wat de gemeente zegt over de oorzaak van de verzakking!
Veen komt tijdens het leggen altijd iets in aanraking met zuurstof alleen is dat het bovenste laagje.
Normaal is veen bruin maar komt het in aanraking met zuurstof dan wordt het zwart.
Als je riool legt dan graaf je de sleuf iets dieper uit ( ca 5 cm) waarna je die op hoogte brengt met een laagje schoon zand.
Driekwart van Zaanstad bestaat uit veengrond dus dan zou het riool op andere plaatsen ook zijn verzakt.
Ook de smoes dat de ondergrond zwaarder is geworden is klinkklare onzin omdat er een bestaand riool is vervangen dus de rioolsleuf is al eens gegraven en aangevuld met zand waardoor de ondergrond, waar de buizen op liggen, nauwelijks meer verzakken.
Het straatwerk kan door het aanvullen wel verzakken en daarom werd er vroeger eerst een tijdelijke bestrating gelegd zodat de aanvulling kon zetten.
Wat de verzakkingen wel heeft kunnen veroorzaken is dat het riool gefundeerd had moeten worden of dat de buizen na het leggen verkeerd zijn aangevuld met zand.
Je moet de buizen na het leggen altijd goed onderstompen met zand, daarna tot bovenkant buis aanvullen met zand en vervolgens verdichten met een grondstamper.
Foutje in de zin "Wat de verzakkingen wel heeft kunnen veroorzaken is dat het riool gefundeerd had moeten worden", dat is natuurlijk een oplossing voor het probleem.
Het riool is niet gefundeerd dus dat kan een oorzaak zijn maar normaal hoeft dat niet voor PVC buizen en putten.
foutje
Een paar jaar geleden is er voor miljoenen een nieuw riool in o.a.Peldersveld aangelegd.Prachtig, maar we zijn er niet op aangesloten.Een eigenaar wilde 1000 euro betalen .Hij wordt alleen aangesloten, als iedereen dat doet.Grote Fout Zaandam