De actie van Erik Schaap en Gerrit Gelderman om de Russische Buurt voortaan (of tijdelijk) de ‘Oekraïnse Buurt’ te gaan noemen, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.
Zij vervingen 15 straatnaamborden. Krimp werd ‘Krim (Oekraïne)’ en Czaar Peterstraat werd Zelenskistraat. Met die actie haalden ze zelfs ‘Hart van Nederland’. Maar een deel van de nieuwe bordjes is inmiddels gesneuveld.
Eelco Aartsen fotografeerde de resten van de Zelenskistraat (boven), onder het ‘origineel’ van het Twitter-account van Erik Schaap. (Verhaal gaat door onder de foto)
Onder de Czaar Peterstraat en Krimp weer in ‘oude luister’ hersteld. De stukken plakband dateren nog van het overplakken.
De tweet waarin Schaap de actie aankondigde.
Het Twitter-account van de Russische Buurt heeft trouwens nu ook anders (geen actie van Schaap c.s.). Overigens: dit account verdient meer dan 55 volgers!
Advertentie
Deze actie is volslagen misplaats. Het wekt haatzaaierij en discriminatie op naar mensen die er niets aan kunnen doen. In plaats van je buurt- en stadsgenoten te beschermen, geef je nu een vrijbrief af aan al die mensen die haatmail sturen naar Russissche buurtbewoners. Wat nu al gebeurt. Het gevoel van weggezet te worden als een buitenlander ken ik maar al te goed. Ik ben zeventig jaar en de voorvallen van ongefundeerde vooroordelen naar mij toe snijden nog steeds door mijn ziel. Mijn moeder komt uit voormalig Soviet Unie. Toen zij 17 jaar was, is zij gevangen genomen door de Duitsers en in Duitsland te werk gesteld. Daar ontmoette zij mijn vader en is zodoende in Zaandam terechtgekomen. Na 10 jaar kreeg zij eindelijk weer contact met haar ouders. Ons gezin is 1956 geëmigreerd naar voormalig SU en in 1959 weer teruggekeerd. In de eerste klas van de middelbare school kwam men er achter dat ik Russisch kende. Het meisje naast wie ik zat, moest in de klas haar tafeltje wegschuiven van haar ouders. Wij waren "communisten". De koude oorlog was in volle gang toen. Wist ik veel, mijn ouders waren bezig om de oorlog achter zich te laten. Daar had ik het als kind moeilijk genoeg mee. Tot mijn moeder haar dood aan toe dacht ze dat ze haar terug zouden sturen. De ludieke actie om de Russische buurt om te dopen in de Oekraïense voelt net zo erg als het uit elkaar zetten van de tafeltjes. Mijn moeder komt uit Oekraïne, uit de stad Zaporizje. In deze stad heb ik dus ook gewoond. De kerncntrale bij deze stad is in handen van de Russen nu. De dochter en kleindochter van mijn neef wonen daar nog. Ze horen veel bombardementen. Ze houden het nog uit, ze weten gelukkig dat ze erg welkom zijn bij ons.
Het Twitteraccount is door mij gewijzigd. Echter met enige twijfel. Het is niet dat we iets tegen de Russen hebben, we hebben iets tegen Poetin en zijn trawanten. Het cancelen van alles wat Russisch is kan dan juist verkeerd vallen en verkeerd geïnterpreteerd worden.
Overigens is slechts de naam van het twitteraccount gewijzigd, niet het adres, dat blijft @RussischeBuurt. Website (http://www.russischebuurt.nl) en instagram @russischebuurt zijn ongewijzigd.
Aanvulling: Website, Twitter en Insta accounts van de Russische Buurt zijn geen eenmansactie van mij. Meerdere buurtbewoners kunnen hierop posten.
Ik kan me de boosheid en het dus verwijderen wel voorstellen. Ik zie geen verschil tussen het overplakken van bordjes door Erik Schaap, en het vervolgens verwijderen daarvan door een onbekende.
Beiden eenmansakties waar blijkbaar niet iedereen op zit te wachten.
Erik en Gerrit hebben in alle openheid hun actie uitgevoerd en daarbij de media en zelfs de Russische ambassadeur geïnformeerd. Het zou de verwijderaars hebben gesierd als ze een gesprek hadden aangegaan, wat hen stoorde aan de ludieke actie. Dat kan alsnog met de heren Erik Schaap en Gerrit Gelderman, neem ik aan.
Prima actie van de mannen. Beetje jammer dat een stel onverlaten de bordjes verwijderd hebben. Misschien iets voor de gemeenteraad om de buurt pfficieel om te dopen.
Waarom tzar Peter huisje is nog niet Mazepa huis genoemd? Past beter bij de nieuwe kleuren. En over 50 jaar niemand meer weet, dat tzar Peter ooit hier in Oekraïense buurt was geweest.
En terecht dat de bordjes zijn verwijderd, wat dacht je van de postbezorging? Of stel er breekt brand uit of er is een calamiteit? Dan kan diegene ook verantwoordelijk worden gehouden. Ook al is het een ludieke actie, het mag gewoon niet en het valt in principe onder vandalisme. Dat is net als de borden met graffiti zijn beklad. De straten heten nog steeds officieel de Czaar Peterstraat of de Krimp.
Beste Xander,
Ik ben ter plaatse wezen kijken. De bordjes zijn / waren zo verhangen dat bij de meeste nog prima zichtbaar was wat de officiële straatnaam is. Hetzij door aan de overkant van de straat het oude bordje intact te laten, of door de onderstaande info (wie de bewuste Rus was) zichtbaar te houden. Geen problemen voor hulpdiensten en postbezorgers.
Misschien is wat kleine Oekraiense vlaggen uitdelen een beter idee. Kleur de Russische buurt blauw geel.Daar zullen meer mensen aan willen meewerken.
In de eerste (papieren) Orkaan van februari 1986 stond een artikel onder de kop: ‘Domheid Zaankanter kent geen grenzen.’ Daarin werd gesteld dat de ontwikkelingsgraad van bewoners uit deze streek beduidend lager was dan het landelijk gemiddelde. Nu, in 2022, blijken er nog altijd hele domme inwoners in deze stad te zijn die een ludieke actie niet begrijpen. Triest. In elke oorlog zijn er foute Zaandammers, zo blijkt.