Hier kunnen we alleen maar blij van worden: afgelopen week stapten we met onze camera de lift in naar de 16e verdieping van de Oost-Dorsch om een filmpje op te nemen met daarbij de vraag: ‘Rara waar zijn we?’
Het bleek te makkelijk voor onze lezers en nog bijna voordat we het geplaatst hadden werd het juiste antwoord al gegeven.
Bert Versteeg wist daarbij ook nog te melden waar de naam van het flatgebouw vandaan kwam: ‘van een sloot die ongeveer ter hoogte van straat Poelenburg lag tussen de Zuidervaart en de Weerpadsloot.’En hij vertelde dat ene ‘dors’ een Zaans woord is voor een dwarssloot.
Gisteren mailde hij ons zijn bron*:
‘Een oude kaart van het oostelijk deel van Zaandam tussen de Zaan en de Watering van de Braaksloot bij het Kalf tot aan de Noorder IJ en Zeedijk. Het is een getailleerde kaart in 3 delen gemaakt door Jacob Oostwoud in 1794 en je ziet alle paden, de molens en vele sloten met hun namen en de kavelnummers van de percelen land.’
Hij eindigt zijn mail met: ‘Misschien dat jullie hier eens iets leuks mee kunnen doen.’
Wij vonden het leuk genoeg om het hier te plaatsen en we raakten niet uitgekeken op de kaart. Hadden we al gemald dat we blij zijn met lezers die iets weten?
*Je kan echt flink inzoomen!
Ik weet niet of dit werkt, maar deze tekening geeft een overzicht waar ooit molens in het westen van Zaandam hebben gestaan.
https://www.canonvannederland.nl/image/2017/7/1/09a_20molenkaart_20_20detail_20zaandam-647183477.jpg(mediaclass-media-thumb.919ec29506596ebdcb84c770c7b572639982ebbb).jpg
Van Westzaandam is helaas niet zo`n mooie kaart, dat is jammer want in het westelijk deel van Zaandam hebben veel meer molens gestaan.
De kaart van Jacob Oostwoud is gemaakt in 1794 dus lang niet alle molens die ooit in het oostelijk deel van Zaandam staan er op.
Een mooi voorbeeld hiervan:
Vanwege een crisis in de houtzagerij tussen ca 1735 en 1775 verdwenen er ongeveer 100 houtzaagmolens doordat de Engelsen zeer hoge invoerrechten gingen berekenen voor bewerkt hout, was het niet meer lonend om gezaagd hout naar Engeland te exporteren. In 1752 werd er ook nog eens een invoerverbod van gezaagd hout naar de Zuidelijke Nederlanden.
Ook na 1794 werden er nog nieuwe molens gebouwd.
Van het westelijke deel van Zaandam heb ik nooit zo'n kaart gezien. Het zou wel mooi zijn. Alternatieven zijn misschien de molenkaarten die in het Gemeentearchief Zaanstad te vinden zijn. Maar zo mooi als deze zijn die niet.
Prachtige kaart.Is er ook zo een kaart van het westelijke deel van de Zaanstreek uit die tijd ? Heb zelf proberen te zoeken via dezelfde bron, maar kwam toen veel kaarten tegen maar niet die ik zocht.