De oprichting werd aan de bar van de Kapiteinshut in Zaandam beklonken. De inhuur van een shantykoor was zo kostbaar dat de mannen besloten: “voor dat geld zingen we zelf wel De klok van Arnemuiden”.
Op 10 januari 1996 was het Kapiteinskoor een feit: mannen in kapiteinsuniform die Nederlandstalige zeemansliederen zongen.
Tijdens. In hoogtijdagen telde het koor meer dan 100 zangers, momenteel telt het koor 56 zangers.
Het Kapiteinskoor trad meer dan 700 keer op, in huiskamers, verzorgingshuizen, feesttenten en grote theaters, zowel nationaal als internationaal in o.a. Duitsland, Oostenrijk, Italië en België.
Eigenlijk wilde het koor op 23 januari op het podium van het Zaantheater het 25-jarig jubileum vieren, maar corona gooide roet in het eten.
Erelid Ron Couwenhoven schrijft ter gelegenheid van het jubileum een boek over 25 jaar Kapiteinskoor dat in de loop van dit jaar gepresenteerd zal worden.
Ik ben van 1999 tot 2012 lid geweest van het Kapiteinskoor en het was altijd gezellig.
Toen ik begon was Joshua Prins dirigent en hij begeleidde het koor op een keyboard
In 2006 stapte Joshua op en werd er aanvankelijk met muziekbanden gewerkt en Wim Ike nam het dirigeerstokje over.
Accordionist Dick Huis en drummer Rein Vreeling werden bereid gevonden het koor muzikaal te begeleiden en Carel van der Nes zou het dirigeerstokje van Wim overnemen.
In april 2008 overleed Dick Huis in het harnas. Het koor zou naar Ameland vertrekken maar Dick Huis kwam niet opdagen en na een uur wachten in de Kapiteinshut kwam er een telefoontje dat Dick tijdens het krabben van de autoruiten plotseling was overleden.
Het koor is die vrijdag in rouwstemming toch afgereisd naar Ameland.
Korte tijd later werd Peter Batenburg de nieuwe accordionist van het koor en Peter werd op zijn beurt in 2011 opgevolgd door Atie Oudt.
Anno 2021 is Daan de Groot de accordionist en ook voor de vorig jaar overleden Rein Vreeling is een par jaar geleden een vervanger gekomen.
In de tijd bij het koor heb ik vele hoogtepunten meegemaakt zoals het meevaren op de Noorse driemaster Statsraad Lehmkuhl tijdens Sail Amsterdam in 2000, optredens in cafe de Griffel op Ameland, de trips naar de Weissensee waar we 4x zijn geweest en waar we o.a. moesten optreden voor de deelnemrs aan de Alternatieve Elftstedentocht.
Ook heeft het koor optredens verzorgd voor Amerikaanse toeristen aan boord van grote riviercruiseboten, er moest 8 weken lang op dinsdag en zaterdagavond worden gezongen.
Zingen op de Zaan was een bedenksel van koorlid Joop Vreeken. Op een zaterdagavond moest er opgetreden worden worden bij Leen Tijsterman, ook een koorlid in een loods van zijn bedrijf Tijsterman Waterwerken in Wormerveer. Leen had bedacht om het koor met één van zijn kraanschepen op te halen in Zaandam en varend op de Zaan werd er natuurlijk gezongen en dat was zo leuk dat Joop riep "Wat zou het toch mooi zijn om hier een evenement van te maken, een soort korenfestival op het water"
Ook een mooi evenement was Sail Hichtum dat een idee was van onze secretaris Ron Couwenhoven. Ron werkte in die tijd als verslaggever bij de Telegraaf en had een artikel geschreven over de Elfstedentocht van 1963. Éen van de deelnemers aan die tocht was Jan Kooistra uit Hichtum, een gehucht vlakbij Bolsward. Jan was 53e geworden en Ron stelde voor om een reunie te houden voor alle nog levende nrs. 53 van Elfstedentochten. Jan vond het ook een prachtig idee en aldus geschiedde. Kooistra had een hele grote tuin waar de reunie zou plaatsvinden, uit Zaandam kwamen vier touringcars met het koor en fans en de catering werd door de Kapiteinshut geregeld. Het werd die zondag een prachtig feest en was voor herhaling vatbaar, iets wat in 2005 gebeurde. Ron Couwenhoven had bedacht dat het dan Sail Hichtum moest gaan heten want er was in 2005 weer Sail en de tuin grenst aan de Harlingertrekvaart.
Andere mooie evenementen waren de Sinterklaastour waarbij het koor ieder jaar een dagje uit ging en waarbij werd gezongen in scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra etc.
Ook was er elk jaar in januari het jaarfeest die o.a. werden gehouden in de Waakzaamheid , Sade , Het Wapen van Assendelft en het Zaantheater.
Andere hoogtepunten uit mijn tijd bij het koor waren o.a de optredens in Langweer waar we moesten zingen tijdens het Skutjesilen vanuit een praam , de optredens in de Kaapiteinshut op Koninginnedag en verder waren we bij de huldiging van de hockeyploegen in 2000,die Olympisch kampioen waren geworden, de Jan Haringrace in Monnickendam, visserijfeest in Den Oever, korenfestival in Vlaardingen en de vele optredens in verzorgingscentra in de Zaanstreek waarbij de Zaanse oudjes altijd van genoten en ook het koor altijd goed werd verzorgd.