Terwijl het volk verdwaasd om zich heen kijkt, beschijnt een vriendelijk zonnetje de puinhoop die Poly gisteren achterliet.
Wonden likken en puinruimen.
Een van de wonden die pijn doet is het gat dat werd geslagen in Het Volkspark. De prachtige 133-jaar oude Gewone Vleugelnoot, de Grote Vriendelijke Reus, is gesneuveld. Moeder Natuur geeft niks om kapvergunningen.
De prachtige boom werd geplant bij aanleg van het park. Houthandelaar Corver van Wessem schonk ons het park om zijn 40-jarige huwelijk te vieren.
De ‘geschenkboom’ was een monument. Omwonenden van het park koesterden de boom en recent nog werd zijn waarde in geld bepaald op 123.500 euro. In werkelijkheid is/was hij onbetaalbaar.
Door Merel Kan, de foto’s zijn van Alyt Postma
Mosschien een idee om monumentale bomen te stekken of uit de noten en zaden nakomelingen op te kweken? Hebben ze met de kastanjes van de Anne Frankboom ook gedaan. En de dode boom is een bankje geworden. Ik zie mogelijkheden.
Voordat een stekje ergens op gaat lijken duurt wel even, maar toch. "Boompje groot plantertje dood" is eigenlijk een lelijke manier om te zeggen: onbaatzuchtig planten voor de toekomstige generaties.
Een deel van de boom staat nog en hopelijk kan deze behouden blijven!
Ik hoop dat daar goed naar gekeken en deze mogelijkheid goed onderzocht wordt.
Ander mooi nieuws is dat een aantal monumentale Sequoia's van de Provinciale weg herplaatst gaan worden. Dit zijn er in totaal 9. Waarvan er 1 of 2 in het Volkspark herplant worden!
Geen Vleugelnoot maar toch ook een prachtige boom!
Toen de monumentale linde op de Markt te Lochem doodziek en dus weggehaald was, wilde iedereen meteen een stevige boom ervoor terug. Dat werd een nieuwe vleugelnoot, die er nog behoorlijk jeugdig uitziet. Maar als zowel wij als "Jan-De-Wind" (uit dat liedje over Moeders Paraplu) er goed op passen, kan er blijkbaar nog heel wat uit groeien.
weer iets uit mijn vroege leven,wat kapot gaat,jammer,heel jammer,eens komt er een dag dat we erzelf ook niet meer zijn.kan me vaag herinneren,dat we in de zomer,met juf Kessel daar heen gingen en onder de boom spelletjes deden,wat gaat de tijd snel,alweer 65 jaar geleden.
Juf Kessel maar ook alle andere meesters en juffen, wat een feest . Verstoppen in het, in onze ogen, gigagrote park . Later naar het Verkadeveld wandelen om te gymen, toen leek geluk heel gewoon. Mooie herinneringen en ja..... we worden ouder en dingen veranderen/ verdwijnen. Maar de herinnering blijft.
Een weergave met 'gevleugelde' woorden
van de situatie van dit 'niet sprekende monument'
door een kleindochter van een houthandelaar.......!
Enorm zonde. Waar ik vooral voor vrees in Zaanstad is dat alle gevallen prachtige bomen weer worden voor A helemaal niets of B nietszeggende sprietjes.
Ik voorzie dat met de opwarming van de aarde en de steeds warmere zomers er echt een koelprobleem gaat ontstaan. Waar de gemeente volgens mij alleen maar denk aan onderhoudsarme sprietjes en niet aan de koelfunctie van fatsoenlijke bomen. Terwijl, dat zegt ook het plakkaat op de laatste foto, ze zich wel degelijk bewust zijn van de invloed op de temperatuur van fatsoenlijke bomen.
Elke boom begint als een sprietje.
Maar een pluimvorm werpt inderdaad geen schaduw , vogels kunnen er geen nest in kwijt ..maar die smalle sprieten waren nou juist zo handig langs de weg...geen overhangende takken waar dan weer de zaag in moet, (en dan liefst met een zaag die niet tussendoor gereinigd wordt zodat schimmels e.d. makkelijk overgedragen kunnen worden; waar vindt men een goede hovenier met intelligent personeel die daar wel goed over nadenkt?)
Het lijkt mij een hele puzzel om bomen te vinden die geschikt zijn in een stad, de slappe veengrond en tonnen ophoogzand,, die ook nog meerwaarde hebben voor de biodiversiteit en die een beetje leuk smoelen.
En er moet toezicht komen op (de bizar hoge frequentie van ) graafwerkzaamheden, zodat wortelstelsels niet onnodig en herhaaldelijk onkundig beschadigd worden.
En de kapvergunning voor particuliere bomen moet weer worden ingesteld. Op de kruising Leliestraat- Prov weg zijn bijvoorbeeld een prachtige hoge markante populier en een dikke oude prunus die ieder jaar prachtig roze bloeide, zomaar ongestraft omgehaald. Dat dat zomaar kan, daar word ik heel verdrietig van.
Al je dan de meerprijs voor een grote boom bijlegt op de prijs die de gemeente zo een spriet kost. Ik denk dat je zo €2000,- meer kwijt bent.
Dit was in mijn ogen de mooiste boom van Zaandam. Wat zonde!
jazonde..maar de natuur kun.je. niet dwingen.,zoals vele dat denken.
Helaas wordt de natuur wel gedwongen doordat wij de aarde uitputten en door opwarming van de aarde ook het klimaat zich gaat aanpassen. Met wellicht deze veranderingen, overstromingen/zomer-orkaanstormen/droogte/hittegolven tot gevolg.
De gewone vleugelnoot is een snelgroeier ...
Misschien kan onze stadshovenier met een zaadje of stekkie nog voor vervanging zorgen?
De kwekers bieden deze boom, afhankelijk van de maat, vanaf € 350,00 aan (vanaf november).
Monumentale soorten (200 jaar en ouder) kunnen elders nog steeds bezichtigd en gefotografeerd worden en in het Vondelpark staat hij er er (jonger) óók nog.
https://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/191180-de-gewone-vleugelnoot-met-lange-en-hangende-vruchtkatjes.html