In maart van dit jaar, vlak voordat Zaanstad ‘op slot’ ging voor kamerverhuur, zijn nog zes vergunningen aangevraagd om een woning om te zetten naar een kamerverhuurbedrijf.
In vier gevallen betrof het een pand van een eigenaar die het daarvoor via commerciële Airbnb-verhuur exploiteerde. Een ander pand was in gebruik voor het huisvesten van buitenlandse werknemers. Ook het zesde pand is eigendom van dezelfde exploitant.
De panden waren volgens de gegevens van het kadaster allemaal in handen van dezelfde eigenaar die ook andere panden in Zaanstad exploiteerde en ook in Wormerland en Purmerend panden commercieel via Airbnb aanbood. In een eerder vraaggesprek met De Orkaan kondigde de eigenaar al aan hij “Polen en expats” in zijn woningen ging stoppen als de gemeente Airbnb ging verbieden. Airbnb ligt inderdaad zwaar onder vuur (Amsterdam heeft het al in een groot deel van het centrum verboden) terwijl de coronacrisis vakantieverhuur sterk belemmert.
De vier ‘airbnb-panden zijn Stationsstraat 96, Westzijde 159 B en Westzijde 191 in Zaandam en Weverstraat 45 in Wormerveer. De eigenaar exploiteerde ook Ooievaarsstraat 18 en Stationsstraat 68 in Zaandam en Weverstraat 47 in Wormerveer. Voor deze panden is – voor zover wij het hebben kunnen nagaan – geen vergunning aangevraagd.
Parteon
In het pand Jan Sijbrandsteeg 6 in Zaandam, waar thans buitenlandse werknemers zijn gehuisvest, is ook een vergunning voor kamerverhuur (officieel: realiseren en veranderen van brandcompartimenten ten behoeve van kamergewijze verhuur) aangevraagd.
Daarnaast is voor Weverstraat 32 in Wormerveer een vergunning aangevraagd. Dit is pand is samen met nr. 34 van een particulier gekocht. Weverstraat 45 en 47 zijn van Parteon gekocht*. In januari meldde Parteon dat de koopakte een zelfbewoningsplicht bevatte en dat daar een boeteclausule aan verbonden was. Drie maanden na overdracht zou Parteon bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) checken of er inderdaad zelf gewoond wordt.
Op onze vraag destijds hoe ze dat wilden doen bij de aankoop van twee panden door één koper, bleef de wooncorporatie het antwoord schuldig. Nadat Parteon nogmaals om opheldering is gevraagd, mailde de woordvoerder dat Parteon standaard bij verkoop van woningen een anti-speculatie beding hanteert en dat er een zelfbewoningsplicht is, maar:
“In een uitzonderlijke situatie kunnen wij hiervan af wijken. Vanwege de erbarmelijke technische staat van de woningen, is bij de Weverstraat 45 en 47 een uitzondering gemaakt.”
Met de zes nieuwe aanvragen is er tot dusver voor 26 woningen in 2020 een vergunning voor kamerverhuur aangevraagd. Omdat dat voor 1 april is gebeurd, is de kans groot dat de vergunning wordt verleend.
Woningsplitsing
Behalve kamerverhuur is ook woningsplitsing niet meer toegestaan vanaf 1 april. Ook daarvoor kwamen op de valreep nog enkele aanvragen binnen. Het gaat om Westzijde 17 (verbouwen woning tot 5 appartementen) en Hogendijk 32 in Zaandam (3 appartementen) en Marktstraat 4 in Wormerveer (verbouwen woning tot 6 appartementen). Voor de Valkstraat 69 in Zaandam is een vergunning aangevraagd om het splitsen van de woning en het bedrijfspand in 9 appartementen te ‘legaliseren’.
Op de hoek van de Anemoonstraat en het Breedweer, wordt een bedrijfsverzamelgebouw verbouwd tot studentenwoningen.
De beslissing op vrijwel alle eerdere vergunningen is aangehouden. Alleen voor het spitsen van een woning aan Opera is nu een vergunning verleend.
Lees hier ons dossier Kamerverhuur.
* In de eerste versie stond dat Weverstraat 32 en 34 via Airbnb werden verhuurd. Dat klopte niet, de Airbnb-verhuur betrof nrs. 45 en 47. Nrs. 32 en 34 zijn van een particulier gekocht en staan nog leeg. Voor beide panden is op 20 februari een omgevingsvergunning verleend om de fundering te herstellen.
GBA term bestaat al jaren niet meer. Het is de BRP;Basisregistratie Persoonsgegevens. Net zoiets als Raider en Twix, PTT en PostNl.
Fijn dat jullie er weer ingesprongen zijn, doen jullie goed!
Gewoon , net als Amsterdam , Airbnb verbieden via vergunning aanvragen en streng controleren .