Drie keer raden waar deze Orkaan-redacteur vanmiddag haar broodje eet? Juist ja, op het nagelnieuwe brugbalkonnetje van de kippebrug bij de redactie aan de Houthavenkade!
Het werd afgelopen week vakkundig gebouwd door de mannen van Kaaijk Metaalbewerking (4e op de oudste bedrijvenlijst van de Zaanstreek). Dit in verband met de veiligheid van de brugwachter.
Als je de brug bedient vanaf het balkon sta je niet meer onder de balken en gewichten, en daarbij sta je hoger zodat je niet meer boven je macht hoeft te slingeren. Een aanpassing in het bedieningsmechanisme was niet mogelijk omdat de brug een gemeentelijk monument is.
In de volksmond heet het de ‘kippebrug’, op borden staat ook ‘kettingbrug’, voor Zaanstad is het ‘Brug 215’ en in de lijst van gemeentelijke monumenten heet het ‘houten ophaalbrug Kattegat’. In Wormer heette zo’n ‘kippebrug’ overigens een ’til’.
Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de brug. Het houtwerk is geschilderd en het dek is vernieuwd.
Door: Merel Kan/De Orkaan, Orkaan-archief en Zaans Industrieel Erfgoed
En het Eiland had precies dezelfde naam: Wester Kattegat. Tamelijk verwarrend, met dus nòg iets vlakbij, dat óók Wester Kattegat heette. Maar gelukkig ontstond in de volksmond die andere, kortere naam, "het Eiland". Voor scherpslijpers, die op de aanwezigheid van nog minstens één ander eiland in de Zaan wezen (dat ooit nog vuilnisbelt van Wormerveer geweest is, even bezuidwesten Knollendam), werd de naam van het Wester Kattergat alias het Eiland soms verlengd tot Het Eiland In De Voorzaan, of Het Voorzaaneiland. Door het doorgraven van de reeds aanwezige insteekhavens in die buitendijkse punt verwisselden twee stukken water van naam. Tot aan die doorgraving hadden die insteekhavens geen (duidelijke) naam (misschien wel Nieuwe Haven?) en heette de bocht in de Zaan, die bewestenlangs Het (destijds toekomstige) Eiland ligt, de Voorzaan. Ná de doorgraving werd dat gestrekt liggende stuk water de Voorzaan en bestond de oude Zaanbocht verder als De Oude Haven. Maar lang mocht de (nieuwe) Voorzaan niet genieten van zijn naam: thans heet alles dat tussen Dam en Noordzeekanaal rechtuit loopt Zijkanaal G. Lekker originele naam; doet me wat denken aan New York, waar de straten nummers hebben ...
Het water heet Westerkattegat
raar dat het Kattegat heet, hoe dat zo? ik fiets dagelijks over deze Kippebrug, mooi plekje 🥰
Uit de zaanwiki:
In 1650 werd de Nieuwe Haven van Zaandam gegraven. De inrichting van het Ooster en Wester-Kattegat maakte deel uit van de werkzaamheden ter verbetering van de Zaandamse haven. De naam Kattegat verwees naar de aanlegger Jochem Pietersz. Kat. Het Kattegat lag als een buitendijkse “hem” ten westen van de Zuiddijk. Na de aanleg van de Nieuwe Haven werd het daarbij laag-omdijkte gebied een centrum van houtzagerij en scheepsbouw. Er stonden enkele houtzaagmolens(onder meer Het Ooster-Kattegat) er lagen balkenhavens en er was een aantal scheepswerven gevestigd. Met name door het inkrimpen van de Zaanse scheepsbouw werd het belang van het Kattegat echter minder. Er was daarom weinig tegenwerking toen eind 19e eeuw voorstellen werden gedaan het Kattegat te doorgraven, om Zaandam een goede aansluiting op het Noordzeekanaal te geven. Na de voltooiing van de door de gemeente gefinancierde doorgraving (waardoor de huidige Voorzaan ontstond) lag het Wester-Kattegat los van Zaandam-oost (eiland) Het oostelijke gedeelte van het Kattegat werd voor woningbouw benut.