Het nieuwe puntensysteem voor woonruimteverdeling wordt per 16 januari 2023 ingevoerd. Bij het nieuwe systeem is niet langer de inschrijftijd bepalend. Ook persoonlijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je eerder een huis krijgt toegewezen.
Aanvankelijk zou het systeem halverwege 2021 worden ingevoerd wat later werd uitgesteld tot medio 2022. Het wordt nu begin 2023.
Tot dusver telde vooral de inschrijfduur mee bij het toewijzen van een sociale huurwoning, naast zaken als een urgentie. Deze worden nu aangevuld met de nieuwe voorwaarden. Het nieuwe systeem:
Bas Sommeijer verdiepte zich in het nieuwe systeem, zij legt het zo uit:
Het systeem wordt iets actiever. Je moet iets doen voor je punten. Doe je een maandje niets dan verlies je punten.
Iets preciezer:
WACHTPUNTEN
geen maximum
Ieder jaar ingeschreven geeft 1 punt. Preciezer, iedere dag geeft 0,003 wachtpunt.
Wachtpunten vervallen op het moment dat je een sociale huurwoning accepteert.
ZOEKPUNTEN
maximum 30
Reacties gelden op de reactietijd in die maand eindigt. Niet op het moment waarop je reageert.
0-3 reacties, punten blijven gelijk
4 reacties, 1 punt per maand
Je krijgt 1 punt aftrek (-1) voor de volgende zaken
– Geen reacties op woningen
– Uitnodiging om een woning te bekijken maar je komt niet op dagen
– Na bezichtiging, maar je accepteert de woning niet, geen interesse
SITUATIEPUNTEN
maximum 12, 3 jaar geldig
Geldig voor 50% van het aanbod op WoningNet en Woonmatch. Aangegeven in de advertentie.
Woningzoekenden in dringende omstandigheden kunnen situatiepunten aanvragen.
Dringende situaties
– uit elkaar met kinderen Als ouders uit elkaar gaan en samen de zorg voor de kinderen hebben;
– gezin inwonend bij anderen Gezinnen met kinderen tot 18 jaar die inwonen bij een ander huishouden;
– pleegjongeren;
– jongeren met Wmo-ondersteuning.
U krijgt een waarschuwing en 1 punt aftrek (-1) als
– Niet komt kijken naar een woning zonder afmelding
– De woning krijgt en dan weigert
– De woning krijgt en dan de documenten niet of te laat inlevert
Gebeurt dit 2x in een jaar dan worden situatiepunten afgebouwd.
STARTPUNTEN
Startpunten bouw je niet op. Deze punten worden aangevraagd, en bij goedkeuring eenmalig en in één keer toegekend.
Experiment Zaanstad en Amsterdam tot 2025 voor 2,5 jaar of als gemeente eerder stopt.
Alleen geldig in eigen gemeente.
10 punten, woningcooperatie kan dit verlengen voor 2 jaar.
Voorwaarden
– het vijfjarig jongerencontract loopt af binnen zes maanden;
– er is nog geen vervangende woonruimte gevonden;
– de jongere voldoet aan de inkomensvoorwaarden voor een sociale huurwoning;
– er zijn geen woningen geweigerd;
– er is aantoonbaar genoeg gezocht via WoningNet, en het voor de jongere **maximaal haalbare aantal zoekpunten behaald.**
Jongeren kunnen startpunten aanvragen via vraagpuntenaan.nl.
Afbouw startpunten
– Niet komt kijken naar een woning zonder afmelding
– De woning krijgt en dan weigert
– De woning krijgt en dan de documenten niet of te laat inlevert
Gebeurt dit 2x in een jaar dan worden alle startpunten afgebouwd.
Mocht je het fijn vinden om geholpen te worden, of als je vragen hebt dan kan je terecht bij het gratis informatiepunt van De Bieb.
Inderdaad een apart systeem. Vraag me wel af of er ooit een systeem zou zijn dat iedereen goed zal vinden. Al was er eigenlijk niks mis met het oude systeem. Denk dat de onderliggende conclusie is dat er gewoon te weinig sociale huurwoningen zijn! En dat we vooral sociale huurwoningen moeten bouwen, bouwen, bouwen!!
Dus met andere woorden ben ik binnenkort alles kwijt omdat ik niet kan reageren omdat er geen woningen zijn OM OP TE REAGEREN! Zit nu ik een 3kamer woning met 3 kids, op woningnet komen het laatste half jaar (als het niet langer is) alleen maar 3 kamerwoningen op vandaar dat ik natuurlijk niet reageer. Dus alle punten weg dan. VREEMD VERHAAL EN VREEMDE ZAAK!
