Het voormalige Belastingkantoor aan de Houtveldweg (boven) gaat plaats maken voor een complex met 449 huurappartementen (onder).
Het project ‘De Heldin-Stelling’ hoorde bij de 16 snelle projecten waarvoor uiterlijk dit jaar de schop in de grond zou gaan. Dat wordt dus volgend jaar, als de gemeenteraad positief oordeelt zal als “alles volgens planning verloopt, in 2022 nog gestart kunnen worden met de sloop en de bouw.”
Aanvankelijk zouden er in De Heldin/Stelling 405 woningen komen. Het ging toen om woontorens van 57 en 70 meter hoog.
De eerste onderhandelingen stammen uit 2016, maar de ontwikkelaar legde vanwege financiële onzekerheden het project tijdelijk stil. Van de 449 woningen zijn er 24 sociale huur terwijl er 137 een ‘middeldure’ huur hebben.
Wethouder Songül Mutluer:
“Mooi dat we dit plan, dat al een aantal jaar oud is, nu echt af gaan maken. Een mooie aanvulling op het totaalplaatje van het stationsgebied, want dit stukje is nu nog een kil gapend gat. Voor Zaanstad is betaalbaarheid van woningen belangrijk, daarom ben ik blij dat we ondanks eerdere afspraken toch konden sturen in het aanbod. Met deze 449 appartementen in diverse prijzen en oppervlakten valt er straks voor elk segment wat te kiezen.”
De bouw heeft ook gevolgen voor de fietsverbinding de Slinger die dan recht langs de Houtveldweg komt. Er komt een groot aantal fietsparkeerplaatsen en 416 parkeerplekken voor auto’s, inclusief de mogelijkheid voor deelauto’s.
Het complex wordt ontwikkeld door Woonfront uit Vught. In het nieuwbouwproject komen ook commerciële ruimten.
449 appartementen, 416 parkeerplekken. Ze leren het ook nooit.
Ik had nog niet zo lang geleden gelezen dat er leegstand was onder de hogere huren, als ik het me niet goed herinneren kan was dat ook op de Houtveldweg. Ook zijn de jongeren steeds ouder als ze het ouderlijk huis uit gaan, zelfs 27 28 jaar oud, die hebben nu juist goedkopere huren nodig, misschien is 30% sociale huur wel aan de lage kant. Meer lagere huren zou ik zeggen. Ik kan het niet goed begrijpen dat na 45 jaar na het einde van de Tweede Wereld Oorlog nog steeds een tekort is aan betaalbare woningen.
De instroom van personen naar ons land vult het merendeel van onze gehele woningbouw. Statushouders hebben wettelijk recht op absolute voorrang bij de toewijzing van een sociale woningbouw woning. De huisvesting situatie in Nederland word hierdoor steeds krapper. Doordat er steeds minder bouwlocaties zijn zal alleen beleidswijziging uiteindelijk soelaas bieden.
Fijn om opmerkingen als die van Dhr/Mw. Kreuger weerlegd te zien. Onderbuikgevoelens als waarheid verkopen: bah! Zondebokken zoeken: de mensheid leert het nooit.
Dit klopt natuurlijk van geen kant. Er zijn rond de 300-350.000 woningzoekenden in Nederland. In 2021 (tot oktober) waren er 17.000 status houders in Nederland. Dus ja zeker die status houders hebben ook recht op een woning maar dat is niet “het grote deel” waar je het over hebt. Is gewoon fake news verspreiden en haat prediken
Omdat de eerste afspraken (en bestemmingsplan) dateren van voor het coalitieakkoord van 2018 geldt die 30%-afspraak niet. Zaanstad maakt er trouwens wel wat moois van: "toch voor 36% sociale huur en middeldure huurwoningen in het project opgenomen". Dus meer dan 30%! (Maar die 'middeldure huur' hoort daar natuurlijk niet tussen.) Er komen nu 45 woningen extra, 24 zijn sociale huur.
Glas half vol? Glas half leeg?
Het pand werd gehuurd door de belastingdienst van een commercieel vastgoedbedrijf. De belastingmedewerkers zijn voor het grootste deel naar het kantoor in Amsterdam gegaan. Er is dus juist bezuinigd door het kantoor in Zaandam te sluiten.
Was er niet een regeltje dat 30% sociale huur moet zijn?
449 * 30% = afgerond 135.
Dan mis ik 135-24 = 111 sociale huurwoningen
Of heb ik die regels nou weer verkeerd begrepen?
Toch is het een teken aan de wand dat de belastingdienst zo met kapitaalvernietiging is omgegaan. Geld dat door ons allen wordt opgebracht...
Een gebouw zo laten vervallen....
Dit gebouw was niet van de belastingdienst. Het staat al leeg sinds 2014
Ik hoop dat er aandacht is voor de bomen aan de zuid/oostkant. Ze hebben prachtige structuur en mooie kleur in de herfst