Stank, giftige dampen, lekkend afval uit de bodem, vervuilde sloten, afval-lozingen, zieke dieren, PFOS, afvalresten Bijlmerramp… de lijst met ‘zorgpunten’ over de stortplek bij Afvalzorg Nauerna is indrukwekkend.
Over deze zorgen praten bewoners van Nauerna en vertegenwoordigers van Zaanstad op dinsdag 22 november tijdens een ‘informatiemarkt’.
Afvalzorg is zelf niet uitgenodigd door Zaanstad om bij het gesprek aanwezig te zijn. Op de Facebook-groep van Nauerna wordt gesteld: “Iedere zorg zal serieus worden bekeken hoe hiermee omgegaan kan worden. Hopelijk komen er veel bewoners om met de instanties in gesprek te gaan.”
Naast de gemeente Zaanstad die het organiseert zijn ook de Provincie, de Omgevingsdienst Noordzeekanaal, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming aanwezig. Die laatste instantie kan vragen beantwoorden over het ‘Zeer Laag Radioactief Afval’ (ZELA) dat in Nauerna ligt.
De bijeenkomst is in De Waterraaf tussen 18:30 – 20:30 uur. Het lijkt niet de bedoeling om zomaar binnen te lopen, er wordt gevraagd aan mensen om zich aan te melden (nauerna@zaanstad.nl). De vraagstellers worden verdeeld over vier blokken, dus er is geen sprake van een bijeenkomst waar vanuit de zaal vragen gesteld kunnen worden. De regie van de avond stuurt aan op individuele gesprekken, wat de algemene stemming is, kan zo ook niet worden vastgesteld. En gezamenlijke acties vanuit de bewoners worden zo voorkomen.
Op de website SchipholWatch is een artikel gepubliceerd over het met “forever chemical PFOS verontreinigde grond, afkomstig van Schiphol.” Afvalzorg is van grote waarde voor Schiphol aldus het artikel omdat daar zwaarvervuilde grond gestort en verwerkt kan worden.
Foto boven: Park Nauerna (De Orkaan)
Ik heb namens de firma Seignette de eerste fase ongeveer de helft van het stort aangelegd er is toen een laag puin en zand gestort met daar over een dun laagje folie wat toen soms al scheurde wat wij dan repareerde daar ging dan een laagje zand over de folie.
Dan was het stort gereed voor storten van vuil er is toen aangegeven dat men ongeveer tot vijf meter hoog zou storten er was berekend dat de folie maximaal 10 meter zou kunnen opvangen volgens ingenieursbureau grondmij.
Tijdens het storten ging de spanning al zo om hoog dat het folie scheurde wat dan provisorisch werd gerepareerd.
Dus we kunnen wel invullen wat er nu aan de hand is wordt een milieu ramp voor onze nageslacht.
Jaren geleden, herinner ik me als niet direct betrokkene, had Nauerna 3en afspraak gemaakt over de maximale hoogte van de vuilstort. Toen die afspraak niet veel later geschonden werd, werd doodleuk gezegd: "het denken staat nu eenmaal niet stil". Die tekst is in mijn geheugen gegrifd, want duidt er opnieuw op dat met overheden geen afspraken gemaakt kunnen worden.
De hierboven beschreven procedure lijkt aan te geven dat de overheid de touwtjes stevig in handen wil houden.
Macht en arrogantie, een onverbrekelijk stel.
wat vreemd dat deze 15 zorgpunten niet meegedeeld zijn aan de directe omwonenden, hierover stond namelijk niets in de uitnodiging die zij van Zaanstad hebben ontvangen.
Dat beeld met die 15 zorgpunten komen van het FB-account van Buurtschap Nauerna.
Het onderzoek waar de berichtingeving van De Orkaan op berust, heeft een hele week gevergd van burgerwetenschappers - mensen die zich - zonder betaling - actief bemoeien met het onrecht dat kennelijk door bestuurders met zorgplicht niet altijd serieus genomen wordt...
SchipholWatch (SW) is zo'n groep burger-actievelingen, en voor wat de rotzooi die Schiphol aanricht in de lucht en op de grond kun je hen het beste gaan volgen. 'Elke tegen die wij van Schiphol lichten, daar ligt stront onder,' aldus de mensen in deze informatieve groep. Op de website van sos-zaanstreek.nl kun je de bijna dagelijkse berichtgeving van SW ook vinden. Plus dat daar - bij tijd en energie mijnerzijds - ook nog Zaanse info omtrent Schiphol en de gemeente Zaanstad op komt te staan.