Ik begrijp het hele systeem niet. Ik woon nu met mijn gezin in een 1 gezinswoning. Voorlopig wil ik niet. Dus ik reageer de eerste paar jaar ook nergens op. Maar stel dat over een paar jaar alle kinderen het huis uit zijn en ik wil dan kleiner wonen, dan heb ik dus geen punten meer? En omdat ik dan geen punten meer heb , kan ik geen andere woning krijgen? dus dan blijf ik een grote woning zitten terwijl ik dan misschien wel kleiner wil wonen? vreemd systeem
Inderdaad jij wil dan kleiner wonen. En iemand met bijvoorbeeld 3 of 4 kinderen kunnen dan in you eengezinswoning wonen. Tenminste zo hoort het te gaan. dat lijkt mij tenminste.
Wat een dorwrogd systeem. Wie heeft dit bedacht. Geen normale woningzoekende krijgt een woning.
Als je 4 keer in een masnd reageert, blijft je puntentelling gelijk.
Maar er zijn moiot zoveel woningen waar je voor in aanmerking komt. Als je reageert en komt kijken, en de woning in jouw situatie niet passend is, wordt dat een weigering genoemd en krijg je minpunten! Wie denkt dit, dan durf je niet meer te reageren op een woning.
we tuigen weer een systeem op waarvan straks geconcludeerd gaat worden dat het té ingewikkeld is........daar zijn we kampioen in in dit land.
straks gaan we allemaal actief reageren op woningen waar je nummer 100 of hoger bent. omdat je je punten wilt behouden maar nog geen haast hebt met een woning. of je raakt punten kwijt omdat je niet actief zoekt omdat je wacht op de oplevering van nieuwbouw voor senioren om maar wat te noemen.
ik kan alleen maar met mijn hoofd schudden.
Misschien een simpele vraag: Maar hoe is het nu met de mensen die geen nagel hebben om hun kont te krabben? En dus waarschijnlijk ook geen €8 per jaar hebben om zich in te schrijven, laat staan weten wat Woningnet is. Hoe komen die er nu achter wanneer ze aan de beurt zijn?
Ik heb nog mazzel gehad en ben verhuisd december 2021 door onze woonjaren vanaf 1995, dus mij hoor je niet klagen.
Maar krab mij wel even achter de oren hoe men dit bureaucratisch systeem heeft kunnen ontwikkelen?
In een vergelijkbare situatie zitting wij, maar nergens kan ik vinden wat er gebeurd als je geen punten meer hebt. Mij werd geadviseerd om toch regelmatig te reageren op een woning en dat heb ik dan ook gedaan. Ik reageerde op een woning waarbij ik als 40 op de lijst stond en plotseling nummer 1 was. uiteraard weigerde ik deze woning omdat ik alleen maar reageerde omdat ik reageren moest. 1 zoekpunt kwijt. Als ik op deze manier zoekpunten verlies dan zijn ze wel snel op, want je wordt gedwongen om te reageren.
Je weet helaas nooit bij het zien van een plaatje welke buren je er bij krijgt. Ik heb laatst gekeken bij een huis (waar ik overigens graag zou willen wonen) maar er bleken twee probleemhonden te wonen. Echt geen veilig gevoel om daar met twee kinderen te moeten wonen. Heb de woning dus afgeslagen. Dat zou mij dus met dat nieuwe systeem een punt kosten. Waardeloos toch!
Ik vind het wel bizar dat je situatiepunten worden afgebouwd als je twee keer per jaar verzuimt je aan de regels te houden.
Situatiepunten betekent dat je urgent een nieuwe woning nodig hebt. Als je er één krijgt aangeboden (omdat je er zelf op reageert?) dan lijkt het mij redelijk dat je deze dan ook niet mag weigeren.
nu ben ik ingeschreven met een medische urgentie, voor een grotere woning hoe zit dit dan.. met de punten? en ik heb een jaar de tijd om te reageren, maar er zijn geen geschikte woningen wat dan?
Ooit hebben wij ons ingeschreven als woningzoekenden voor het geval dat we ooit, na pensionering, een huurwoning wilden hebben. Daarvoor moest een eenmalig bedrag worden betaald waarmee dat tot in den eeuwigheid geregeld was en we fijn jaren opbouwden.
Die eeuwigheid bleek van korte duur, want we moesten vervolgens jaarlijks gaan betalen. Daar vond ik iets van, maar dat deed er niet toe.
Nu wordt het weer op bovenbeschreven wijze geregeld. Het geld dat ik had betaald voor "later" is nu dus in rook opgegaan.
Gedurende de wedstrijd worden de regels telkens veranderd. Ik wil mijn geld terug, stelletje dieven!
Nee die punten die je hebt opgebouwd blijven staan. Dat zijn wachtpunten, 1 per jaar. Dus geen weggegooid geld.
Een drama verdeelsysteem, ik kan er veel over schrijven (uitgezocht voor mijn zoon die zelf de vaardigheden niet heeft, ja ook die bestaan @woningnet...) en het is niet voor niets steeds uitgesteld....
