De eerste Monumenten Sprekenlessen zijn deze week in de Zaanstreek gegeven. De website met lesmateriaal en films ging 31 maart officieel van start.
De kinderen van Het Dok en de Hannie Schaftschool (foto) hadden de première, daarvoor was al op diverse scholen proefgedraaid.
In april, mei en juni worden er ook lessen in het kader van het cultuurmenu van Fluxus gegeven op De Rank, de Watermolen, Dynamica, Dorpsakker, Kogerveld, de Windroos, Herman Gorter, de Noorderschool (Oostzaan), Tijstroom en het Koraal. Alle lessen zijn voor iedereen te gebruiken.
Op beide scholen is de film over Hannie Schaft en Jan Bonekamp bekeken waarna er in de klas over gesproken werd en er opdrachten over werden gemaakt.
Andy, één van de kinderen van Het Dok, merkte na het kijken van de film op: “Ik bedenk me opeens, ik woon in de Jan Bonekampstraat!” Hij was helemaal trots.
Op de foto rechts vertelt Selva aan de klas het verhaal van Hannie en Jan voordat de film vertoond werd.
Het monument
Deze klas was er vorige week bij in het Zaantheater toen het project officieel werd overgedragen. Ze hadden dus al twee films gezien.
De Hannie Schaftschool heeft het monument aan de Westzijde geadopteerd. En eens per twee jaar bezoeken ze de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Er zijn zelfs een keer vier leerlingen op bezoek bij verzetsstrijdster Truus Menger geweest.
De aanslag
Op 21 juni 1944 plegen Hannie Schaft en Jan Bonekamp in de Westzijde een aanslag op politiecommissaris Ragut. Ze fietsen Ragut tegemoet, en ter hoogte van de Botenmakersstraat schiet Hannie Ragut van zijn fiets. Ragut raakt ernstig gewond maar ziet nog kans voor hij overlijdt op Bonekamp te schieten. De zwaar gewonde Bonekamp valt in handen van de politie en sterft ‘s avonds. Hannie Schaft ontsnapt en duikt onder. In 1944 en begin 1945 pleegt ze nog diverse aanslagen maar op 21 maart 1945 wordt ze aangehouden. Drie weken voor het einde van de oorlog, op 17 april, wordt ze in de duinen bij Overveen gefusilleerd.
Het monument staat aan de Westzijde, ter hoogte van nummer 39 (de voormalige Kamer van Koophandel), op de hoek van het Wijnkanspad.
De getuige
Arie Bakker (1939) woonde op het Stuurmanspad in Zaandam, toen hij op weg was naar school was hij getuige van de aanslag: “Ik zag hem half van de fiets af, zag hem niet vallen. Ik heb me later wel verbaasd. Daar lopen twee kleine kinderen, er wordt geschoten. En er is geen mens die je oppakt, je meesleept in een veilige omgeving. Vooral dat die fietser langsreed met dat spierwitte gezicht en grote ogen. We zijn hard gaan lopen. Gewoon stomweg hard gaan lopen.”
De film
Hieronder de film van Hannie Schaft en Jan Bonekamp. De komende weken zullen er op De Orkaan meer films worden uitgelicht. Alle films en lessen zijn ook via de website van Monumenten Spreken te zien.