“Wat moeten we ervan vinden? Wij maken beleid en daar houden we ons aan,” meldt woordvoerder Desiree Dijs van de gemeente Oostzaan snibbig als we haar vragen wat ze vindt van de problemen rondom de opvang van de Muskuseenden.

Sinds de gedwongen verdwijning van burgerinitiatief Ducktopia brengen de muskuseenden ook weer bezoekjes aan de supermarkt, tot ergernis van sommige Oostzaners. Maar er is meer. Wat doe je bijvoorbeeld als je een gewonde muskuseend vindt?

Dat overkwam Steve Smit, hij vond een gewond muskuspulletje in zijn achtertuin.

“Normaal ging je dan naar Cor Hottentot van Ducktopia, maar nu moet je de dierenambulance bellen.”

Toen hij dit deed, vertelde de dierenambulance hem dat exoten geen medische behandeling krijgen bij de vogelopvang; ze moeten dan worden afgemaakt. Volgens Steve gaat dit helemaal in tegen de gevoelens en redenen waarom de mensen van de dierenambulance vrijwilligerswerk doen bij dierenzorg. “Zij hadden het er duidelijk moeilijk mee.”

Wij hebben de dierenambulance gevraagd om een reactie:

“De dierenbescherming heeft een lijst opgesteld met exoten die geen medische zorg mogen krijgen. Wij moeten ons aan deze lijst houden. We vinden dit niet leuk en worden hier ook op afgerekend, maar we kunnen er niets aan doen.”

De dierenbescherming geeft aan dat deze lijst Europees geregeld is. De zogenoemde invasieve exoten zouden anders te veel ruimte krijgen om de lokale natuur te verdringen.

Helaas komt het verhaal van Steve vaker voor. In de Facebookgroep Stichting Ducktopia Oostzaan delen meerdere mensen verhalen dat ze nergens terecht kunnen met gewonde muskuseenden. Sommige Oostzaners hebben zelfs eenden in hun huis opgevangen. Bianca Kral laat in de facebookgroep het volgende weten:

“De dierenambulance kon niets anders doen dan haar ophalen en helemaal naar Zwanenburg te rijden om haar in te laten slapen (ze was hoogst waarschijnlijk ook niet meer te redden) want dichterbij waren er geen dierenartsen waar zij met deze eend terecht konden, want exoten worden niet geholpen. Het deed de hulpverlener van de ambulance zichtbaar pijn om dit te moeten zeggen want ieder dier hoort hulp en opvang te krijgen inheems, huisdier en exoot.”

Veel mensen reageren verontwaardigd op het bericht van Bianca. Het belang van Ducktopia wordt hiermee nog extra benadrukt, vinden zij.

Door gemeentelijk beleid moest Ducktopia stoppen. We hebben daarom de gemeente gevraagd om een reactie, maar de woordvoerster voorziet ons van verkeerde informatie:

“Mocht het nog niet bekend zijn, dan kunnen mensen gewonde of zieke dieren melden bij de dierenambulance of dierenzorg Zaanstreek.”

Toen we uitlegden dat dit niet opgaat omdat de dierenambulance aangaf ze wettelijk gezien niet te mogen helpen, bleef het stil.

Door: Silva Honig. Bron: Steve Smit, Dierenambulance, Dierenbescherming, Ducktopia Facebookgroep.