Maar waar ik nergens het antwoord op kan vinden is hoe woningnet omgaat met je punten als er onvoldoende woningen per maand worden aangeboden in de leeftijdscategorie en inkomensgrens waar mijn zoon onder valt. Daar staan dus geen sancties op?
Daarnaast zal de werkever blij zijn met al de vrij te vragen uren wegens alle verplichte bezichtigingen, een no-show is immers puntenverlies en als je richting de eerste kandidaat gaat kan dat dus meerdere bezichtigingen per maand zijn. Heb je veel jongeren in dienst, succes!
Nou zo te lezen snap ik het een beetje. De slimmen, de actieven maaken meer kans op een betaalbare woning. Je bent dan digitaal vaardig, je bent gehaaid en weet de weg. Ben je dat niet, dan wordt netjes op je beurt wachten niet beloond. Voor speciale omstandigheden heb je een hulpverlener nodig om in aanmerking te komen. Het lijkt dus een systeem dat ongelijkheid tussen soortgenoten vergroot omdat je vaardigheid bepaalt of je actief kunt reageren.
Aan de andere kant, als je al vaardig bent, moet je vooral reageren om het reageren, want dat levert punten op, doe je dat niet dan krijg je strafpunten. Het lijkt me geen eenvoudig en transparant systeem.
Dan hebben we het nog niet over ouderen, waar digitaal reageren niet hoog staat in de vaardigheden. Met als gevolg dat er minder grote woningen vrijkomen omdat de doorstroming belemmerd wordt door een hoge digitale drempel.
Wat was ook al weer het probleem?
Even geduld, uw woningaanbod wordt opgebouwd.
Omdat u langere tijd niet bent ingelogd, kan dit ongeveer 10 minuten duren.
Het is één puinbak.
Je wachtpunten blijven staan zolang je ingeschreven staat bij WoningNet.
Daarbovenop kan je zoekpunten verdienen. Reageer je een maand niet dan verlies je punten. Maar zoekpunten worden nooit minder dan 0
Er staat een tegenstrijdigheid in: eerst wordt vermeld dat als je een maand niets doet, je een punt verliest. Daaronder staat: bij 0 reacties blijven je (zoek)punten gelijk. Als het eerste klopt, dan ben ik over 2,5 jaar al mijn punten kwijt. Terwijl ik alleen maar wacht op een advertentie met een geschikte woning. Die krijg ik dan dus gewoon nooit meer. Moet ik dan elke maand voor Jan met de korte achternaam reageren op een woning die ik eigenlijk niet wil, enkel en alleen om mijn punten te behouden?
Daar denk ik ook zo over, het is een bespottelijke regel Reageren op een huis alleen voor de punten! En stel het wordt tegen je zin toegewezen weer punt eraf bij afwijzing.Wie bedenkt dit??
Ik woon 47 jaar in een sociale huur woning sta nog altijd ingeschreven wat nu als ik met de tijd naar een appartement wil of gedwongen ben ben ik dan al mijn punten kwijt omdat ik jaren niet gereageerd heb ik begrijp er geen hout van
ieder jaar dat je lid bent van WoningNet krijg je 1 punt Daar verandert niks aan. Die punten houdt je
Bij de bieb kan je bij het informatiepunt een afspraak maken om jouw situatie te bespreken. Bel: (075) 617 22 52 optie 2 in het keuzemen
wat gaan ze dan doen aan het feit dat er geen huizen zijn waar je op kan reageren ,moet je dan reageren op huizen waar je zoiezo niet voor in aanmerking komt,salaris te hoog ,niet voldoende of te veel mensen,er staan al maanden geen huizen op waarbij op kan reageren alleen huize met ""komt u niet voor in aanmerking of u kunt reageren op dit huis maar krijgt dit waarschijnlijk toch niet""
zeg het maar Bas kom maar met een oplossing
Heel mooi systeem, vooral voor de 15% van de bevolking die niet beschikt over internetmogelijkheden. Dat heeft het BurgerPlatform van Zaanstad aangekaart bij de gemeente. Geen oren voor de belangen van deze mensen.
voor mijn situatie zal dat betekenen dat we niet aan aanmerking komen voor de vrije sector omdat de inkomsten te laag zijn. ervan uitgaande dat het bezit niet wordt meegeteld. Tegen die tijd ongeveer 65 jaar gewoond in Zaanstad en al heel lang elk jaar je lidmaatschap betalen om je woonjaren te blijven garanderen maar die vervallen nu bij sociale huurwoningen........hoop eigenlijk dat ik de verkeerde conclusie trek
Voor ieder jaar dat je lid bent van WoningNet krijg je 1 punt. Daar verandert niks aan.
Wat wel gaat veranderen is dat actief zoeken en reageren ook punten oplevert.
Zie ook website https://socialehuurwoningzoeken.nl/
en bij niet reageren er 1 punt wordt afgetrokken. dus je MOET reageren ook op tochtige aftandse woningen in woo wijken waar je niet in wil wonen een slechte zaak dus.