Op donderdag 12 september opent gedeputeerde Adnan Tekin de nieuwe Amaliabrug bij West-Knollendam en aansluitend de tentoonstelling ‘Van Pont tot Brug’ in buurtcentrum De Noorddam.
Op de expositie staat de geschiedenis van de oeververbindingen van en naar West-Knollendam centraal: eerst per pont, nu via de brug.
De fototentoonstelling is samengesteld door de Historische Vereniging Wormerveer en haar werkgroep Heden en Verleden van West-Knollendam.
Er zijn foto’s te zien van oeververbindingen met Krommeniedijk, Starnmeer en Oost-Knollendam en de bouw van de Beatrixbrug in de jaren vijftig.
De nieuwe brug kreeg ook een nieuwe naam: Amaliabrug. In Zaanstad (Zaandam) was immers al een Beatrixbrug.
De officiële opening is om 17.00 uur op vrijdag de 12e aan de Piet Kuiperlaan 2 in West-Knollendam Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september is de tentoonstelling gratis te bezoeken voor overige belangstellenden van 13.00 uur tot 17.00 uur.
In aanloop tot deze tentoonstelling kan men op zondag 1 september meewandelen door West-Knollendam om een inkijkje te krijgen hoe o.a de bouw van de Beatrixbrug het dorp heeft doen veranderen. De wandeling begint om 14.00 uur vanaf De Noorddam, open vanaf 13.30 uur. Aanmelden bij Piet Jongert via p.jongert@chello.nl
Foto boven: Schouwstraat Westknollendam, bewoners bij het overzetveer en op de pont een paard en wagen (1910-1920) “In het witte huis heeft de moeder van Carla de Ruijter, Tini Nat gewoond, haar vader Jan Nat was de laatste veerman van het pont. Op 22 December 1955 was de laatste overvaart. (Gemeentearchief Zaanstad)
Hieronder de Amaliabrug in aanbouw.
In de oorlogsjaren was het pontje "Molletjesveer" een belangrijke schakel in de route naar het noorden waar voedsel te halen was.Daar werden regelmatig controles gehouden door de CCD, bijgestaan door "Jan Hagel". De gekochte levensmiddelen werden dan in beslag genomen. Voedselhalers werden echter gewaarschuwd in de Schouwstraat, waar een vlag werd uitgehangen als de kust veilig was. Dank zij die signalering zijn mijn vader en ik altijd zonder problemen met volle fietstassen thuisgekomen. Hopelijk wordt aan dat gebeuren ook aandacht besteed. Het is nu 75 jaar geleden. Wie weet nog van dat waarschuwingssysteem?
Walter Prinsze
Dit jaar en volgend jaar zijn de jaren van de herdenkingen m.b.t. de Tweede Wereldoorlog, waarvan nu nog overlevenden hun verhaal kunnen vertellen.Zo is het 75 jaar geleden dat het Molletjesveer een belangrijke schakel was in de route van de voedselhalers naar het noorden. Het gevolg was dat er regelmatige controles waren door de controleurs van de CCD, bijgestaan door Jan Hagel, die dan het meegebrachte voedsel in beslag namen. Voedsel dat geruild was voor distributiebonnen en/of kostbaarheden! Gelukkig was daar iemand in de Schouwstraat die een vlaggetje uithing, vanaf de bovenverdieping, wanneer de kust veilig was. Zo niet dan kon je maar beter keren. Gelukkig hebben mijn vader en ik bij onze tochten hierdoor nooit problemen gehad. Hopelijk wordt ook aan dit gebeuren aandacht besteed. Wie weet nog van die spannende tijden?