Wegens succes gesloten. Zo zou je het kunnen noemen. Of: ondanks succes gesloten. De Musical Academy van FluXus stopt er na bijna vijftien jaar mee.
Niet wegens gebrek aan succes. Niet minder dan 50.000 bezoekers bezochten de voorstellingen, waaronder een groot gedeelte basisschool-leerlingen. Vanaf 2010 zijn vijftien theaterproducties gemaakt ‘die uitverkochte zalen trokken’ aldus de FluXus-website.
FluXus had dit project graag verzelfstandigd schrijven ze, maar ‘helaas is dat vooralsnog niet gelukt’. FluXus wil zelf niet organiseren maar alleen ondersteunen en faciliteren en daar past de Musical Academy niet in:
‘De rol van FluXus als centrum voor de kunsten is door de jaren heen echter veranderd. De initiërende en uitvoerende rol die we in de beginjaren hadden, is een ondersteunende en faciliterende rol geworden. Alleen zo kunnen we voor zoveel mogelijk culturele partners van meerwaarde zijn. Een productie als de Musical Academy past niet bij deze rol van onafhankelijke neutrale partner voor de hele culturele sector.’
‘Doodzonde’
Zangcoach Daphne Groot die bij veel producties was betrokken, vindt het ‘doodzonde’ dat de Academy stopt:
‘FluXus wil een andere koers varen. Maar het is niet duidelijk welke koers dat is. Vanuit FluXus ontbreekt een heldere visie, het is volstrekt onduidelijk. Wel duidelijk is dat er voor de Musical Academy geen budget en ondersteuning meer is, het geld moet ergens anders naartoe. Dat is negeren van wat de afgelopen jaren is opgebouwd.’
Tijdens de laatste opvoering van ‘Zaans Onzet’, tijdens het vijfjarig bestaan van Cultureel Centrum De Bullekerk afgelopen zaterdag, probeerde Bull-directeur Niels Busch Zaanstad tot een reddingspoging te bewegen, wat burgemeester Hamming tot de belofte bracht het te gaan ‘meenemen’. Groot zet daar haar vraagtekens bij, de plannen zijn volgens haar samen met de gemeente ontwikkeld:
‘Dat burgemeester Hamming in de Bullekerk z’n waardering voor ons uitspreekt is wel heel krom. Het was een bitterzoete ervaring tijdens ons laatste optreden.’
Aderlating
Directeur-bestuurder Vincent van Kekerix zegt dat het besluit al twee jaar geleden is aangekondigd: ‘De Musical Academie is te verstaan gegeven dat ze niet meer past bij de rol van de onafhankelijke neutrale partner voor de hele culturele sector.’ En alles is volgens van Kekerix
‘in goed overleg met alle betrokkenen gegaan. Dat vind ik ook belangrijk. Het is niet een besluit wat opeens is genomen. Ook de deelnemers snappen dat, het is niet plotseling gebeurd.’
Volgens de zangcoach is het beëindigen van de Musical Academy ‘een enorme aderlating’. Of het initiatief door anderen wordt opgepakt is nog maar de vraag:
‘We mogen het persoonlijk oppakken en ze willen helpen met subsidieaanvragen. Niels Busch (Bullekerk) zag het wel zitten: over een jaar weer een stuk op de planken, waar alle scholen zouden kunnen komen kijken, maar daar is geen budget voor. Voor een project als de Academy heb je een heel team nodig. Nu al was het vooral werk van ZZP’ers.’
Van Kekerix zegt ook een ‘doorstart’ te onderzoeken. Als Daphne Groot het zelf zou gaan oppakken, zal dat overigens zeker niet onder de vlag van FluXus zijn zegt ze tegen De Orkaan.
Door Piet Bakker en Merel Kan. Bronnen: website FluXus, jubileum vijf jaar Bullekerk, interviews Daphne Groot en Vincent van Kekerix. Foto: De Orkaan (laatste optreden Musical Academy tijdens vijfjarig jubileum van de Bullekerk).
Een situatie die duidelijke overeenkomsten vertoont met 10 jaar geleden. De muziekschool, een florerend, bruisend en druk bezocht instituut moest verdwijnen. Ondanks het succes, ondanks het protest. Het was al besloten, was al bekonkeld.
Dat de huidige direkteur zich verschuilt achter het besluit van een paar jaar geleden is onzin. Nieuwe direkteuren kunnen nieuwe besluiten nemen, daar zijn nieuwe direkteuren voor.
Trouwens, er zijn ook duidelijke overeenkomsten met de landelijke politiek, de bestuurscultuur in nederland. Minister Wiersma, agrarische sector, zet het beleid van het vorige kabinet gewoon door. Ook al is ze van de BBB, nee hoor, de vorige minister heeft dit besloten dus ga ik er mee door. Én 'het moet van Brussel'. Dat doet van Kekerix ook. 'Mijn voorgangers hebben besloten om dit soort zaken niet meer te ondersteunen én (nu speculeer ik) het moet van de gemeente.
Tsja, zo ver ik weet behoort een direkteur de organisatie en haar medewerkers te dienen en níet de politiek.
En wie zijn de l☆l ?
Juist ja, de deelnemertjes.
Weer een bewijs van volstrekte afwezigheid van een gezonde visie van ons (nu nog wel ons, maar straks niet meer...) Management Team Fluxus. Cultureel minnende burgers Zaanstad, sta op! En verzet je tegen dit culturele afbraakbeleid binnen jullie Gemeente Zaanstad! Lees wat FluXus zelf zegt:
"Vanaf 2010 zijn vijftien theaterproducties gemaakt ‘die uitverkochte zalen trokken’ aldus de FluXus-website."
Hier de stekker uittrekken is volslagen belachelijk. En de reden?
"De Musical Academie is te verstaan gegeven dat ze niet meer past bij de rol van de onafhankelijke neutrale partner voor de hele culturele sector.". Aldus MT FluXus. Bla bla bla. Een kul argument.
Mijn onderbuik gevoel zegt dat FluXus zich probeert te redden uit een gigantisch exploitatietekort, door hunzelf veroorzaakt. Laat hier de onderste steen bovenkomen! Het is niet alleen hier, maar ook in het beleid dat tégen (niet vóór) de afdeling muziekschool wordt gevoerd, dat het Management Team FluXus volledig de weg kwijt is.
(Harry Koopman, pianodocent binnen de toekomstige Muziekschool Zaanstad)
Zo is het Harry. Fluxus wil "faciliteren" (betekent gemakkelijker maken). Maar musicals, muziekles, cultuuronderwijs in brede zin heeft helemaal geen behoefte aan deze gemaksverschaffers, want moeilijk is het niet zozeer. Wel hard werken! Dus: behoefte aan mensen die het kunnen, er hart voor hebben, en het gaan doen. Maar die toucheren meestal geen riante salarissen. En noemen zich niet "cultuurexpert".
Hamming belooft het te zullen meenemen !
Kom op Zaanstad !
Aan het werk !
Zo jammer dit soort beslissingen
Wat enorm zonde zeg!
zooooo jammer!