Afgelopen zondag hadden we een artikel over de metamorfose die de Guisweg (Guispad) heeft meegemaakt. En die is nog lang niet ten einde.
Op Guisweg nr. 17 zit nu Ari’s Wok. Vroeger zat daar Malle Miek (woon-accessoires en kleding) en daarvoor garage Cas Kieft. Daarvoor was het volgens Petra Hoogkamer die ons de foto stuurde een badhuis.
Het pand dateert uit 1924. De website van Ari’s Wok vind je hier.
Dat is nog niet alles volgens Petra. Het voormalige 2e handswinkeltje op de hoek van de 1e Guiswegdwarsstraat (nr. 57/59) is herbouwd (met de houten kop boven op de gevel. En? “En wat zou er komen in het megapand van Good old Kerkhoven?”
UPDATE: het pand is dus smederij en kerk (gereformeerd en RK) geweest, het was kleuterschool en ‘vendelkwartier’ voor NSB’ers (en geen badhuis). Het jaar 1911 is overigens niet in overeenstemming met het kadaster die als bouwjaar 1924 aangeeft.
Door Piet Bakker / Petra Hoogkamer (ook foto’s). Extra bron: Zaanwiki.
WAT Dom eigelijk weet/wist ik dat het niet het badhuis was. Die.zat op de kerkstraat in Zaandijk.
mijn verontschuldigen.
Ik heb er net mijn winkel Malle Miek een heerlijke tijd gehad. Prachtig pand. Ook nog een super leuk filmpje toen gemaakt met de Orkaan, weet je nog @merelkan 🤣🤣
Succes voor de nieuwe eigenaar🍀
Vergis ik me nu, of had inderdaad de plaatselijke afdeling van de NSB hier, in "Irene", een vergaderplek, inplaats van hun zogenoemde "hagespraken" buiten in de open lucht? En dat groene huis op de andere foto, zat daarin niet ooit een bric-á-brac winkeltje over van alles dat ook maar enigszins Zaans was?
Op 16 mei 1942 nam de NSB-Weerafdeling de voormalige kerk in gebruik als 'vendelkwartier'. "Over het algemeen beschik ik afwijzend op verzoeken om een eigen vendelkwartier te mogen stichten", sprak Heerban-commandant Van der Bijl bij de opening. "Maar voor dit geval heb ik een uitzondering gemaakt, omdat het terrein dat de Zaanse WA bestrijkt zo groot is dat een eigen nest noodzakelijk moet worden geacht." Het pand werd voor dat doel aangekocht door de kapitaalkrachtige Zaankanter Vis.
Het komt vaak voor bij (zeer) oude panden dat niet het daadwerkelijke bouwjaar is geregistreerd, als dat niet bekend is. In dit geval lijkt het jaar van het vroegste bouwdossier dat aanwezig is in het gemeentearchief (van de verbouwing van het pand tot kerk) geregistreerd bij de invoering van de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen), hoewel dat 1912 was ipv 1911.
Oh nee 1924 schrijf je, zie ik nu. Rond die tijd is er nog een verbouwing/uitbreiding geweest (zie bouwdossier uit 1921 en 1922)
Het is volgens mij ook nog een garage geweest waar in de jaren 50 de de vuilnisauto stond.
Garage Bos. Met later aan de overkant (Koel keukens) ook een BP pomp.
Via deze link is ook een oude foto van de voorgevel van het toenmalige kerkgebouw te zien: https://gereformeerdekerken.info/2016/05/06/de-gereformeerde-kerk-te-koog-zaandijk-2/
En in de Zaanwiki is ook veel informatie over het pand te vinden: https://www.zaanwiki.nl/encyclopedie/doku.php?id=irene
Guisweg 17 is geen badhuis geweest, maar er is wel gebeden. in 1911 werd dit nl. de eerste Gereformeerde Kerk van Koog en Zaandijk. De Kogers en Zaandijkers konden vanaf toen in hun eigen kerkgebouw terecht wat de naam "Irene" kreeg.
Overigens was het vóór die tijd een smederij.
Bron: 'De kerk in het midden' van G. Oosterbaan