Afgelopen jaar is het aantal muskusratten toegenomen in Nederland, en dat zorgt voor problemen. Deze dieren graven gangen en holen in dijken en oevers, waardoor die zwakker worden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het de kans op overstromingen groter maakt. Ook in de Zaanstreek worden de ratten al jarenlang bestreden.

Muskusratten planten zich heel snel voort, waardoor het lastig is om ze onder controle te houden. Door lange natte periodes neemt het water toe in Nederland en dus ook het aantal muskusratten. De 21 waterschappen in Nederland doen hun best om het aantal muskusratten te verminderen. De bestrijders nemen watermonsters af van gebieden waar ze mogelijk leven en plaatsen daar vervolgens de kooien en klemmen.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is verantwoordelijk voor het water in Noord-Holland en dus ook de Zaanstreek. In Noord-Holland zijn vorig jaar in totaal 4.321 muskusratten gevangen. Mocht je een wandeling door de polder of langs het water maken, dan hoef je volgens woordvoerder Marc Mathies van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, niet bang te zijn dat je vast komt te zitten in een van de klemmen.

‘De kooien en klemmen worden onder waterniveau tegen de holen van de dieren aangezet. Die holen zijn meestal op plekken waar mensen niet bij in de buurt komen. Een klein stokje tussen het riet op de kooi wordt als herkenningspunt gebruikt, maar de gemiddelde persoon zal het niet opvallen.’

Hier zie je de vangsten van zes heemraadschappen die samenwerken aan het beheer van muskusratten.

Er zijn ruim 400 gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders die werken voor de 21 waterschappen. De waterschappen willen dat Nederland in 2034 bijna helemaal muskusratvrij is. Het doel is bereikt als er dan minder dan 500 muskusratten per jaar worden gevangen in het binnenland.

Door Renée Koopman. Informatie van woordvoerder Marc Mathies HDSR. Foto: Roy Kleij.