Overigens ook een erg interessant artikel over de Schiphol-gifstort op Nauerna vandaag in Dagblad Zaanstreek - met linkjes naar o.a. de zorgen van Maaike Ballieux, destijd raadslid Haarlemmermeer over de enorme aantallen gif op het terrein van Schiphol.
Het is niet niks, deze giftige stoffen waar we nooit meer vanaf komen. Des te merkwaardiger dat Zaanstad dan vanavond informatie geeft in kleine groepjes, met een tijdsslot, en dit enorme gezondheidsrisico dus niet eens aan de mensen uit Nauerna en Assendelft heeft willen meedelen. Dat het gemeentebestuur er dus liever maar geen ruchtbaarheid aan heeft willen geven. Zorgplicht, wie komt daar eigenlijk nog om?
"AfvalZORG", Een zorg dat is het zeker. In 2016 is er door een extern bedrijf onderzoek gedaan naar de risico's om Nauerna afvalzorg in drie fase's om te bouwen naar een recreatieplek. 2022 zou dat afgerond moeten zijn... Tot mijn grote verbazing las ik in dit onderzoek (wat openbaar op internet stond), de risico's als je elke dag je hond daar zou uitlaten/aanwezig zou zijn , de kans op kanker ( andere ziektes) te krijgen, zeer hoog zou zijn. Ik kan dat onderzoek niet meer vinden op internet, maar heeft wel voor verbazing gezorgd om überhaupt een recreatieterrein er van te maken .
Hoe is het gesteld met de drinkwaterkwaliteit in Nauerna en Assendelft? Hoe is het gesteld met de bodemverontreiniging? (ook in directe omgeving 5 km omtrek) Tijd voor een grootschalig onderzoek!
Wordt tijd dat de onderste steen boven komt, wat is er gestort ? (o.a. Bijlmerresten, enz)
En ja , PER DIRECT SLUITEN!!!!!!!!! NU! En verantwoordelijke aansprakelijk stellen, voor deze zeer ernstige mileuschade.
Als bewoner van Nauerna wordt ik voor de zoveelste keer geconfronteerd met zorgwekkend nieuws over de stortplaats. En wederom komt dit verontrustende nieuws van buiten Nauerna. Niet van Afvalzorg, niet van Zaanstad, niet van de provincie, niet van de omgevingsdienst en ook niet van de vereniging van bewoners BGN.
Vorig jaar zomer kwam er vanuit Wijk aan Zee verontrustend nieuws over het storten van zwaar giftig polonium. In september vorig jaar zegde wethouder Breunesse via een raadsinformatiebrief toe, dat er zo spoedig mogelijk een informatieavond voor de bewoners zou worden georganiseerd.
Pas nu wordt er een informatiemarkt georganiseerd. We mogen vragen stellen aan verschillende bevoegde gezagen. Vragen waarover wij geen enkele informatie hebben gekregen en door zijn overvallen. Terwijl degenen waaraan je de vragen stelt, alle informatie wel hebben.
Vervolgens moet je je vragen ook nog van tevoren indienen en wordt je in een tijdsblok ingedeeld. Alsof je voor wat fruit, groente en kaas naar de markt wil gaan. Van tevoren je bestelling opgeven, om 11 uur moet je bij kraampje 6 je fruit ophalen, tien minuten later bij kraampje 8 je kaas.
De overheden krijgen op deze manier informatie over wat de bewoners weten, in plaats dat wij eindelijk eens goed geïnformeerd worden over wat er in onze directe woon en leefomgeving gerommeld wordt met ernstig giftig en vervuilend afval.
Wow wat een vervuiling ....
lijkt me duidelijk dat hier actie op wordt ondernomen wn dan bedoel ik niet de wappies met de borden iederekeer maar gwoon vanuit de gemeente. verantwoordelijkheid nemen heer dat.
Dankzij die "wappies" komt er beweging. Anders was de gemeente gewoon weer stil gebleven.
Verantwoordelijkheid nemen door een overheid gaat anders.
Mensen met een tegengeluid wegzetten gaat wel zo.