“Wat moeten we ervan vinden? Wij maken beleid en daar houden we ons aan,” meldt woordvoerder Desiree Dijs van de gemeente Oostzaan snibbig als we haar vragen wat ze vindt van de problemen rondom de opvang van de Muskuseenden.
Sinds de gedwongen verdwijning van burgerinitiatief Ducktopia brengen de muskuseenden ook weer bezoekjes aan de supermarkt, tot ergernis van sommige Oostzaners. Maar er is meer. Wat doe je bijvoorbeeld als je een gewonde muskuseend vindt?
Dat overkwam Steve Smit, hij vond een gewond muskuspulletje in zijn achtertuin.
“Normaal ging je dan naar Cor Hottentot van Ducktopia, maar nu moet je de dierenambulance bellen.”
Toen hij dit deed, vertelde de dierenambulance hem dat exoten geen medische behandeling krijgen bij de vogelopvang; ze moeten dan worden afgemaakt. Volgens Steve gaat dit helemaal in tegen de gevoelens en redenen waarom de mensen van de dierenambulance vrijwilligerswerk doen bij dierenzorg. “Zij hadden het er duidelijk moeilijk mee.”
Wij hebben de dierenambulance gevraagd om een reactie:
“De dierenbescherming heeft een lijst opgesteld met exoten die geen medische zorg mogen krijgen. Wij moeten ons aan deze lijst houden. We vinden dit niet leuk en worden hier ook op afgerekend, maar we kunnen er niets aan doen.”
De dierenbescherming geeft aan dat deze lijst Europees geregeld is. De zogenoemde invasieve exoten zouden anders te veel ruimte krijgen om de lokale natuur te verdringen.
Helaas komt het verhaal van Steve vaker voor. In de Facebookgroep Stichting Ducktopia Oostzaan delen meerdere mensen verhalen dat ze nergens terecht kunnen met gewonde muskuseenden. Sommige Oostzaners hebben zelfs eenden in hun huis opgevangen. Bianca Kral laat in de facebookgroep het volgende weten:
“De dierenambulance kon niets anders doen dan haar ophalen en helemaal naar Zwanenburg te rijden om haar in te laten slapen (ze was hoogst waarschijnlijk ook niet meer te redden) want dichterbij waren er geen dierenartsen waar zij met deze eend terecht konden, want exoten worden niet geholpen. Het deed de hulpverlener van de ambulance zichtbaar pijn om dit te moeten zeggen want ieder dier hoort hulp en opvang te krijgen inheems, huisdier en exoot.”
Veel mensen reageren verontwaardigd op het bericht van Bianca. Het belang van Ducktopia wordt hiermee nog extra benadrukt, vinden zij.
Door gemeentelijk beleid moest Ducktopia stoppen. We hebben daarom de gemeente gevraagd om een reactie, maar de woordvoerster voorziet ons van verkeerde informatie:
“Mocht het nog niet bekend zijn, dan kunnen mensen gewonde of zieke dieren melden bij de dierenambulance of dierenzorg Zaanstreek.”
Toen we uitlegden dat dit niet opgaat omdat de dierenambulance aangaf ze wettelijk gezien niet te mogen helpen, bleef het stil.
Door: Silva Honig. Bron: Steve Smit, Dierenambulance, Dierenbescherming, Ducktopia Facebookgroep.
Ik heb me toch nu toe buiten de discussie gehouden, maar nu lopen er weer 30 pullen in onze buurt, schattig? Nou nee, na het schattige volgt overlast en vervuiling. Deze tamme Kaapse is een overlast gevende exoot en dient derhalve bestreden te worden ... niks zieligs aan. En wat Steve betreft, die geeft alle comfort aan deze exoten in zijn achtertuin, hij zou in aanmerking moeten komen als opvang. Ik denk zo maar dat dat de oplossing niet gaat zijn ...
Het enige dat helpt en voor mens en dier het minst ingrijpend is, is nestbeheer, oftewel de eieren uit de nesten halen en vervangen door nepeieren. Als je het niet doet ben je over een paar jaar genoodzaakt om deze dieren weg te vangen, en dat vindt niemand leuk.
Een van de uitspraken waarmee je managers, politici en ambtenaren mee op de kast kunt jagen is "is dit beleid of is er over nagedacht?"
Deze Kaapse loopeenden, of Muskuseenden zijn in heel Zaanstad zo langzamerhand een plaag. Ze zijn erg tam en de pulletjes zijn voor mensen erg aandoenlijk en lief. Ze worden veel gevoerd (overvoerd) door ouders met kleine kinderen en je ziet inderdaad deze eenden overal lopen. En zo komen er meer en meer. Tot in de supermarkt aan toe. Deze "schattige" tamme eenden verdrijven wel de zgn. wilde eend.
Gewonde dieren moeten verzorgd blijven worden, maar wat belangrijker is; als men deze exoten niet (meer) wil, dat daar actie op ondernomen wordt. En dat gebeurt ook niet.
Het zal er op neerkomen, dat wij de wilde eend, zoals wij die vroeger kenden, uit de natuur gaat verdwijnen en deze exoten de overhand gaan krijgen.
helemaal eens en zolief zijn ze niet hoor. ze snauwen en happen lekker naar hondjes, katten en kinderen. er moet een duidelijk nestbeheer plaatsvinden want anders verdringen ze inderdaad alle andere eensen en vogels.
helemaal mee eens als je maar iets te dichtbij loopt dan beginnen ze al te blazen
Gemeente Zaanstad er moet echt iets gebeuren!!
Toen ik 16 was (1959) waren de. Kaapse eenden al in de Kolksloot. Een koppeltje van een buurman van ons. De echte exoten hebben naderhand de sleutelfuncties binnen de Bestuursburcht weten te vinden dat zullen we weten ook….
Typische gemeentelijke beslissing: een initiatief opheffen, maar niet nadenken over een alternatief.....