Docenten van de Zaanse Muziekschool, die nu nog onderdeel uitmaakt van Fluxus, willen op eigen kracht verder. Ze richten deze week een Stichting Muziekschool Zaanstad op en de gemeente is op de hoogte gebracht.

De verhoudingen tussen Fluxus en de muziekschool zijn al jaren gespannen. De muziekschool-docenten verwijten Fluxus dat ze weinig aandacht voor het muziekonderwijs heeft en dat ze beter, sneller en efficiënter kunnen werken als ze zelfstandig verder gaan.

De nieuwe muziekschool zegt voor ongeveer € 100.000 per jaar het muziekonderwijs te kunnen organiseren. Aan Zaanstad wordt een eerste bijdrage gevraagd. De komende maanden zullen er gesprekken gevoerd worden met alle partijen.

Huur

Fluxus krijgt nu ook geld van de gemeente voor het muziekonderwijs maar uit de begroting is niet op te maken hoeveel dat is. Wel is duidelijk dat er bijna € 200.000 wordt gegeven voor huisvesting van de muziekschool aan de Westzijde 148. Dat is een huurbedrag dat Zaanstad eerst overmaakt aan Fluxus en vervolgens weer incasseert. Wat Fluxus vervolgens doet steekt de docenten: zij vragen huur aan de muziekdocenten. Roel Stern, een van de initiatiefnemers van de stichting:

‘Fluxus zou in dit gebouw, betaald met gemeenschapsgeld, muziekonderwijs moeten faciliteren. Waarom moet er verdiend worden op de huur?’

In een nieuwe constructie zou de muziekschool van dat gebouw gebruik willen blijven maken. Maar of het innen van huur daarbij reëel is, wordt onderdeel van de gesprekken.

De nieuwe stichting wil dat het in de muziekschool weer draait om muziek, en om de bereikbaarheid daarvan voor iedereen. Zij willen de samenwerking met de verschillende orkesten in de streek nieuw leven inblazen en zorgen voor doorstroming van leerlingen naar die orkesten. Er zal aandacht zijn voor concoursen en muziekonderwijs op scholen.

Ouders krijgen in de nieuwe situatie te maken met een uniform tarief en hoeven niet apart af te rekenen (of te onderhandelen) met de docent. Docenten zijn minder bezig met administratie, betalen van huur en innen van lesgeld. Ook de coördinatie van lessen, de administratie en de planning gaat naar de muziekschool. De stichting zal adviseren over welke docent het beste bij de leerling past. En op zoek gaan naar ‘ontbrekende’ docenten voor instrumenten en gebieden die momenteel niet gedekt worden (zoals koor en theorie).

De relatie met Fluxus lijkt niet meer te herstellen. Er is al een mediation-traject achter de rug maar dat heeft niet tot een oplossing geleid. De directie en de Raad van Toezicht van Fluxus hebben volgens muziekdocenten te weinig affiniteit met de muziekschool. Stern:

‘Een nieuwe constructie is beter voor muziekonderwijs, leerlingen en de muziekverenigingen in de Zaanstreek.’ 

De open dag van de muziekschool werd afgelopen zaterdag zeer goed bezocht. De nieuwe school streeft ook naar groei van het aantal leerlingen naar 1500.

Door Merel Kan / Piet Bakker. Foto: De Orkaan.